vineri, 18 septembrie 2009

Subventii pentru graul de samanta

In baza Legii nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a emis un ordin prin care se aproba culturile agricole si speciile de animale pentru care se subventioneaza primele de asigurare pentru factorii de risc. Este vorba de grau de toamna si floarea-soarelui pentru consum si samanta, soia, sfecla de zahar, plantatii de vii nobile si livezi intensive, iar la animale, de specia bovine. La graul de samanta, subventia este 36,5% din pretul de comercializare, adica, la un pret mediu de 6.500 lei/kg, subventia ar fi de circa 2.100 lei. Dar, daca, asa cum prevad normativele MAAP, se scade TVA-ul, subventia s-ar situa undeva in jurul a 1.000 lei/kg. Pentru a primi subventia, producatorii trebuie sa faca dovada ca au insamantat, iar calculul este destul de complex, pentru ca in cazul suprafetelor total calamitate s-a avut in vedere volumul boabelor germinate, care difera de la un soi la altul, precizeaza oficialii Ministerului Agriculturii.

Deficitul bugetar a atins 1,6 la suta din PIB

n primele 9 luni ale anului, cheltuielile bugetului general consolidat au totalizat 342.813,5 miliarde lei si prezinta un grad de realizare de 68,4 la suta fata de estimarile anuale - se arata intr-un comunicat privind executia bugetara pe 9 luni remis de Ministerul Finantelor. Potrivit MF, acest grad de realizare a cheltuielilor bugetare este relativ redus si difera mult de la un buget la altul. La fondul asigurarilor sociale de sanatate s-au cheltuit deja 75,4 la suta din sumele prevazute pentru intreg anul, in timp ce un grad redus de utilizare a alocatiilor bugetare se remarca la bugetul asigurarilor pentru somaj, de 60,2 la suta, dar si la cheltuielile din creditele externe ale ministerelor, respectiv 65,5 la suta. Analiza in structura functionala a cheltuielilor bugetului releva mentinerea dominanta a cheltuielilor pentru asistenta sociala, alocatii, pensii, ajutoare si indemnizatii in volumul cheltuielilor social-culturale (57,2 la suta). Cheltuielile pentru actiuni economice in perioada primelor 9 luni au fost superioare in termeni nominali cu numai 17,2 la suta celor efectuate in aceeasi perioada din anul trecut si se constata o reducere cu 10,2 la suta a cheltuielilor pentru sustinerea agriculturii si silviculturii. Pe partea de venituri, care au insumat, in perioada de referinta, 31.8704,4 miliarde lei, cea mai slaba colectare se gaseste la bugetul asigurarilor sociale (BAS), precum si la fondul special pentru modernizarea drumurilor publice. Potrivit MF, un grad superior de colectare a veniturilor s-a inregistrat la fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic si la fondul asigurarilor sociale de sanatate. Deficitul bugetului general consolidat reprezinta 1,6 la suta din produsul intern brut estimat, incadrandu-se in limitele proiectate. Ca si in anii trecuti, deficitul cel mai ridicat se regaseste la nivelul bugetului asigurarilor sociale de stat, care inregistreaza un sold negativ de 10.223,3 miliarde lei, din cauza unui grad mai redus de colectare a veniturilor decat cel de efectuare a cheltuielilor.

Bucurestenii - dispusi sa-si asigure obligatoriu locuintele

O lege a asigurarii obligatorii a locuintelor ar fi utila sau foarte utila, considera aproape trei sferturi dintre bucurestenii chestionati in cadrul unui sondaj realizat de compania Media Controller Research Company, in timp ce peste jumatate dintre subiecti apreciaza ca impunerea prin lege a unei anumite societati de asigurare este nejustificata. Conform sondajului, 83,9% dintre subiecti au auzit de proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, 74,5% dintre subiectii chestionati au declarat ca o lege de asigurare obligatorie este "utila" sau "foarte utila", in timp ce nivelul celor care considera aceasta lege "inutila" este de 7,9%. Peste 60% dintre subiecti considera ca impunerea prin lege a unei anumite societati de asigurare este "mai putin justificata" sau "deloc justificata", in timp ce, raspunzand la aceeasi intrebare, 6,2% dintre subiecti afirma ca o astfel de masura este "deplin justificata". In cazul in care statul ar impune prin lege o anumita societate de asigurari, 42,4% dintre subiectii intervievati ar prefera ca asigurarea locuintelor sa fie facuta mai degraba la o societate de stat, iar 17,9% dintre cei care au raspuns sondajului prefera o societate privata. Studiul a fost realizat in perioada 27 octombrie - 2 noiembrie, la comanda revistei Piata Financiara, prin folosirea metodei interviurilor telefonice pe un esantion de o mie de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei de peste 18 ani din Bucuresti. In analiza rezultatelor sondajului, trebuie tinut cont de cateva aspecte. Bucurestiul in martie '77 ramane, in memoria colectiva, imaginea a ceea ce inseamna un cutremur foarte mare. In general oameni informati, bucurestenii nu aveau cum sa nu afle ca, pana la urma, un cutremur mare va veni, mai devreme sau mai tarziu. In acelasi timp, au auzit si de efectele acestuia, pentru care exista tot felul de estimari. Ieri, spre exemplu, la un seminar pe teme de asigurari organizat de Piata Financiara, s-au prezentat studii care vorbesc de o pierdere estimata pentru Bucuresti de aproximativ 4 miliarde de dolari pentru fondul de locuinte in starea actuala, in cazul unui cutremur de peste 7,2 grade (in aceleasi ipoteze, daca toate locuintele din Bucuresti ar respecta cele mai recente normative de constructie, pierderea ar fi de numai 1,5 miliarde dolari). Un studiu al Institutului INCERC Bucuresti arata ca numarul de cladiri de locuit care ar suferi avarii semnificative este de ordinul a 23.000, din care la circa 10% sunt sanse mari pentru un colaps partial si chiar total. Proportia atat de mare in care bucurestenii accepta caracterul obligatoriu al unei asigurari a locuintelor nu poate fi un indiciu de aceeasi masura pentru nivelul de acceptare la nivelul intregii tari, in primul rand datorita diferentelor de nivel de trai.

600 miliarde lei pentru legumicultura de sera

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor a demarat un program pentru revitalizarea productiei legumicole de sera, in bugetul pe anul 2003, in acest scop, fiind prevazuta suma de 600 miliarde lei. Programul guvernului pe perioada 2001-2004 prevede dezvoltarea culturilor in serele calde, de la 410 ha, in 2002, la 968 ha in 2004, si reabilitarea suprafetelor de sera de la 1.101 ha la 1.378 ha - a precizat, marti, la conferinta de presa, ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu. Se preconizeaza o crestere a productiei cu peste 40%, concomitent cu cresterea exportului la cel putin 35% din productia totala si reducerea importurilor la 20-25 mii tone la legumele de sera. Necesarul populatiei, in perioada in care nu exista legume de camp, este de 1.120.000 tone de legume de sera. Pentru a-i stimula pe producatorii de legume, Ministerul Agriculturii va suporta 30% din costurile pentru energia electrica necesara la incalzirea apei de sera. In momentul de fata, din cele 1.378 ha, 418 ha sunt in sere calde, 683 in sere reci si 277 ha nefunctionale. 39% din suprafata este detinuta de societati si institute ale statului, 9% de societati cu capital mixt si 52% de societati private.

Agentia SAPARD - o noua sesiune de cereri de proiecte

Agentia SAPARD a lansat cea de-a patra sesiune de cereri de proiecte din cadrul masurii privind dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, data-limita pentru depunerea documentatiilor fiind 29 noiembrie, informeaza un comunicat al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. In functie de regiunea de dezvoltare in care este localizat proiectul, cererea de finantare trebuie depusa, direct, la una dintre reprezentantele birourilor regionale de implementare a programului SAPARD, aflate in Iasi, Constanta, Targoviste, Craiova, Timisoara, Satu Mare, Alba Iulia si Bucuresti. Fondurile alocate sunt destinate constructiei si modernizarii drumurilor si podurilor locale comunale, sistemelor de alimentare cu apa potabila, precum si realizarii de sisteme de canalizare a apei prin investitii legate de statii de tratare. Cererile de finantare pot fi depuse de catre consiliile locale si asociatiile cu statut juridic din consiliile locale ale comunelor din Romania, in timp ce suma solicitata prin intermediul cererii de finantare poate fi cuprinsa intre 100.000 de euro si un milion de euro. Un solicitant poate primi ajutor financiar nerambursabil in cadrul acestei masuri doar de doua ori din alocatiile financiare aferente perioadei de aplicare a programului SAPARD, pentru doua proiecte diferite, cu un total cumulat in limita maxima eligibila a valorii finantarii.

Sapte tineri - raniti intr-un accident rutier la Sibiu

Sapte tineri au ajuns la spital, duminica, dupa ce masina in care se aflau s-a izbit violent de un copac pe Drumul National 14, in localitatea sibiana Sura Mare. Cristian Barac s-a oferit sa isi duca prietenii acasa de la discoteca, desi avea carnet de numai cateva luni, si a acceptat chiar sa ia in masina opt persoane. Potrivit politistilor sibieni, tanarul a condus cu viteza prea mare, iar in localitatea Sura Mare, masina s-a rasturnat, a iesit de pe sosea si s-a izbit violent de un copac. "Lipsa de experienta si viteza neadaptata la conditiile de drum si trafic constituie principala cauza a producerii acestui eveniment rutier deosebit de grav. In autoturismul Ford Taunus se aflau opt persoane", a declarat inspectorul Lucian Tarnu de la Serviciul Politiei Rutiere Sibiu. Medicul de garda Draia Cotizo, de la Serviciul de Urgenta Sibiu, afirma ca starea a trei tineri este mai grava, iar ceilalti patru internati au suferit rani mai usoare. Lui Cristian Barac i se va intocmi dosar penal pentru vatamare corporala grava.

Doi administratori de asociatii de proprietari din Roman si-au luat talpasita

Valerica Marin, care a fost administratorul asociatiei de proprietari nr. 42, din Roman, si Maria Iacoban, care a indeplinit aceeasi functie la asociatia vecina, nr. 41, sunt acuzate de delapidare, fals si uz de fals. Ele si-au insusit din banii locatarilor sume de ordinul miliardelor de lei. Valerica Marin a furat peste 1 miliard numai in perioada 2000-2001. Politistii si procurorii vorbesc insa si de alte "gauri" pe care ea le-a produs in fondurile asociatiei. In timpul anchetei, Valerica Marin a disparut de la domiciliu si este data in urmarire generala de un an de zile (noiembrie 2001). Zilele trecute, Maria Iacoban, care a dat iama in casieria asociatiei de proprietari nr. 41, golind-o de peste 2 miliarde lei, a disparut si ea. A fost data in urmarire generala. Se pare ca femeia, impreuna cu una dintre fiice, a parasit tara, lasandu-si ceilalti doi copii ai sai in grija unor rude apropiate. Din surse ale Politiei am aflat ca cele doua vor fi date in urmarire si prin Interpol.

