sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Piata a cedat pe finalul sedintei. Indicii bursieri au pierdut 1%

Bursa a inregistrat ieri la inceputul sedintei de tranzactionare o usoara crestere, cel mai probabil pe fondul evolutiilor bursiere de pe continent, pentru ca mai apoi sa revina pe minus, unde a si inchis.
Indicele BET a inchis ieri sedinta la nivelul de 6.100 de puncte, in scadere cu 1,12% fata de nivelul sedintei anterioare, pe fondul unor tranzactii care au atins pragul de aproape 5 mil. euro.

"Sentimentul pozitiv al investitorilor de pe bursele europene s-a resimtit si la noi, cel putin in deschiderea sedintei de tranzactionare", a declarat Marcel Murgoci, director operatiuni al Estinvest.
Singurele care au pastrat pana aproape de final tendinta crescatoare din debutul sedintei de ieri au fost societatile de investitii, SIF Banat Crisana (SIF1), inregistrand cea mai mare crestere din randul acestora, de 0,6%, pe fondul unui rulaj scazut. Indicele BET-FI a inchis insa cu o scadere de 0,5%. Cel mai mare volum de tranzactionare dintre SIF-uri l-au inregistrat titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au depasit ca valoare nivelul de 2 mil. lei. "SIF-urile nu reactioneaza in ton cu Bursa, companiile incluse de catre acestea, in special cele din sectorul bancar, inregistrand rezultate pozitive. Rezultatele raportate de banci fac ca investitorii sa fie ceva mai optimisti cu privire la evolutia Bursei in perioada imediat urmatoare", a adaugat Murgoci.
Actiunile bancare, BRD, Erste (EBS) si Banca Transilvania (TLV) au inregistrat toate trei cresteri pe parcursul sedintei, cea mai mare urcare fiind consemnata de catre titlurile BRD, de 1,55%. Actiunile BRD au inchis insa in scadere cu 0,5% fata de ziua precedenta. Titlurile TLV au fost cele mai tranzactionate pe piata, atingand un rulaj de 4,1 milioane de lei, actiunile bancii fiind tranzactionate la un pret de 0,314 lei/actiune, in crestere cu 0,64% fata de nivelul sedintei precedente.
"Putem aprecia ca pe fondul cresterilor actiunilor bancare, trendul de revenire al BET se va accentua", a apreciat Murgoci.
Indicele celor mai lichide 25 de companii din piata, BET-XT, n-a reusit sa-si pastreze avantul din sedinta anterioara, inregistrand o scadere de 1%.
In domeniul energetic, titlurile Petrom au scazut cu 4,5%, dupa ce compania a raportat un profit sub asteptari pe trimestrul al doilea. De asemenea, si titlurile Rompetrol Rafinare au scazut cu 4,2%, o actiune fiind tranzactionata la un pret mediu de 0,0525 lei.
Pe piata RASDAQ, valoarea tranzactiilor a atins nivelul de 23,4 mil. lei (6,7 mil. euro). Titlurile producatorului de cereale Comcereal Vaslui (CCEV) au inregistrat cea mai mare crestere pe piata, de 12,5%.
Pe plan extern, indicele francez CAC 40 a urcat ieri cu 0,88%, pana la inchiderea sedintei de la BVB, cel britanic FTSE 100 s-a apreciat cu doar 0,26%, in timp ce indicele german DAX nu inregistra nicio schimbare fata de nivelul sedintei anterioare.