Analistii grupului Erste Bank - BCR recomanda cumpararea pe titlurile Transelectrica (TEL), pretul tinta estimat fiind de 26,8 lei/actiune, nivel cu circa 15% peste cel la care aceste actiuni se tranzactionau pe parcursul zilei de ieri, de 23,3 lei/actiune.
Pretul propus de Erste evalueaza transportatorul de energie electrica la aproape 560 mil. euro, fata de 485 mil. euro la sfarsitul sedintei de ieri.
Calculul de pret s-a facut pe baza multiplicatorului ce raporteaza valoarea companiei (enterprise value) la cea a activelor reglementate (RAB) de la finele anului trecut, indicator pe care analistii de la Erste il considera ca fiind cel mai reprezentativ pentru evaluarea companiei in acest context negativ de piata.
Multiplicatorul ev/RAB in cazul companiilor de utilitati ia de regula valori cuprinse intre 1 si 1,1, in analiza fiind estimata o crestere anuala a activelor reglementate ale companiei de 4,7% pentru urmatorii 10 ani.
Analistii bancii sunt de parere ca dat fiind corectiile puternice pe care le-au suferit titlurile Transelectrica in ultima perioada este putin probabil ca aceste titluri sa atinga noi minime. De asemenea, avand in vedere faptul ca actiunea face parte din domeniul utilitar, pe care unii investitori il vad ca o zona de refugiu in momente de volatilitate excesiva ale pietei, precum cele pe care le-am traversat in ultima perioada, acestia considera ca actiunile Transelectrica ar trebui sa atraga atentia investitorilor.
Analistii de la Erste au evaluat Transelectrica si prin prisma altor modele, cum ar fi cel DCF, de actualizare in prezent a profiturilor viitoare ale companiei, in acest caz rezultand un pret corect de 27,8 lei/actiune.
Conform modelului DDM (Discount Dividend Model), actiunile Transelectrica se tranzactioneaza in prezent peste valoarea corecta, de 20,37 lei/actiune, aceasta fiind cea mai mica estimare rezultata din diferitele moduri de evaluare.
Prin comparatia multiplilor Transelectrica cu alte companii similare din Spania, Belgia si Italia, a rezultat faptul ca transportatorul roman de energie electrica se tranzactioneaza cu un discount de 40% fata de media la nivelul acestora.
Multiplul EV/EBITDA (valoarea companiei raportata la profitul operational) de la finele anului trecut fiind de 6,8 in cazul actiunilor Translectrica, fata de 11,4, media indicatorilor companiilor europene analizate, discrepanta fiind si mai mare daca ne raportam la datele previzionate de Erste pentru urmatorii doi ani.
Transelectrica raporteaza saptamana viitoare, pe 14 august, rezultatele financiare pe primul semestru. In primul trimestru, compania a obtinut un profit net record de 82 mil. lei.
Analistii Erste estimeaza ca Transelectrica va obtine in acest an un profit net de 171,3 mil. lei, de 2,7 ori mai mare fata de castigul din 2007, si o cifra de afaceri de peste 3 mld. lei, in crestere cu 26% comparativ cu anul trecut.
Transelectrica a obtinut anul trecut un profit net de 62,95 mil. lei la vanzari nete de 2,38 mld. lei. Pentru 2009 analistii Erste estimeaza un profit net de 149,7 mil. lei, urmand ca acesta sa urce la 189,1 mil. lei in 2010.
Vanzarile nete ale companiei sunt prognozate sa creasca cu 6% in 2009 si cu 7% in 2010, la 3,18 mld. lei, respectiv 3,4 mld. lei. Totodata, afacerile companiei vor creste pe termen mediu si lung ca urmare a constructiei de noi unitati de productie a energiei si a tranzitului de energie.