Infractor hunedorean - prins la Orastie

Un barbat dat in urmarire generala si internationala de patru ani a fost prins, la sfarsitul saptamanii trecute, in localitatea hunedoreana Orastie. Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Hunedoara, inspectorul Magda Popa, Florian Ghisa (46 de ani), personaj cunoscut in lumea interlopa a municipiului Orastie, avea de executat o pedeapsa cu inchisoarea de un an si jumatate, dupa ce, in noaptea de 23 spre 24 noiembrie 1998, a provocat un accident la iesirea din Orastie spre Sebes. Accidentul s-a soldat cu ranirea grava a unei persoane, iar Ghisa a fost condamnat de Judecatoria Orastie la un an si jumatate de inchisoare pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice peste limita legala si vatamare corporala grava din culpa. Barbatul a fugit insa din tara, ascunzandu-se in Ungaria si Germania. El a revenit in Romania pe 18 noiembrie a.c., fiind retinut de politisti, patru zile mai tarziu, in casa parintilor sai din

Doua angajate ale LOTO - arestate pentru revendicarea frauduloasa a unui castig de 630 milioane de lei

n timp ce escrocul Stancu Ogica, pretinsul castigator la loto al marelui premiu de un milion de dolari, era condamnat la trei ani de inchisoare, o alta grupare de escroci a ajuns in arestul politiei, dupa ce a incercat sa revendice fraudulos un premiu de peste o jumatate de miliard de lei. Afacerea a fost pusa la cale de sefa unei agentii "Loto" din centrul Capitalei, impreuna cu o casiera din subordine, un smenar, zis "Titi Dumnezeu", si prietena acestuia. Seful Sectorului 3 Politie, comisarul Marian Tiganus, a prezentat, ieri, intr-o conferinta de presa, escrocheria pusa la cale de cei patru, care voiau sa-i fure castigul unui batran de 72 ani. Acesta nu observase ca are cinci numere castigatoare. Profitand de acest lucru, casiera Negumereanu Ioana, sefa ei, Manea Lucia, si Stanciu Dumitru, zis "Titi Dumnezeu", au hotarat sa puna mana pe bani. Dupa ce adevaratul castigator, Tanasescu Laurentiu, a predat biletul la agentia din str. Smardan nr. 13, primind in schimb numai 1,2 milioane lei, a fost gasita o tanara care sa revendice adevaratul premiu. Cum nici "Titi Dumnezeu" nu putea fi implicat direct, avand in vedere trecutul sau, cei trei au apelat la prietena acestuia, Pascu Nicoleta. In prima faza, fata nici nu a stiut despre ce este vorba. Chemata si ea la agentie, datele ei au fost trecute peste cele ale batranului. Abia apoi i-a fost dezvaluit planul. Ea a fost sfatuita sa urmeze exact instructiunile, altfel urmand sa ajunga la puscarie. Apoi, a urmat punerea in aplicare a planului, conform celor prezentate mai sus. Dupa sesizarea "Loteriei", politistii de la Sectia 10, condusa de comisarul Monel Tucmeanu, au cercetat-o, in prima faza, pe Negumereanu, pentru neglijenta in serviciu. In timpul audierilor, atat ea, cat si sefa ei, Manea Lucica, au negat implicarea lor in escrocherie, sustinand varianta stabilita impreuna cu Pascu. Tanara, desi amenintata, potrivit politistilor, de catre Stanciu "Dumnezeu", s-a hotarat sa spuna adevarul. La data de 11 noiembrie a.c., ea a venit la Sectia 10 si a povestit cele intamplate. Cele doua casiere de la "Loto" au fost retinute si reaudiate, recunoscandu-si fapta. Cateva zile mai tarziu, judiciaristii de la Sectia 10 l-au prins si pe "Titi Dumnezeu". Toti patru au fost arestati de procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3, sub acuzatiile de abuz in serviciu contra intereselor publice, tentativa de inselaciune, fals si uz de fals. Potrivit comisarului Marian Tiganus, in urma finalizarii anchetei, batranul isi va putea incasa marele premiu.

Conductori de tren - traficanti de heroina

Dupa un an si jumatate de investigatii, 14 membri ai unei grupari internationale de traficanti de heroina, care actionau pe ruta Turcia-Romania-Europa Occidentala, au fost arestati. Reteaua condusa de turcul Karamagarali Halit a traficat, in perioada august 2000-aprilie 2001, 237 kilograme de heroina, a carei valoare, pe piata din Romania, se ridica la aproape 500 miliarde lei. Pentru prima data in tara noastra, membrii unei grupari rivale, inarmati cu pistoale si cutite, si-au atacat concurentii, furandu-le 20 kilograme de heroina dintr-o locuinta din comuna giurgiuveana Mihailesti. Politistii din cadrul Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, condusa de chestorul Mihai Stoica, au prins sapte conductori de vagoane de dormit din trenuri de transport international, care, profitand de faptul ca aveau vize Schengen si nu dadeau de banuit autoritatilor, traficau zeci de kilograme de droguri. La 17 aprilie 2001, liderul retelei, Karamagarali Halit, 40 ani, cetatean turc, cunoscut cu antecedente penale, a fost prins in flagrant, impreuna cu complicii sai, Badea Petre, 34 ani, si Badea Maria, 33 ani. Asupra lor au fost gasite 2,7 kilograme de heroina. Turcul era inarmat cu un pistol "Browning 32", cal. 7,65 mm, cu glont pe teava. Un an mai tarziu, avea sa fie arestata si sotia lui Halit, Karamagarali Mihaela, 24 ani. In iulie a.c., alti membri ai retelei au inceput sa cada in plasa politistilor de la Brigada Antidrog. Trei conductori de vagoane de dormit, angajati ai SC "Gevaro" SA, societate de transport international, au fost arestati. Tudose Simu Iulian, 42 ani, Ceausu Petrus, 33 ani, si Nastasa Vicentiu, 45 ani, ascundeau heroina in vagoane, lucrand sub coordonarea lui Halit. In urma investigatiilor, alti doi conductori au fost arestati. Barsanel Iulian, 43 ani, si Paciu Dumitru, 50 ani, au traficat, pana in luna august a.c., cand au fost prinsi, 30 kilograme de heroina. Drogurile proveneau din Turcia si erau destinate tarilor europene, in special Italiei si Frantei. Primul dintre ei este cercetat si pentru ultraj, fapta comisa anterior arestarii sale. Arestarile au continuat, pe masura ce informatiile stranse de anchetatori se inmulteau cu repeziciune. In urma cu aproape doua luni, sotia lui Badea Petre, Nicoleta, in varsta de 29 ani, a fost si ea prinsa. Un alt cunoscut traficant de droguri, conductor de vagon, a fost retinut. Paduraru Florin Liviu, de 28 ani, din Ploiesti, a organizat, in martie 2001, traficarea a peste 15 kilograme de heroina, pe ruta Turcia-Germania-Romania. Printre complicii lui Karamagarali se afla si Sfetcu Alexandru, 29 ani, absolvent al Facultatii de Management. Fost angajat la SC "Gevaro" SA, in calitate de insotitor la vagoane de dormit, acesta a tranzitat, in perioada august-decembrie 2000, 30 kilograme de heroina. Afacerile traficantilor de droguri condusi de Halit nu au fost puse in pericol numai prin actiunile politiei. Pentru prima data in Romania, traficantii au fost jefuiti de o grupare rivala, care le-a furat 20 kilograme de heroina. Potrivit anchetatorilor, la data de 3 ianuarie 2001, turcii Murat Ongor, zis "Serif" si Turhan Suleyman, 30 ani, inarmati cu pistoale si cutite, au fortat-o pe sotia lui Halit sa mearga in localitatea Mihailesti, judetul Giurgiu. Sub amenintarea armelor, ei au sustras drogurile din locuinta acesteia, dupa ce au spart usile si i-au terorizat pe cei din jur. Turhan a fost prins la inceputul acestei luni, el fiind dat in urmarire generala, pentru o condamnare de 6 ani privind traficul de stupefiante si fals asupra identitatii. Cercetarile au fost extinse, in cazul sau, pentru talharie, lipsire de libertate si violare de domiciliu. Cand a fost prins de lucratorii Brigazii Antidrog, el s-a prezentat sub o identitate falsa, in baza a trei documente contrafacute: pasaport, carte de identitate si permis de conducere auto. Actele erau eliberate de autoritatile elvetiene, pe numele fals de Guler Ismail Nuri. In ceea ce il priveste pe Murat Ongor, acesta a fost deja condamnat la 3 ani si 6 luni de inchisoare, pentru talharie. Procurorii de la Parchetul General au emis, pe numele sau, un mandat de arestare, pentru trafic de stupefiante, intr-o alta cauza. El era implicat in afaceri cu heroina in Capitala, reteaua sa, formata din alti doi turci si sapte romani, fiind anihilata, in urma cu cateva luni. Dintre liderii retelei conduse de Halit, trei au fost deja condamnati. Seful gruparii a primit 17 ani de inchisoare, Badea Petre - 7 ani de inchisoare, iar Badea Maria - 6 ani de inchisoare. Membrii gruparii, inclusiv carausii-conductori, castigau sume importante de bani, la fiecare "livrare". Spre exemplu, pentru transportarea cantitatii de 15 kilograme de heroina, pe ruta Bucuresti-Paris, cu destinatia finala Stuttgart, carausul primea 3.000 de dolari, iar pentru un transport de 20 kilograme de heroina, pe aceeasi ruta, el castiga 4.000 de dolari. In cazul in care drogurile traficate ar fi fost vandute in Romania, reteaua ar fi castigat aproape 500 miliarde lei.

