joi, 18 decembrie 2008

Carpatica: profit de 2,4 mil. euro in sase luni

Banca Carpatica a obtinut in primul semestru un profit net de 8,7 mil. lei (echivalentul a 2,45 mil. euro), in crestere cu mai putin de 5%, in lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Profitul brut a inregistrat o scadere marginala fata de primul semestru al anului trecut, totalizand, la sfarsitul lui iunie, 9,6 mil. lei (2,71 mil. euro). Carpatica a reusit sa-si majoreze activele cu 27% la sase luni, soldul acestora ajungand la 1,17 mld. lei (0,32 mld. euro), la sfarsitul lui iunie.

Presedintele Nicolae Hoanta, subliniaza ca banca a reusit sa creasca mai repede decat piata, in conditiile in care, la jumatatea anului, a depasit numarul de unitati teritoriale planificat pentru sfarsitul lui 2006. Tot in primul semestru Carpatica a finalizat si implementarea unui sistem informatic centralizat, de tip online.
In primul semestru, Carpatica a obtinut un venit net din dobanzi de putin peste 30 de milioane de lei, cu 42% mai mare decat cel inregistrat in prima parte a anului trecut. Veniturile din comisioane au crescut cu 59%, pana la 23,7 milioane de lei, in timp ce cheltuielile cu comisione au totalizat mai putin de un milion de lei.
Banca a inreigstrat in primul semestru o crestere mai rapida a cheltuielilor, care aproape s-au dublat, pana la 118,2 milioane de lei, in timp ce veniturile totale au crescut cu 79%, pana la 127,8 milioane de lei. Soldul creditelor acordate de banca clientilor a crescut cu 34%, ajungand la 744 mil. lei (208 mil. euro). In acest timp, depozitele atrase de la clienti au urcat cu 36%, pana la 781 mil. lei (aproape 219 mil. euro).
Carpatica a deschis in primele sase luni ale anului 57 de noi unitati, ajungand sa opereze 172 de unitati la sfarsitul lui iunie. Reteaua bancii numara in prezent 190 de sucursale si agentii, pe langa care mai sunt operate 156 de ATM-uri si 18 automate de schimb valutar (ASV).
Pentru sustinerea investitiilor, banca a realizat in primul semestru o majorare de capital de 12,45 mil. lei si o emisiune de obligatiuni, prin care a atras 40 mil. lei.
Actiunile Bancii Carpatica sunt listate la categoria I a Bursei de Valori, unde au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la pretul de 0,515 lei/actiune, acelasi ca si la finele sedintei precedente. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la circa 170 de milioane de euro.