duminică, 23 noiembrie 2008

Alege Asia - un slogan pentru relansarea IT si telecom

Pentru prima data in istoria sa, relansarea industriei IT nu mai are legatura cu ce se intampla in Silicon Valley, releva o analiza a celebrei companii de cercetare IDC. Cresterea mondiala din sectorul IT&C depinde acum de superputeri in devenire: China si India. Gigantii Asie
i nu mai au mult pana sa acapareze unele din primele pozitii in topurile mondiale IT&C, nu numai ca piete de desfacere, ci si ca jucatori activi pe piata software, hardware si telecom.
Mana de munca si costurile de productie ieftine, precum si produsele competitive pe pietele occidentale au asigurat succesul firmelor din China si India. Totusi, nu trebuie lasat la o parte faptul ca ambele tari, care insumeaza o treime din populatia globului, sunt si enorme piete de desfacere. Piete care vor deveni din ce in ce mai deschise in urmatorii ani si vor fi capabile sa absoarba din ce in ce mai multe produse si servicii.
"China este o superputere IT in formare, dispune de facilitati de nivel mondial si a atras investitii fabuloase in acest sector, apreciaza un analist IDC. China este ca Japonia anilor '70".
Iata numai cateva exemple de ofensiva chineza: piata asiatica de PC-uri este dominata de producatorul chinez Legend Group, telefonia mobila 3G din Europa, de Hutchison Whampoa ( Hong Kong), iar piata de servicii IT&C din China e ocupata in proportie de peste 55% de jucatorii locali.
Totodata, succesul firmelor indiene ii uimeste pe analisti. Piata asiatica de servicii (outsourcing, servicii web, consultanta) este dominata de indieni. Mai mult, companiile indiene Infosys, Wipro si Satyam Infoway ii concureaza pe americani chiar la ei acasa.

Telecomul din Asia spre un nou boom
Dupa un an 2001 slab si o relansare in 2002, anul acesta ar putea marca un nou boom pe piata de telecom din Asia. Cine alimenteaza aceasta explozie? Nimeni altele decat China si India, care prezinta in continuare oportunitati de investitii extraordinare, conform analistilor Gartner Dataquest. Telefonia fixa din Asia va avea anul acesta o crestere de cateva procente, comparativ cu scaderea de 5% inregistrata in 2001 si cu cresterea de 2% pe 2002. Pana in 2006, incasarile din telefonia fixa in Asia vor creste cu 22%, ajungand la 137 de miliarde de dolari pe an, conform estimarilor Gartner Dataquest. Numarul utilizatorilor de telefonie mobila creste exponential, tendinta fiind de a-l depasi pe cel al abonatilor la telefonie fixa. Serviciile de Internet si transfer de date urmeaza sa cunoasca o crestere de 24-36% pe an, incasarile anuale urmand sa fie in 2006, pe intreaga piata asiatica de 50 de miliarde de dolari, conform Gartner.
Spuneam mai inainta ca India este unul dintre motorele de crestere ale acestui sector. O dovada: piata indiana de telecom se va tripla pana in 2012, indica o analiza a firmei de consultanta Ernst&Young. Piata ajunge acum la incasari anuale de 8 miliarde de dolari. Reducerea tarifelor si multitudinea de oferte pentru apelurile internationale au dus la o crestere a cererii pe piata si la inasprirea concurentei", este una dintre explicatiile acestei dinamici exceptionale, conform Ernst & Young.
Numarul de abonati ai serviciilor de telefonie mobila cunoaste o crestere anuala de 48%, urmand sa ajunga de la numai 45 de milioane la aproape 100 de milioane in 2012.
La randul sau China, care trece incet, dar sigur, la un capitalism controlat de stat, este in continuare un El Dorado al telefoniei, considera analistii Parks Associates. Serviciile de telefonie fixa si mobila au fost deschise investitiilor externe, iar lupta este din ce in ce mai acerba. Desi favorizeaza companiile locale, guvernul chinez nu a impus restrictii occidentalilor. Numarul abonatilor de telefonie fixa si mobila a crescut in ultimii cinci ani de la 111 milioane (1998) la 421 de milioane, anul trecut, o crestere de aproape 100% pe an, iar China a depasit Statele Unite ca piata pentru telefoanele mobile. Companiile China Mobile si China Unicom sunt numarul 1 si respectiv numarul 3 mondial in domeniul telecomunicatiilor mobile, ca numar de abonati, conform Parks Associates.