Cronica neagra

Botosanean omorat pentru 2.000 de lei si o lanterna Criminalii fusesera lasati, recent, in libertate, dupa o talharie Fratii Costel si Liviu Mihai, de 22 si, respectiv, 20 de ani, din comuna Hlipiceni, judetul Botosani, au patruns in locuinta lui Petru Ciubotaru. Fiind surprinsi de acesta, ei l-au lovit cu pumnii si cu picioarele, cerandu-i sa le dea banii proveniti din pensie. Omul nu primise insa pensia, incat cei doi au trebuit sa se multumeasca cu suma de 2.000 de lei si cu o lanterna. Din cauza leziunilor suferite in urma loviturilor primite, Ciubotaru Petru a decedat. Parchetul de pe langa Tribunalul judetean a dispus arestarea preventiva pentru talharie si omor a celor doi ucigasi. Politistii sustin ca aceasta crima ar fi putut fi evitata daca Parchetul i-ar fi retinut pe cei doi, cu cateva saptamani in urma, pentru o alta infractiune, si i-ar fi trimis in judecata, asa cum a cerut Politia. Costel si Liviu Mihai, folosind acelasi mod de operare, patrunsesera in locuinta Domnicai Cauceanu, de unde, prin violenta si amenintare, au sustras suma de 250.000 de lei. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Botosani a declarat: "Pe 12 octombrie, cei doi au fost retinuti pentru o zi, acuzati de talharie, insa Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani a respins propunerea de arestare preventiva, dispunand cercetarea lor in stare de libertate, cu obligatia de a nu parasi localitatea timp de 30 de zile". (C. Coroiu) Aflat in vizita in Romania Un belgian a fost gasit spanzurat la SibiuUn cetatean belgian de 52 de ani, aflat la Sibiu, in vizita la prieteni, a fost gasit spanzurat, duminica, in curtea unui imobil din localitatea Daia, citand Inspectoratul Judetean de Politie Sibiu. Netour Denis a ajuns in Romania in urma cu o saptamana si a fost gazduit de un prieten, tot belgian, Jonet Paul, care are mai multe proprietati in localitatea Daia. Potrivit declaratiilor date politistilor sibieni de catre apropiatii belgianului, acesta ar fi fost vazut ultima oara in data de 22 noiembrie, cand a baut cu mai multi prieteni, apoi a disparut. El a fost gasit spanzurat intr-o sura, pe corpul acestuia nefiind gasite urme de violenta. Cadavrul lui Netour Denis a fost dus la Laboratorul de Medicina Legala din Sibiu pentru efectuarea autopsiei. Adolescent injunghiat in piept de concubinul mamei saleUn barbat din comuna suceveana Adancata a fost arestat, duminica, pentru ca ar fi incercat sa-l omoare pe fiul concubinei sale, injunghiindu-l in piept cu un cutit, informeaza Inspectoratul General al Politiei. Potrivit anchetatorilor, sambata, in jurul orei 18, Mihaita I. (15 ani) se afla in locuinta mamei sale, cand concubinul acesteia - Gheorghita Petru (42 de ani) - beat fiind, l-a injunghiat de mai multe ori in piept cu un cutit de bucatarie. Baiatul a fost internat la spitalul din Radauti, medicii stabilind ca una dintre lovituri i-a atins plamanul drept. Agresorul a fost retinut de politisti si prezentat procurorilor Parchetului Tribunalului Suceava, care au emis pe numele lui un mandat de arestare preventiva, sub acuzatia de tentativa de omor.

Politist din Iasi mituit cu o rata, sase pesti si 4 milioane de lei

O rata, cativa carasi si 4 milioane lei, bancnote inscriptionate "mita", toate inghesuite intr-o sacosa, urmau a fi plasate, cu complicitatea procurorilor Parchetului National Anticoruptie-Iasi, lui Daniel Perju, seful postului de politie din comuna Vladeni. Conform scenariului, ticluit dupa ce Gheorghe Soimu (35 de ani) a depus o jalba la PNA, politistul urma, la nici 200 m de sediul IPJ, sa primeasca sacosa cu mita. Soimu sustine ca politistul a luat sacosa, dupa ce au servit un pahar cu coniac intr-o carciuma de pe strada Sararie. "Atentia" ar fi fost pretinsa de seful de post pentru a-l scapa pe Soimu de o amenda penala. La nici o ora dupa ce politistul Perju a condus la Parchet doi hoti, in aceeasi cladire era adus sub escorta el insusi suspectat de coruptie. Miercuri noaptea, in jurul orei 23, Daniel Perju a fost eliberat de procurorii PNA, magistrati care sperau ca, dupa arestarea sefului de post din Vladeni, vor bifa prima actiune consistenta a PNA Iasi.

Galatean ucis de patru hoti de animale

Procurorii galateni au arestat patru tineri care au ucis un satean din comuna Draguseni, pentru a-i fura porcii din gospodarie, informeaza Inspectoratul General al Politiei. Alexandru Sterian, din comuna galateana Draguseni, a fost ucis in noaptea de 18 noiembrie a.c., in jurul orei 23,30, politistii identificandu-i la scurt timp pe agresori. Astfel, au fost arestati Gicu Ciubotaru (23 de ani), Vasile Podasca (28 de ani), Ion Pavel (32 de ani), toti fara ocupatie, din localitatea Jorasti - judetul Galati. Cel de-al patrulea agresor, Toader Paduraru (29 de ani), a fost arestat in data de 22 noiembrie. In urma investigatiilor, politistii au stabilit ca cei patru s-au inteles sa il jefuiasca pe Sterian, ei deplasandu-se in noaptea crimei cu caruta pana la domiciliul victimei. Ion Pavel a ramas in asteptarea celor trei complici ai sai in padurea din apropierea localitatii Draguseni. Ceilalti trei au ajuns la gospodaria lui Sterian, cand acesta taia coceni. Toader Paduraru l-a lovit pe Sterian cu muchia securii in zona urechii. Pentru ca victima sa nu alerteze vecinii, Gicu Ciubotaru a lovit-o cu un par dupa ceafa. Cei trei tineri au furat doi porci, pe care i-au manat pana in padure, unde ii astepta Pavel, dupa care au incarcat animalele in caruta. Porcii au fost dusi la domiciliul lui Ion Pavel, dupa care au fost vanduti. Parchetul Tribunalului Galati i-a arestat pe cei patru, sub acuzatia de omor deosebit de grav si talharie.

Prima echipa de experti ONU a sosit in Irak

Prima echipa de experti ONU a sosit, luni, la Bagdad, pentru a relua inspectiile in contextul in care Washingtonul este sceptic in ce priveste dorinta Bagdadului de a coopera, iar autoritatile irakiene ii acuza pe americani ca vor sa lanseze un razboi. Cei 12 membri ai Comisiei de control, verificare si inspectii ONU (UNMOVIC) si sase reprezentanti ai Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA) au ajuns la Bagdad, luni, si se vor apuca de lucru incepand de "miercuri dimineata", potrivit purtatorului de cuvant al inspectorilor, Hiro Ueki. In total, intre 80 si 100 de experti ai UNMOVIC si AIEA trebuie sa devina operationali in Irak inainte de sfarsitul anului, a precizat el. La Cairo, directorul general al Agentiei Internationale a Energiei Atomice (AIEA), egipteanul Mohamed ElBaradei (in imagine), a declarat ca inspectorii vor ramane neutri. In Irak, 33 de tehnicieni pregatesc, de o saptamana, logistica necesara inspectorilor. Lor li s-au alaturat, sambata, alti cinci colegi care au adus 20 de tone de materiale de telecomunicatii si calculatoare.

Castiguri politice imense pentru Occident in urma summitului de la Praga

Sarbatoarea de la Praga ar fi trebuit sa fie mai spectaculoasa. Cea mai reusita alianta din istoria mondiala s-a extins pana in zone ale Europei de neimaginat in urma cu cativa ani. Cresterea capacitatii militare a NATO prin aceasta extindere este minima, insa castigurile politice vor fi imense. Interesant de observat este cati dintre noii membri - Slovenia, Lituania, Estonia, Letonia, Bulgaria, Romania si Slovacia - s-au desprins de regimul comunist fara a avea nici o traditie in ceea ce priveste democratia - releva cotidianul "The New York Times" in editia sa de luni. Atractia reprezentata de NATO si dorinta de a adera la acest club occidental au creat stimulente reale pentru consolidarea democratiei. Insa, in timp ce vechile regimuri comuniste au fost totale, construirea regimurilor democratice a fost partiala. Dintre cele 28 de state care au renuntat la comunism dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, mai putin de jumatate pot fi considerate democratii liberale, sase sunt dictaturi, iar restul - intre care Rusia si Ucraina - penduleaza intre democratie si dictatura. Exista multe motive ale existentei acestei situatii dupa incheierea Razboiului Rece. Miscarile de opozitie anticomuniste s-au radicalizat cu mult inainte de 1989, dand un impuls democratiei, dupa ce presedintele de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov, a promis ca nu va interveni pentru a salva comunismul. Acordurile privind frontierele au fost, de asemenea, esentiale pentru consolidarea democratiilor. Tari ale caror granite sunt bine definite prin acorduri, precum Polonia, Ungaria si chiar Mongolia, au trecut la democratie mai usor decat altele, ale caror frontiere erau contestate - Armenia, Georgia si majoritatea statelor care au rezultat din fosta Iugoslavie. Un alt factor important este rolul neuniform al tarilor occidentale, in special al SUA, in promovarea democratiilor in lumea post-comunista. In Europa Centrala si de Est, institutiile financiare internationale au directionat miliarde de dolari catre destinatiile potrivite. Mostenirea democratiei din fosta lume comunista ofera lectii importante pentru cei care concep politica externa americana pentru a promova libertatea in Orientul Mijlociu si in Asia de Sud. O lectie este plina de speranta. Cu treizeci de ani in urma - considera unii politologi occidentali - tarile slave si regimurile comuniste nu ar fi putut deveni niciodata democratice. Ei se inselau - conchide "The New York Times".

