duminică, 23 noiembrie 2008

Pot fi disociate afacerile de politica?

Presedintelui Iliescu, in acea sedinta de pomina de la Snagov, i se parea simpla separarea apelor intre afaceri si politica. Dar acum, cand s-a votat Legea conflictului de interese si a incompatibilitatii intre afaceri si politica, pentru multi demnitari si parlamentari e o adevarat
a tragedie, un cosmar.
Saptamana trecuta s-a petrecut un caz emblematic in Statele Unite, patria conflictului de interese. Richard Perle, unul din cei mai cunoscuti "hawks" (ulii razboinici, deosebiti de "doves", porumbei pasnici) care face parte din aripa conservatoare de dreapta din Partidul Republican in frunte cu vicepresedintele Dick Cheney, ministrul apararii Donald Rumsfeld si adjunctul sau Wolfowitz, ocupa in prezent un inalt post in Pentagon: director al Defence Policy Board. In presa americana a aparut informatia ca Richard Perle primeste de la compania Global Crossing un comision de 600.000 de dolari pentru aranjamente cu un negustor de arme din Arabia Saudita. La inceput, Perle a incercat sa justifice legalitatea aranjamentului, dar cand senatorul Lewis din Comisia Militara i-a scris lui Rumsfled, Richard Perle s-a decis sa demisioneze din postul de la Pentagon.
La noi, singurul parlamentar care a anuntat ca va demisiona din Camera Deputatilor a fost Dinu Patriciu, cunoscutul om de afaceri liberal. El a spus: "Moral nu ma ascund dupa piersic si nici nu-mi pot pune soacra sau matusa sa-mi conduca formal afacerile". Altii nu au demonstrat aceeasi hotarare. Adrian Videanu, vicepresedinte al Partidului Democrat, este seful Fondului de Investitii Romano-American. El a declarat ca va lua o decizie dupa consultarea cu partenerii sai daca sa se retraga din Parlament. Ioan Baldea, deputat PRM, presedinte al Comisiei agricole a Camerei Deputatilor, a declarat ca renunta la o firma care-i poarta numele, Baldea Agroexport, la care este unic actionar, dar va delega pe altcineva sa o conduca. Un alt deputat PRM, Constantin Duta, este legat de o mare firma de impresariat artistic, EMI, cu sediul in Marea Britanie, fiind reprezentantul firmei in Romania. El crede ca aceasta pozitie este compatibila cu deputatia, intrucat nu face contracte cu statul. Oricum, se vede ca PRM nu era chiar asa de dezinteresat cand a initiat motiunea de neincredere pentru a bloca pachetul anticoruptie. Radu Berceanu, fost ministru si actualmente deputat PD, detine 90% din actiunile unei firme ce produce piscine si piese care merg 70% la export. Restul actiunilor le detine familia. Berceanu nu se considera afectat de lege, intrucat, ca actionar nu are rol executiv. Senatorul PSD Toma Constantin, care declarase ca va parasi fotoliul parlamentar, acum s-a razgandit. A gasit o formula si ramane senator. Constantin Teculescu (PSD), presedinte al C.E.C., se va decide cand legea va intra in vigoare. Calin Popescu-Tariceanu, deputat liberal si cunoscut importator de automobile, considera ca este implicat in afaceri numai in calitate de actionar, ceea ce nu contravine pozitiei in Parlament. Toti asteapta precizari metodologice dupa ce va aparea legea.
Oricum, este necesar sa se clarifice mai precis cand apare conflictul de interese si cazurile de incompatibilitate intre pozitia de demnitar sau parlamentar si cea din structurile puterii. Este mai curand o lege de prevenire a coruptiei decat de penalizare a ei.