Caleidoscop

Ieri, gemenele Bush au implinit 21 de ani Barbara (dreapta) si Jenna Bush (stanga), fiicele gemene ale cuplului prezidential american, au sarbatori, ieri, implinirea varstei de 21 de ani. Ele au preferat sa marcheze acest eveniment in ranchul familiei de la Crawford - Texas, unde li s-au alaturat parintilor, Laura si George, reveniti din turneul european ce a inclus si Romania. Barbara e studenta la Universitatea Yale, iar Genna la Universitatea Austin. Cu totii au ramas la Crawford pentru a-si petrece un lung weekend, ce a inclus si Thanksgiving Day (Ziua Recunostintei, sarbatorita azi). Cu o luna inainte, Posta franceza a deschis secretariatul lui Mos CraciunCu exact o luna inaintea Zilei Z - Ziua Nasterii Domnului, posta franceza a deschis, pentru al 40-lea an consecutiv, secretariatul lui Mos Craciun, care primeste comenzile ce i se adreseaza si i le transmite la Polul Nord. Mai exact, copiii pot depune intr-unul din cele 17.000 de birouri scrisorile si desenele adresate lui Mos Craciun. Biroul functioneaza la Libourne, iar anul trecut a primit 875.000 scrisori si 30.000 e-mailuri, marea lor majoritate fiind semnate de copii intre 3 si 8 ani. Din cauza violentelor din Nigeria, Concursul Miss World, mutat la LondraOrganizatorii si concurentele de la Miss World au sosit la Londra dupa ce intrecerea a fost mutata in capitala engleza din cauza sangeroaselor tulburari ce au avut loc in Nigeria, care s-au soldat cu 200 de morti si 125 de raniti. Concursul se va desfasura la 7 decembrie, asa cum era prevazut initial. Intre timp, ziarul nigerian This Day a acceptat demisia autorului articolului dedicat concursului care s-a aflat la originea ciocnirilor dintre crestini si musulmani. La 16 noiembrie, This Day a publicat un articol care sugera ca profetul Mahomed ar fi putut alege una dintre fetele care participau la competitia ce urma sa fie organizata in Nigeria. Articolul a fost considerat o blasfemie de musulmani, care au incendiat biroul local al ziarului de la Kaduna. Manifestatia a declansat ciocniri sangeroase intre crestinii si musulmanii din acest oras si din Abuja, capitala federala. In imagine - miss Polonia. Magnatii informaticieni, campionii generozitatiiIn SUA, magnatii informaticieni sunt campioni ai filantropiei. Un clasament stabilit de revista Business Ween arata ca Bill Gates (in imagine) a oferit de patru ori mai multi dolari organizatiilor caritabile decat cel care ii urmeaza in ierarhia respectiva. Dintre cei 15 americani cei mai generosi, opt si-au facut averea in timpul boomului tehnologic al anilor '90. In prima pozitie, fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, cel mai bogat om din lume, care a donat 25,6 miliarde dolari dupa 1998. Ii urmeaza, dar la mare distanta, Gordon si Betty Moore, fondatorii lui Intel, ce au oferit 6,6 miliarde dolari. Revista scrie ca e pentru prima oara din secolul 18 si epoca lui Andrew Carnegie, cand filantropii sunt atat de numerosi si asa de generosi. Winston Churchill, cel mai celebru britanic din toate timpurile Premierul conservator din timpul celui de-al doilea razboi mondial, Winston Churchill, a fost ales "cel mai celebru" britanic din toate timpurile, in urma unui sondaj la care au participat peste un milion de persoane. Fostul prim-ministru care si-a anuntat compatriotii, la trei zile de la venirea sa la putere, 10 mai 1940, ca nu are "nimic de oferit, decat sange, munca, lacrimi si sudoare", i-a intrecut pe William Shakespeare, John Lennon, amiralul Horatio Nelson. Churchill a obtinut 447.423 de voturi, cu 56.000 mai multe decat inginerul Isambard Kingdom Brunel, constructorul primelor nave de fier propulsate de elice, clasat al doilea. Printre cei zece finalisti s-au numarat printesa Diana, inventatorul teoriei evolutiei speciilor, Charles Darwin, astronomul si fizicianul Isaac Newton, Elizabeth I si Oliver Cromwell. Timp de o luna, BBC a prezentat portretele mai multor personalitati care au contribuit la inflorirea culturala si istorica a Marii Britanii, fiecare prezentata si aparata de o celebritate. Telespectatorii au votat telefonic sau prin SMS. "Daca Marea Britanie, excentricitatea sa, inima sa larga si forta sa de caracter ar trebui sa fie intruchipate intr-o persoana, aceasta ar trebui sa fie Winston Churchill", a opinat fostul ministru pentru Irlanda de Nord, Mo Mo

Presedintele muntenegrean si-a prezentat demisia

Presedintele Muntenegrului, Milo Djukanovici, a anuntat, luni, ca demisioneaza, pentru a permite nominalizarea sa in functia de prim-ministru. "Imi voi prezenta demisia imediat dupa aceasta conferinta de presa", a declarat el. Mandatul de cinci ani al lui Djukanovici expira la 15 ianuarie, iar alegerea unui nou presedinte este prevazuta pentru 22 decembrie. La inceputul lunii noiembrie, Partidul Democrat al Socialistilor (DPS), care a obtinut victoria absoluta in alegerile din octombrie, a propus candidatura lui Djukanovici pentru postul de prim-ministru. Sef interimar al statului va fi presedintele Parlamentului, Filip Vujanovici, care, in aceasta calitate, il va putea numi oficial pe Djukanovici ca premier. Constitutia Muntenegrului confera presedintelui dreptul de a-l numi pe seful guvernului.

Ministrul britanic de Externe saluta invitarea Romaniei in NATO si promite sprijin pentru UE

Suntem incantati ca ati intrat in NATO; ne bucuram ca sprijinul acordat de Marea Britanie Romaniei a fost incununat de succes. Speram ca si eforturile noastre de sustinere a integrarii europene a Romaniei vor fi, de asemenea, un succes" - a declarat, ieri, la Londra, ministrul britanic de Externe, Jack Straw, pentru Adevarul. Seful diplomatiei britanice coborase in holul impunatoarei cladiri Lancaster House pentru a-l intampina pe ministrul roman de Externe Mircea Geoana, sosit cu intarziere la Conferinta Europeana asupra Crimei Organizate in Europa de Sud-Est. (Din cauza cetii dese, avionul in care se afla delegatia romana a fost nevoit sa aterizeze la Amsterdam, asteptand, acolo, permisiunea de a ateriza la Londra). Imediat dupa sosirea la Lancaster House, Geoana a avut o scurta intrevedere cu Straw, dupa care s-a alaturat participantilor la Conferinta. La manifestarea de la Londra sunt prezenti ministri si inalti oficiali din 57 de tari si organizatii, care se vor concentra asupra cailor de combatere a crimei organizate in Europa de Sud-Est. Romania este direct interesata de subiect, tara noastra fiind atat o zona de tranzit pentru retelele de traficanti de persoane si droguri de la Est catre Vest, cat si un furnizor de imigranti ilegali si de infractori. Cooperarea transfrontaliera pentru combaterea acestor amenintari la adresa stabilitatii regionale este abia la inceput; Bucurestiul intentioneaza sa dezvolte aceasta cooperare in special in cadrul UE. Diplomatia romana sustine initiativa conturata la Consiliul European de la Sevilla privind infiintarea unei forte europene de control la frontierele externe ale Uniunii, formata din reprezentanti ai mai multor tari membre. In acelasi timp, continua eforturile interne de modernizare a structurilor de control la frontiera. In cadrul discutiilor de la Londra, Geoana urma sa abordeze si perspectiva infratirii institutionale cu Marea Britanie in acest domeniu. Daca totul merge bine, programului de twinning existent cu Germania in privinta controlului la frontiera i se va adauga un program asemanator cu Marea Britanie, in domeniul controlului vamal. Cooperarea romano-britanica in acest domeniu are toate sansele sa mearga bine, crede Mircea Geoana. In luna ianuarie a anului viitor, ministrul roman de Interne, Ioan Rus, va semna, alaturi de omologul sau britanic David Blunkett un acord de readmisie. Dupa aceea, colaborarea intre autoritatile romane si cele britanice va decurge mai bine si, treptat, tara noastra ar putea inceta sa mai dea impresia unui furnizor de imigranti ilegali. Tratatul de readmisie a romanilor surprinsi ilegal in Marea Britanie este, pe langa alte masuri ce trebuie adoptate de Bucuresti, un pas important catre ridicarea vizelor impuse cetatenilor romani de catre autoritatile britanice. Faptul ca Londra isi schimba sensibil atitudinea fata de Bucuresti este reliefat si de decizia ca, de anul viitor, in Ministerul britanic de Externe - Foreign Office - Romania sa fie mutata de la Departamentul "Wider Europe" - Europa largita - unde se afla alaturi de Rusia, Ucraina, Belarus, etc., in departamentul UE - alaturi de statele estice ce vor fi integrate in Uniune in 2004.

George W. Bush infiinteaza megaministerul Securitatii

Imediat dupa turneul sau european pentru extinderea NATO, presedintele George W. Bush a dat unda verde celei mai mari restructurari guvernamentale americane din ultimii 50 de ani. El urma sa semneze, ieri, documentul care prevede crearea Departamentului Securitatii Interne, un megaminister ce absoarbe aproximativ 100 de agentii guvernamentale, beneficiaza de un buget anual de 40 de miliarde de dolari, precum si de serviciile a 170.000 de persoane. "Acest departament are o singura misiune: asigurarea securitatii americanilor", a declarat seful administratiei americane, care s-a aratat extrem de increzator in eficienta noii structuri de securitate. Departamentul Securitatii Interne va examina informatiile primite de la o serie de agentii guvernamentale, inclusiv din partea CIA, FBI si Agentiei Nationale de Securitate, pentru a identifica potentialele pericole si a incerca evitarea lor. De asemenea, acest departament va asigura protectia asa numitei "infrastructuri critice", care cuprinde centralele nucleare, aeroporturile, porturile, caile ferate si soselele, va coordona eforturile SUA in vederea prevenirii atacurilor nucleare, chimice si biologice, va tutela agentiile pentru frontiera -graniceri, paza de coasta, politia si serviciile de imigrare- precum si pe cele care elibereaza vize, va absorbi serviciul de securitate al Departamentului Transporturilor, Agentia pentru salvare in caz de catastrofe si anumite servicii specializate ale ministerelor Energiei si Sanatatii. Bush ceruse Congresului inca din luna iunie sa accepte crearea unui Departament al Securitatii Interne, pentru a evita consecintele catastrofale ale incapacitatii demonstrate de FBI si CIA in prevenirea atentatelor de genul celor comise la 11 septembrie. Timp de mai multe luni, proiectul legii securitatii interne a constituit una dintre cele mai controversate teme din Congresul american, numerosi senatori si membri ai Camerei Reprezentantilor considerand ca infiintarea acestui departament poate duce la incalcarea libertatilor constitutionale ale americanilor. Mai mult, democratii au refuzat sa acorde presedintelui dreptul de a-i angaja si a-i concedia pe cei care lucreaza in acest departament.

Conservatorii - in triumf, extrema dreapta - esec de proportii

Presa austriaca a salutat victoria istorica (42,3% din voturi) a conservatorilor cancelarului in exercitiu Wolfgang Schuessel in alegerile legislative de duminica, semnaland esecul extremei drepte a populistului Joerg Haider. Cotidianul "Die Presse" apreciaza ca triumful conservatorilor este, in primul rand, o victorie pentru Wolfgang Schuessel, devenit astfel liderul politic cu cea mai mare putere de convingere din tara, care a inlaturat obstacolele aflate in calea victoriei. "Multi austrieci cred ca este singurul capabil sa conduca Austria in aceasta perioada economica critica", adauga ziarul, aratand ca victoria va consolida imaginea lui Schuessel pe plan international. Totodata, el remarca esecul extremei drepte a lui Joerg Haider, intrucat liderul FPOe a sabotat munca propriilor ministri, fapt care a determinat electoratul sa voteze OeVP. Ziarul "Standard" scrie ca Schuessel a inregistrat un "triumf istoric", poporul votand pentru extinderea UE si alegandu-l sa conduca viitorul guvern. Cotidianul mai arata ca este pentru prima data in ultimii 32 de ani cand social-democratii trec pe locul secund (cu 36,9% din voturi) in clasamentul politic si ca aceasta infrangere este o mare deceptie pentru liderul Alfred Gusenbauer. De cand Joerg Haider se afla la conducerea FPOe, partidul a pierdut doua treimi dintre alegatorii pe care-i avea si a ajuns pe locul al treilea - pe care se gasea in 1986. Un alt castigator al alegerilor este ministrul de Finante FPOe, Karl-Heinz Grasser, care a trecut de partea conservatorilor in timpul campaniei electorale, aducand cu sine o parte dintre voturile fara de care viitorul guvern nu putea fi format. Dupa infrangerea FPOe in alegeri, Joerg Haider si-a anuntat intentia de a demisiona din functia de guvernator al provinciei Carinthia, singurul sau mandat politic. FPOe, care a suferit o infrangere istorica in scrutinul legislativ, a ajuns a treia formatiune politica in provincia meridionala Carinthia, guvernata de Haider din 1999. "Nu este posibil sa continuam in conditiile in care ceilalti obtin astfel de castiguri. Voi prezenta demisia mea filialei FPOe din Carinthia. Nu mai am chef de politica dupa acest rezultat", a declarat Haider. In opinia presei italiene, esecul extremei drepte a lui Haider este semnul unui reflux al "euro-populismului" in Europa, a carui incarnare in Italia este Liga Nordului, a lui Umberto Bossi. "Populismul sfarseste totdeauna prin a pierde", scrie "Stampa". "Haider a comis numeroase erori, dar cea mai grava a fost opozitia la deschiderea UE spre tarile Europei Centrale", noteaza si "Corriere della Sera".

Educatie in domeniul retelelor de comunicatii - la strada

Cei care doresc sa se pregateasca in domeniul retelelor de comunicatii pot sa faca acest lucru la colt de strada. Fundatia Euromania si PCNET au semnat, de curand, un acord de colaborare prin care PCNET se angajeaza sa ofere fundatiei amintite cele 2 Internet cafe-uri din Bucuresti in vederea desfasurarii activitatilor educationale din cadrul programului Cisco Networking Academy. Cei care vor accepta sa urmeze cele patru module ale Academiei Cisco trebuie sa plateasca 140 de dolari americani pentru fiecare modul. In cazul in care sunt elevi sau studenti, beneficiaza de o reducere de 50 la suta.

Pentru elevi:

Inepuizabilul scriitor si profesor Tudor Opris este sufletul si realizatorul recentei antologii a celor mai frumoase pagini din poezia de dragoste a literaturii romane, aparuta recent la Editura "Aramis". "Poezia de dragoste" (vol. I si II) se doreste a fi o prima si accesibila, din punct de vedere financiar, parte a unui proiect cutezator in zilele de astazi, acela de a edita, in 7 ani, peste 70 de volume antologice tematice (aproximativ 25 consacrate poeziei, 35 prozei, 7 teatrului si 5 selectiilor de critica) care sa raspunda nevoii de carte a elevilor si a iubitorilor de literatura. Cu sprijinul Uniunii Scriitorilor si al MEC, dl. Opris, in colaborare cu scriitorii Radu Carneci (poezie), Iosif Naghiu (teatru), D. Micu (critica), spera sa "umple un gol de multa vreme resimtit pe piata de carte si in cultura literara a tinerei generatii". Ilustrul profesor Tudor Opris, care a fost alaturi, in cenaclul "Sagetatorul", multora dintre actualii scriitori romani de marca, merita din plin pretuire si recunostinta pentru spiritul sau mereu tanar si pentru tenacitatea cu care se "bate" pentru literatura.

Se poarta suvitele si tepii

Cei mai multi baieti pe care i-am vazut prin liceele din Bucuresti si-au modelat podoaba capilara sub forma de tepi. Din loc in loc, ne-a mai rasarit in fata ba un cap cu plete, ba unul vopsit verde ori albastru. Fetele cu parul lung aveau parul filat in fata (taiat in trepte) si era fie vopsit in intregime, fie cu suvite (in aproape toate cazurile blonde). Domnisoarele cu parul mai scurt si l-au ridicat in toate directiile, atat in spate, cat si in fata sau si-au facut tepisori. Pentru a-si face aceste frizuri ciufulite, liceenii Capitalei folosesc zilnic kilograme de gel, fixativ, spuma si vopsea. "La mare cautare sunt suvitele. Fetele prefera vopseaua roscata si parul filat in fata. Baietii solicita sa le scurtam parul in parti si la spate cu un numar mic, iar in varful capului sa-l lasam mai lung pentru a-si face tepi. Unii baieti cer sa le facem suvite blonde", a declarat frizerita Adriana Manea de pe Calea Mosilor. Profesorii par a se fi impacat cu noua moda. "Am observat ca tepisorii cu gel si suvitele blonde reprezinta acum culmea extravagantei. In liceul nostru nu sunt cazuri de profesori cu mentalitati invechite si de aceea atata timp cat parul elevilor este curat si ingrijit nu are ce sa ne deranjeze", a afirmat directoarea Colegiului "Xenopol", Ana Ionescu. In schimb, cate un bunic mai bombane: "astia dau dovada de indisciplina. Eu cand mergeam la scoala eram tuns chilug, aveam uniforma. Cand ii vad cifuliti si vopsiti in toate culorile imi dau seama ca parintii lor au bani prea multi si le permit sa-si faca toate prostiile", ne-a spus Ioan Stefanescu, 65 de ani. Liceenii isi ciufulesc parul pentru a fi remarcati. "Frizurile se fac in functie de exigentele fetelor. Tepii, parul dat cu gel si dezordonat, tunsoarea periuta si in fata breton lung, ridicat in sus cu gel, astea se poarta acum pentru ca asa vor fetele. Mai sunt unii vopsiti verde, argintiu, albastru, dar pentru o perioada scurta de timp", ne spunea Marius Sion, elev in clasa a XII-a, care avea tepi de vreo 5 centimetri, tari si stralucitori din cauza gelului. "Nu imi place culoarea mea naturala si atunci incerc sa atrag atentia baietilor prin acest roscat si prin acest par valvoi. Aceasta este dorinta oricarui adolescent, sa atraga atentia", a spus Roxana Neacsu, eleva in clasa a XI-a. Pe langa dorinta de a fi pe placul partenerului si muzica pe care o asculta influenteaza realizarea unei frizuri. "Cei care asculta muzica house isi fac tepi sau frizuri ciufulite, rockerii isi lasa parul lung", ne-a explicat Laurentiu Stoica, elev in clasa a IX-a.

30 de specialisti - pregatiti pentru a lucra cu drogatii

Pentru ca 10 la suta din elevii din 99 de licee ale Capitalei consuma droguri, 30 de medici, psihologi si asistenti sociali au parcurs, la sfarsitul saptamanii trecute, un curs de pregatire pentru reabilitarea psihosociala a consumatorilor de droguri. Cursul a fost initiat de Organizatia "Salvati copiii" ca urmare a unui studiu realizat in martie 2002 impreuna cu Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti. Cele 30 de persoane care au participat la curs si-au exprimat nemultumirea fata de lipsa de comunicare intre institutiile statului implicate in combaterea consumului de droguri si lipsa banilor necesari functionarii centrelor antidrog.

Cercetarea romaneasca de aur

Saptamana trecuta, asa cum am relatat in ziarul nostru, Romania s-a clasat pentru a IV-a oara consecutiv, pe locul I la Salonul International al Inventiilor de la Bruxelles - Eureka 2002. Prezentam astazi, cateva din aceste idei de aur. Vitamina "U" - leac pentru bolnavii de ulcer Un grup de inventatori de la Universitatea de Stiinte Agronomice din Timisoara a obtinut medalia de aur la Salonul Inventiilor EUREKA 2002 de la Bruxelles pentru procedeul de obtinere si stabilizare a vitaminei "U". Cunoscuta de catre specialisti ca avand un efect de refacere a mucoasei stomacului si a celulelor ficatului, vitamina "U" se gaseste in cantitatea cea mai mare in varza alba. Vitamina "U" este labila si se descompune usor, de aceea in farmacii se gasesc foarte putine medicamente care sa o contina, pana acum nefiind descoperit un procedeu de stabilizare a ei. Cercetatorii romani au reusit, in cadrul unui program de cercetare, sa extraga din varza cantitati de vitamina "U", pe care apoi au prelucrat-o in laborator si au reusit sa o fixeze pe o compozitie din care se pot face pastile destinate bolnavilor de ulcer si celor suferinzi de boli ale ficatului. Medicamentul astfel obtinut se foloseste ca tratament, si nu ca un calmant. Inventia are brevet de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Aliment natural fara "E"-uri Leguma-fort a obtinut aurul la BruxellesUna din cele 22 de inventii care au obtinut medalia de aur la Salonul International al Inventiilor EUREKA - 2002 de la Bruxelles este un concentrat alimentar cu amelioratori organici, "Leguma-fort". Inventia apartine unui grup de cercetatori de la Institutul de Cercetari Biologice din Cluj-Napoca. Leguma-fort consta dintr-un complex alimentar folosit in bucatarie pentru prepararea si aromarea supelor sau ciorbelor, dar si pentru imbunatatirea gustului mancarurilor, tocaturilor, sosurilor si salatelor. Leguma-fort este un produs alimentar conservat prin deshidratare pe baza de sare; este usor de folosit, are durata lunga de pastrare, este neperisabil si deosebit de usor de dozat in portii de mancare, rapid de gatit si bogat in vitamine. Contine legume deshidratate (morcov, patrunjel, telina, ceapa), glutanat de sodiu alimentar, dextroza si vitaminele B1 si B2 si nu are in compozitie "E"-uri. Amelioratorul organic din compozitie asigura protectia suta la suta contra efectului secundar al glutanatului monosodic. In prezent, inventatorii asteapta avizul favorabil al Ministerului Sanatatii pentru a putea sa fie pus in vanzare pe piata.

marți, 8 septembrie 2009

Microbistii ar putea aduce din Asia febra aftoasa

Guvernele statelor europene si-au exprimat temerea ca suporterii echipelor de fotbal participante la Cupa Mondiala de fotbal, competitie care va incepe la sfarsitul lunii mai in Coreea de Sud si Japonia, ar putea readuce pe continent febra aftoasa, transmite Reuters. Epidemia de proportii cu care Coreea de Sud se confrunta in prezent a determinat autoritatile europene sa solicite microbistilor care vor insoti echipele de fotbal la campionatul mondial sa nu aduca in bagaje nici un produs alimentar. "Oricat de tentant ar fi atunci cand vizitezi locuri indepartate sa aduci cu tine produse alimentare, pentru Anglia acest lucru ar insemna un gol in propria poarta, care ar putea avea efecte devastatoare pentru industria zootehnica si cea alimentara. Nu va lasati tentati, nu o faceti!", este apelul facut de ministrul britanic al Alimentatiei si Agriculturii, Lord Whitty. Legislatia Uniunii Europene interzice deja importurile de produse alimentare proaspete din orice tara in care este prezent virusul care provoaca febra aftoasa. Suporterii germani au fost, la randul lor, avertizati asupra riscurilor raspandirii febrei aftoase. "In Marea Britanie se banuieste ca resturi alimentare infectate provenind din Asia au fost cauza epidemiei de febra aftoasa", a afirmat ministrul german adjunct al Agriculturii, Alexander Mueller. Autoritatile din Coreea de Sud au dispus, pana in acest moment, sacrificarea a 130.000 de animale, dupa descoperirea maladiei. Febra aftoasa se raspandeste cu usurinta si este mortala pentru porcine si vite, dar nepericuloasa pentru om. Anul trecut, aproape patru milioane de animale au fost sacrificate in Marea Britanie, epidemia fiind atat de puternica incat s-a resimtit in rata de crestere a economiei t

Astra - pagubita cu peste 364,5 miliarde lei

Societatea de asigurare-reasigurare ASTRA a fost prejudiciata cu peste 364,5 miliarde lei in urma constituirii de depozite bancare la termen, in lei si valuta, la Banca Romana de Scont (BRS) si a efectuarii de tranzactii financiare de titluri de stat pe piata secundara prin intermediul societatii de valori mobiliare SIVAMO Bucuresti. Constatarea apartine Curtii de Conturi, care a finalizat controlul la Astra si a inaintat procesul-verbal de constatare procurorului general financiar Anastasiu Crisu. Afacerea "titluri de stat prin intermediari" - in favoarea BRSIn vederea achizitionarii de titluri de stat de pe piata secundara, Astra a virat direct in contul SC SIVAMO SA sume importante de bani. Aceasta operatiune a condus la prejudicierea Astra cu peste 176,5 miliarde de lei, pentru care Curtea de Conturi a calculat foloase nerealizate de 30,8 miliarde lei. Organele de control au constatat ca nici pana la aceasta ora Astra nu a recuperat sumele transferate SIVAMO si nu a intrat in posesia titlurilor de stat. Desi oferta de intermediere a titlurilor de stat nu a fost analizata, serviciul de plasamente financiare a intocmit o nota interna, pe care a inaintat-o fostului director executiv economic, Saftescu Dan, prezentandu-i riscurile privind procurarea de titluri de stat de catre Astra prin firme intermediare. "Deosebit de riscant este faptul ca titlurile se vor inregistra pe numele S.C. COLSAVI Valori Mobiliare SA, nu de ASTRA, existand riscul ca, in momentul in care societatea intra in incapacitate de plata, titlurile sa nu apartina Astra", se arata in nota sus-mentionata. Totodata, este prezentat riscul deteriorarii relatiei societatii Astra cu banci de renume: Citibank, ABN Amro, ING Barings si altele. Si, nu in ultimul rand, se evidentiaza faptul ca, in topul societatilor mobiliare active in februarie 2001, SIVAMO ocupa locul 58, iar COLSAVI - locul 82, ambele cu valori nesemnificative pe piata tranzactiilor titlurilor de stat. Din start, contractul incheiat de catre Astra cu SIVAMO s-a derulat cu incalcarea prevederilor. Astfel, Astra a procedat la transferarea directa a peste 211 miliarde lei, in conturi deschise la SIVAMO, desi, potrivit contractului, "sumele necesare efectuarii tranzactiilor de cumparare de titluri de stat trebuiau sa fie transmise de catre Astra in contul sau, fara tranzitarea conturilor intermediarului (SIVAMO)". Cu o parte din acesti bani, SIVAMO a achizitionat titluri de stat, pe numele si in contul sau. Astra nu a fost pusa nici un moment in posesia titlurilor si nici a sumelor rezultate in urma operatiilor de tranzactionare, constata Curtea de Conturi. In schimb, totul a fost facut in favoarea BRS. In luna octombrie 2001, SIVAMO a procedat la vanzarea definitiva a celor 6.474 titluri de stat inainte de termenul de rascumparare, suma de 64,5 miliarde lei intrand in contul societatii. Astfel, Astra "a creditat" SIVAMO, considera Curtea de Conturi. Raspunderea pentru tranzactionarea de titluri de stat prin intermediul SIVAMO revine fostului director general, Haritonovici Razvan Eugen, fostului director economic executiv, Saftescu Dan, si fostului sef birou participatii si investitii financiare, Burghelea Lucian. Astra a garantat cu depozitele de la BRS creditele acordate lui Costel AlicSocietatea Astra a mai fost prejudiciata cu peste 108,2 miliarde lei (360.000 lire sterline, 3.000.000 $) prin constituirea de depozite in valuta la BRS, cu care au fost garantate creditele acordate de banca societatii Construct Grup International SRL Deva reprezentata de Costel Alic. Potrivit Curtii de Conturi, Astra nu avea dreptul sa garanteze, cu depozite constituite, credite acordate de banci altor persoane fizice si/sau juridice, mai ales in conditiile in care, pentru constituirea acestora, s-a produs lichidarea unor depozite la termen, existente la banci de prestigiu, cu mare bonitate. Pe de alta parte, organele de control ale Curtii de Conturi semnaleaza faptul ca desfiintarea de catre ASTRA a depozitelor de la banci cu renume si transferarea sumelor rezultate la BRS s-au realizat in perioada in care existau rezerve serioase privind soliditatea si solvabilitatea acestei banci (BRS era supusa operatiunilor de supraveghere din partea BNR). La prejudiciul de peste 108,2 miliarde lei se mai adauga inca 79,7 miliarde lei urmare a constituirii de depozite la termen la BRS, cu nerespectarea deciziilor Consiliului de Administratie al Astra. Plasarea banilor Astra - decizia exclusiva a fostului director general HateganuConsiliul de Administratie al Astra a decis "plasarea a maximum 10-15% din fondurile banesti la o singura banca, iar diferentierea sa fie facuta de dl. director general Hateganu Constantin Nicolae in functie de ratingul BNR, soliditatea bancii si de prestigiul de care se bucura fiecare banca pe piata financiara". Astfel, Hateganu a avut mana libera sa plaseze banii Astra la BRS si sa incheie contracte care au prejudiciat societatea, evidentiaza Curtea de Conturi. Astfel, pe 1 februarie 2001, Astra, reprezentata de Constantin Hateganu, a incheiat contractul de garantie reala cu SC Construct Grup International Deva, reprezentata de Costel Alic, "in scopul garantarii obligatorii care ar putea surveni pentru Astra ca urmare a derularii contractului de credite pe care Construct Grup le-a angajat pentru punerea in exploatare a carierei de cuart de la Siglau-Uricani". Garantia acordata de SRL-ul din Deva societatii Astra este de 18 milioane $, adica 45% din drepturile de operare conform licentei de exploatare. In baza contractului de garantie, Astra a incheiat cu BRS mai multe contracte de depozit bancare, prin care au fost garantate credite acordate de banca firmei lui Alic. Specialistii Curtii semnaleaza faptul ca "toate contractele de credit incheiate de BRS cu Construct Grup au fost intocmite si semnate in aceeasi zi cu contractele de depozit bancare prin care Astra a garantat creditele societatii lui Alic". Potrivit Curtii de Conturi, Astra nu ar fi putut beneficia de sumele aflate in contul de depozit in conditiile in care SRL-ul lui Alic ar fi achitat parte din rate la termen scadente, sumele ramanand imobilizate la BRS, ele constituind sume atrase la dispozitia bancii. De asemenea, BRS putea proceda la executarea garantiilor si la diminuarea depozitelor fara ca Astra sa dispuna de verificarea situatiilor in care Construct Grup nu si-a rambursat creditele angajate. Reprezentantii Curtii considera ca "garantia reala" de 18 milioane $ ar putea sa fie in contractul de credit incheiat de BRS si Construct Grup fara sa mai fie nevoie de un intermediar, respectiv Astra. Zilele urmatoare, Curtea de Conturi va finaliza raportul, care va fi transmis Parlamentului.

Dr. Oetker - investitie de 7,5 milioane euro la Curtea de Arges

Compania producatoare de deserturi, aditivi pentru patiserie si conservanti - Dr. Oetker Romania anticipeaza o crestere a vanzarilor cu 20% in acest an, dupa inaugurarea noii fabrici de la Curtea de Arges, care constituie o investitie de 7,5 milioane de euro, a spus directorul general, Ioan Cozma. Dr. Oetker Romania are o cota de piata valorica de 66,5% si este lider la vanzarile de praf de copt, zahar vanilinat si pudding. Directorul general a spus ca vanzarile au crescut cu 38% anul trecut, comparativ cu anul 2000. Compania vinde 70 de produse, dintre care 55 sunt fabricate in Romania. "In cazul in care vanzarile vor creste, speram sa ne extindem capacitatile de productie si sa adaugam si alte corpuri de cladire la fabrica inaugurata, care este construita modular", a mai spus Cozma. Grupul german Dr. Oetker a venit in Romania in 1998, cand a cumparat SC Regal Corporation SRL de la Domnesti, care intrase pe piata romaneasca cu astfel de produse sub marca "Cosmin". In anul 2000 s-a decis construirea unei noi fabrici la Curtea de Arges, care a necesitat 2,5 milioane euro, alte 5 milioane fiind investite in achizitionarea de instalatii. Fiind o investitie pornita de la zero - green-field, Dr. Oetker Romania a beneficiat de scutiri de taxe vamale si de la plata taxei pe valoarea adaugata pentru o parte din investitie. Fabrica are 250 de angajati. Dr. Oetker produce in 6 tari din regiune, iar Romania este a doua tara ca marime a pietei, a spus stranepotul fondatorului grupului german, Richard Oetker.

IAS-urile scutite de datorii vor costa mai mult

Actiunile societatilor comerciale agricole, fostele IAS-uri, vor fi scoase la vanzare la un pret mai mare, dupa ce le vor fi sterse datoriile catre bugetul de stat si penalitatile aferente acestora, a spus ieri directorul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Cristian Candet. "Legea va intra in vigoare in data de 8 iunie, iar dupa acea data, administratorii societatilor vor emite certificatele de sarcini fiscale si vor anunta pretul, care va fi altul dupa intrarea in vigoare a legii", a explicat Candet. Tot dupa intrarea in vigoare, Ministerul de Finante va emite norme proprii pentru contabilizarea datoriilor acestor societati, iar ADS va propune Guvernului, sub forma de hotarare de Guvern, lista cu societatile carora li se vor sterge datoriile catre buget. Datoriile fostelor IAS-uri au fost estimate la 12.000 miliarde lei

Garantia pentru concesionarea de terenuri de la ADS, de cinci ori mai mare

Producatorii agricoli care sunt interesati sa concesioneze terenuri de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) vor trebui sa se astepte la cheltuieli mai mari, care vor fi stabilite prin caietele de sarcini ale respectivelor suprafete de teren, a spus ieri directorul general, Cristian Candet. El a precizat ca, pentru concesionarea unor suprafete de teren, garantia pentru fiecare hectar va creste de la 250.000 lei la 45 euro - aproximativ 1.350.000 lei, adica de 5 ori. In plus, caietele de sarcini vor prevedea si posibilitatea transformarii acestor sume de garantare in plata anticipata a redeventei. "O garantie de 45 euro pentru un hectar acopera nivelul redeventei pentru un an agricol, in cazul in care exista probleme", a mai spus Candet. ADS are mari restante la incasarea redeventelor pentru anul trecut, bani care constituie Fondul de Dezvoltare a Agriculturii, din care sunt platite subventiile pentru produsele agricole. Producatorii agricoli sau investitorii care vor cumpara si actiuni la fostele IAS-uri vor avea drept de preemptiune la concesionarea terenurilor aferente acestora, pentru ca noua lege pe baza careia vor fi vandute actiunile prevede ca privatizarea si concesioanrea sa se faca simultan. ADS a impus si alte conditii pentru cei interesati sa concesioneze terenuri agricole, cum ar fi incheierea unor contracte de asigurare in cazul producerii unor calamitati, dar in special in caz de seceta, care este cel mai des invocata ca motiv al intarzierii la plata redeventelor.

Toyota Motor - interesata de extinderea colaborarii cu Aro

O delegatie a concernului japonez Toyota Motor Corp. a vizitat, recent, societatea Aro Campulung cu scopul identificarii posibilitatilor de colaborare, in contextul in care producatorul roman de automobile de teren a fost scos la privatizare, informeaza Aro SA. Vizita a cuprins majoritatea sectoarelor de activitati din cadrul societatilor Aro SA, Cesar SA si FSM Aro SA si urmeaza ca partea japoneza sa transmita concluziile in termen de trei saptamani. Delegatia japoneza a fost condusa de directorul general al Toyota Europe Divison, Yukio Azuma, si de directorul general de proiect al departamentului pentru Afaceri Internationale al companiei, Kiyoshi Kakogi. "Aro colaboreaza cu Toyota de circa doi ani, iar de atunci au fost vandute aproximativ 300 de vehicule Aro echipate cu motoare produse de compania japoneza", a declarat agentiei Mediafax Ovidiu Lungu, seful departamentului comercial din cadrul societatii. In anul 2000, Toyota Motor a avizat montajul motorului Turbo Diesel 2 L-T pe automobilele Aro din gama ARO 24, dupa ce in urma cu un an firma japoneza a aprobat echiparea automobilelor Aro cu motorul Toyota 2 RZ-FE pe benzina. Acordul semnat atunci intre cele doua parti se refera si la comercializarea automobilelor echipate cu motoare Toyota, permitand practic vanzarea acestora atat in tara, cat si in strainatate, cu inscriptionarea "Motorizat de Toyota". Aro a fost scoasa la privatizare in data de 12 martie, insa din cauza lipsei ofertantilor Autoritatea pentru Privatizare a decis amanarea pana la 30 mai a termenului de depunere a ofertelor pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni al societatii. In data de 10 aprilie, constructorul de automobile de teren a intrat in procedura de administrare speciala, in vederea pregatirii pentru privatizare.

Administratia Nationala a Drumurilor trebuie sa duca la bun sfarsit programul pentru care a fost creata"

Dle director general, ce obiective au fost luate in calcul pentru inceput in programul de reabilitare si modernizare a drumurilor nationale si cu ce sprijin financiar? - Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, in conditiile dezvoltarii accentuate a traficului din Romania, avand in vedere si liberalizarea transporturilor in Europa, a definit o strategie clara pe termen mediu pana in anul 2012 si pe termen lung dupa aceasta perioada, structurata pe ani, pentru constructia de autostrazi, reabilitarea drumurilor nationale, intretinerea curenta, siguranta rutiera si reabilitarea primara a acestei retele. Drumurile nationale insumeaza 14.822 km, din care 113 km autostrazi si 4.680 km drumuri nationale europene. Primele proiecte de reabilitare au inceput in 1992, an in care Banca de Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare s-au asociat acestui program; a fost primul proiect unitar in care institutii financiare internationale s-au implicat, fiecare contribuind cu 280 milioane de dolari, la care Guvernul Romaniei a adaugat in final 45 la suta. In aceasta etapa s-a urmarit reabilitarea drumurilor nationale prin modernizarea si ramforsarea a circa 1031 km. Pe langa imbunatatirea infrastructurii in transporturi si a conditiilor de trafic, s-a pus problema cresterii capacitatii portante pe sectoarele reabilitate pentru a se putea trece de la tractiunea pe o arie de 10 tone, la 11,5 tone, si incadrarea tuturor podurilor in clasa E - european - de viabilitate, precum si imbunatatirea elementelor geometrice ale drumurilor, construirea benzii a treia pentru selectarea traficului greu etc. Costul final al primei etape a fost de 563 milioane dolari, dintre care 174,4 milioane au fost asigurate de bugetul de stat. Etapa a doua de finantare a fost dimensionata pentru reabilitarea a circa 694 km, cu un cost final de circa 439 milioane USD, din care pana in 2001 au fost receptionati 460 km. Suma necesara punerii in aplicare a proiectului a fost impartita intre co-finantatori - Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare, BIRD, BEI si Guvernul Romaniei. Tot in 2001 a inceput si etapa a treia de reabilitare, cunoscuta sub denumirea "Etapa Moldova", lungimea totala de drumuri nationale fiind de 550 km, din care, pana in 2001, au fost receptionati numai 58 km, aflandu-se in derulare restul de 492 km. Pentru prima data, in etapa a treia au aparut, in afara institutiilor traditionale, alti finantatori, printre care PHARE, cu aproximativ 40 milioane dolari, destinati in principal reabilitarii a 125 km de drum national in Moldova; alte sectoare de drum sunt finantate de Fondul pentru Cooperare Economica Internationala - Japonia (OECF), care a considerat oportun sa finanteze proiectul de executie a 81 km din drumurile de ocolire ale municipiilor Craiova si Timisoara, lucrari care vor incepe in decursul acestui an, 2002. Seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a afirmat de cateva ori in cadrul intalnirilor cu reprezentantii Romaniei ca fondurile destinate proiectelor romanesti de dezvoltare a infrastructurii vor creste considerabil. Procedurile Comunitatii Europene sunt extrem de riguroase; in acest sens am creat structuri organizatorice care vor face fata procedurilor de urmarire a surselor de bani ce vor veni de la Comunitatea Europeana. In acest context, "nici un Euro nu va fi acordat dintr-o noua transa, daca nu se respecta toate conditiile impuse in cazul aderarii la Comunitatea Europeana, incepand cu armonizarea legislatiei, pana la evidenta si auditarea financiara clara si precisa a operatiunilor". - Care este aportul Ministerului Transportului pentru urmatoarele etape? - Deosebit de larg - concret, 70 la suta din aceste proiecte vor fi finalizate in cursul lui 2002. Ele incep cu traseul Adunatii Copaceni-Giurgiu, iar ce mi se pare foarte important este faptul ca ritmul in care se lucreaza astazi si in Moldova si in care speram sa se lucreze si la celelalte contracte, ne va obliga ca la sfarsitul anului 2005 lucrurile sa fie gata, deci sa nu mai admitem nici un fel de prelungire de termen. Faptul ca, in sud, Banca Japoniei va finanta traseul Timisoara-Lugoj si centurile Timisoara si a Craiovei, este un indemn ca orasele mari vor fi ocolite si, pe cale de consecinta, pierderile masive de timp vor fi eliminate si, de ce nu, de carburanti. In plus, grija pentru mediu va fi alta. Etapa a patra de reabilitare, care va incepe in acest an, are finantare de la Banca Europeana pentru: Cluj-Dej - 62 km; Dej - limita judetului Bistrita-Nasaud - 116 km; limita judetului Bistrita-Nasaud - Suceava - 139 km si Simeria - Petrosani - 74 km, totalul finantarii pentru 392 km fiind de 414,5 milioane dolari. Impreuna cu Guvernul Romaniei, Comisia Europeana, prin programul ISPA, finanteaza, incepand cu 2002, drumul national Craiova - Drobeta-Turnu Severin, de la km 232 la 333, in total 102 km; Drobeta-Turnu Severin - Lugoj - 161 km si centura Tecuci - 62 km. Toate licitatiile se desfasoara dupa procedurile impuse si acceptate de Comisia Europeana. Etapa a patra se va incheia in 2004. Anul acesta, Banca Europeana de Investitii a fost de acord sa urgenteze sistemul de acordare a creditelor pentru etapa a cincea, care inseamna circa 770 km, cu un cost estimat de circa 742 milioane dolari; principalele trasee vor fi Filiasi-Petrosani, Craiova-Calafat, variantele de ocolire a Craiovei si Timisoarei, Brasov-Sibiu si Deva-Oradea. Nu cu mult timp in urma, dl. ministru Miron Mitrea, impreuna cu AND si cu Ministerul Finantelor, a semnat un acord de imprumut cu Banca Europeana de Investitii; procedurile de ratificare vor dura pana la sfarsitul anului, deci faza de proiectare si de consultanta, conform graficului elaborat, vor demara la inceputul anului 2003, data la care va putea incepe licitatiile. Sunt semnale pozitive si pentru etapa a sasea de finantare, care inseamna circa 643 km, cu un cost estimat de circa 590 milioane dolari, principalele trasee fiind: Focsani - Targu Secuiesc; Targu Mures - Reghin - Toplita; Reghin - Sanateni; Baia Mare - Sighetu Marmatiei; Tecuci- Sendreni; Sighet - Toplita si Brasov - Codlea. In final vom avea, dupa 2012, din totalul retelei de 14.100 km, peste 70 la suta de drumuri reabilitate. Principalul scop al reabilitarii este aducerea drumurilor la standarde internationale, astfel incat sa se poata circula cu o incarcare de 11,5 tone; aceasta clasificare a drumurilor inseamna si onorarea conditiilor de a fi drum european. - In ce stadiu se afla proiectul autostrazii Bucuresti - Constanta? - Lucrarile au fost sistate la sfarsitul lui 1994, principalul obstacol fiind lipsa de finantare; acum lucrarile sunt in derulare printr-un imprumut asigurat de Banca Europeana de Investitii. Primul tronson, Bucuresti-Fundulea - 26 km, va fi gata in luna decembrie a acestui an. - Cu ce greutati deosebite se confrunta azi Administratia Nationala a Drumurilor? - Financiar, resursele pentru acest an sunt asigurate atat de intrarile prin buget, cat si de intrarile de credite, de contributia locala si de contributia Guvernului Romaniei. Principalele probleme sunt legate de lipsa de personal tehnic si economic de specialitate. O alta dificultate este generata de lipsa de compatibilitate intre legislatia romana si cea straina, iar a treia problema o reprezinta nivelul de salarizare oferit de catre consultanti si antreprenori personalului roman. Ultima problema priveste lipsa de calitate corespunzatoare a materialelor principale de masa - bitum, agregate -, pentru care de circa doua luni am luat masuri de revedere a normativelor interne, impreuna cu expertii de la Institutul de Constructii din Bucuresti, Timisoara si Iasi, cu expertii de la Centrul de Studii si Cercetari din subordinea AND; avem in program ca pana la jumatatea lui septembrie sa concepem alt nivel de standarde pentru bitum si sa obligam producatorii romani, in primul rand, la standardele internationale. - Ce planuri de viitor aveti? - AND-ul trebuie sa duca la bun sfarsit programul si, respectiv, obiectul pentru care a fost creata - acela de constructie, intretinere si modernizari de drumuri. Este necesar sa parcurgem repede etapele a 4-a, a 5-a si a 6-a, sa ajungem in 2012 cu 80-90 la suta din programe realizate, astfel ca sa se circule, pe prima autostrada pana la Bucuresti-Brasov, probabil pana la sfarsitul anului 2009. Acestea sunt cele 3 dintre conceptiile mele actuale.

Utilizatorii de apa pentru irigatii vor primi consultanta

Asociatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (AUAI) vor beneficia de consultanta pentru dezvoltarea activitatii prin intermediul unei firme de consultanta americane, ce va gestiona un imprumut de 3,8 milioane dolari de la Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Ministerul Agriculturii, care are in subordine Societatea Nationala pentru Imbunatatiri Funciare, a recurs la privatizarea "indirecta" a sistemelor de irigatii prin acordarea lor gratuita catre acei producatori agricoli care le folosesc si care trebuie sa fie constituiti in asociatii. "Echipamentele (de irigatii - n.red.) trebuie sa ramana in proprietatea celor care au terenurile. Banii vor fi folositi acolo unde irigatiile au sens", a spus reprezentantul USAID, Laurence Johnson. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Mihai Lungu, a spus ieri ca, pana in prezent, s-au infiintat 46 de asociatii, care acopera o suprafata de 155.000 hectare teren, dintre care 28, cu o suprafata aferenta de aproximativ 100.000 hectare, au intrat deja in posesia echipamentelor de irigatii. Cei constituiti in asociatii beneficiaza de subventii la plata energiei electrice folosite, precum si de un pret cuprins intre 60.000 si 160.000 lei/ metru liniar de apa, pentru cantitatile folosite la irigatii, in timp ce ceilalti producatori agricoli platesc 440.000 lei/ metru liniar de apa. Reprezentantii AUAI reclama procedurile greoaie de decontare a acestor subventii, care duc la aparitia unor penalitati din cauza intarzierii platilor.

Europa - pondere covarsitoare atat la export, cat si la import

Evolutia indicatorilor privind comertul exterior al Romaniei, exportul, importul, respectiv soldul balantei comerciale pentru primul trimestru din 2002, releva o usoara imbunatatire a situatiei schimburilor comerciale. Aceasta intrucat, fata de aceeasi perioada din anul trecut, deficitul se afla in scadere ( -764,7 milioane dolari fata de -821 milioane dolari-vezi si grafic). In primele trei luni ale acestui an au avut loc cateva miscari semnificative atat la produsele exportate, cat si la cele importate de catre agentii economici din Romania. Prima pozitie intr-un top al exporturilor este ocupata de articolele textile, obiectele din piele si incaltaminte, unde se inregistreaza, de altfel si o crestere de 54 milioane dolari. A avut loc, de asemenea, o sporire insemnata a exportului de mobila si mobilier medico-chirurgical, faptul indicand o revigorare a industriei mobilei dupa o perioada de regres indelungata. Un argument in acest sens si un semnal pozitiv este descresterea exportului de lemn brut, pe ansamblul grupei "Lemn si articole din lemn" inregistrandu-se o diminuare de 11,2 milioane dolari. A scazut, comparativ cu anul trecut, si exportul de metale comune si articolelor din metal, precum si ponderea acestor produse in total export, de aceasta data din cauza inrautatirii conjuncturii economice pe pietele acestor produse. Pe ansamblul grupei, exportul din primul trimestru s-a diminuat cu 18,6 milioane dolari. Un fenomen pozitiv este constituit de cresterea exportului de produse alimentare, dat fiind deficitul traditional ridicat al Romaniei la aceasta grupa de produse. Ponderea extrem de redusa in totalul exporturilor arata insa un potential insuficient valorificat. Oricum, obtinerea unei recolte mai bune in 2001 a permis cresteri de export la orz (+7,9 milioane dolari), grau si meslin (+9,9 milioane dolari), porumb (+6,0 milioane dolari). In ceea ce priveste importul, pe primul loc se mentin masinile, aparatele si echipamentele electrice, desi se inregistreaza o usoara scadere fata de situatia din trimestrul I 2001 (789,4 milioane dolari fata de 880,7 milioane dolari). In ceea ce priveste orientarea geografica atat a importurilor, cat si a exporturilor, se remarca ponderea covarsitoare a statelor din Uniunea Europeana, in crestere fata de 2001. La aceasta crestere o contributie importanta a avut-o liberalizarea comertului Romaniei cu Uniunea, potrivit Acordului de asociere a tarii noastre la comunitate. In acest moment, comertul exterior al Romaniei cu tarile din Europa reprezinta 86,1 la suta din total export si 81,5 la suta din total import, ceea ce indica existenta de posibilitati de amplificare a comertului cu tari extra-europene care au in prezent o pondere nejustificat de redusa in schimburile comerciale ale Romaniei.

BERD va arata cu degetul reforma si coruptia din Romania

Mesajul pe care Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) il va transmite Romaniei cu ocazia reuniunii de la Bucuresti va fi acelasi pe care-l auzim de 12 ani incoace: mai multe reforme. "Ceva se intampla in Romania, sper ca este inceputul mai multor progrese", a declarat recent presedintele BERD Jean Lemierre, citat de Mediafax. Nici subiectul coruptiei nu va lipsi. Potrivit declaratiilor aparute in presa straina, presedintele BERD va pune pe tapet si problema coruptiei, care submineaza eforturile Romaniei de integrare in NATO. "Voi spune in mod clar guvernului roman ca transparenta si coruptia sunt elemente esentiale pentru Romania", a spus Lemierre. Inaltul oficial a apreciat ca reuniunea BERD va fi o oportunitate pentru Romania de a arata investitorilor si comunitatii oamenilor de afaceri ca s-au produs unele schimbari. "Exista dificultati reale, dar, pe de alta parte, primim unele semnale pe care nu le primeam inainte", a punctat Lemierre. BERD este, potrivit statisticilor, cel mai mare investitor strain in Romania, cu un portofoliu de peste doua miliarde de euro, din care cea mai mare parte in sectorul privat. Intrebat de ce s-a decis ca reuniunea BERD din acest an sa aiba loc la Bucuresti, Lemierre a explicat, intr-un interviu acordat AFP: "Ultimii trei ani nu au fost foarte buni pentru Romania, investitiile au fost reduse (...) acum avem impresia ca exista un nou elan in Romania. Este probabil intr-un stadiu incipient, cu un guvern inca foarte tanar si, de aceea, reformele vor necesita ceva timp".

Cumparatorul de actiuni de buna-credinta ramane proprietar

vCumparatorul de buna-credinta al valorilor mobiliare furate ramane proprietarul acestora si nu poate fi obligat la restituirea lor, au decis ieri deputatii, modificand Ordonanta privind valorile mobiliare. Ei au stabilit ca declararea furtului se face de catre titularul dreptului de proprietate asupra acelor valori mibiliare sau instrumente financiare, prin publicarea anuntului in Buletinul CNVM. Printr-un alt amendament, deputatii au mai hotarat ca proprietarul valorilor mobiliare vandute fara consimtamantul sau are dreptul la restituirea valorii acestora, iar in cazul in care nu mai este posibila, suma va fi recuperata de la intermediarul care a introdus si executat ordinul de vanzare fara aprobarea proprietarului. Tot ieri, deputatii au dezbatut si Ordonanta de Urgenta nr. 25/2002 privind statutul CNVM. Ei au stabilit ca hotararile adoptate de CNVM sunt obligatorii pentru toti membrii comisiei, cei care au votat impotriva putand solicita consemnarea opiniei separate in procesul-verbal al sedintei, iar cei care au absentat in procesul-verbal al urmatoarei sedinte. Conform statutului, CNVM este subordonata Parlamentului, dar membri comisiei nu pot fi nici membrii ai unui partid politic si nu pot exercita o alta functie remunerata, publica sau privata, cu exceptia celor din invatamantul superior. Totodata, membrii CNVM nu pot fi soti si rude ori afini pana la gradul trei cu presedintele tarii, presedintii Camerelor Legislative, guvernatorul BNR, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Modificand actul normativ amintit, deputatii le permit membrilor CNVM sa se inrudeasca intre ei.

Muncitorii din Neamt plecati in statele Schengen au adus acasa 10 milioane de dolari

Bancile comerciale din judetul Neamt au "adunat" 10 milioane de dolari, de la inceputul acestui an, ca urmare a faptului ca romanii au putut calatori liber in spatiul Schengen, a spus premierul Adrian Nastase, la o intalnire cu revolutionarii din organizatia UNORD '89. "Sigur, unele lucruri sunt la marginea legii", a explicat Nastase, sugerand, fara a se referi explicit la aceasta chestiune, ca locuitorii din Neamt au strans acesti bani muncind in tarile din UE. Cu toate acestea, potrivit primului-ministru, cei care s-au deplasat in spatiul Schengen dupa ridicarea vizelor s-au intors in tara dupa ce au trecut cele trei luni in care aveau dreptul legal de a se afla pe teritoriul tarilor din UE. "Se intorc, fac o pauza", a aratat Nastase, care a relatat cum, la 31 martie, adica la trei luni de la ridicarea vizelor, autoritatile romane se asteptau sa izbucneasca un scandal legat de romanii care nu au mai revenit in tara, dar, pana la urma, aceasta problema nu a aparut. Primul-ministru a sustinut ca oficialii romani "se bat" pe locurile de munca in strainatate pentru muncitorii romani, dar si in Romania exista regiuni care inregistreaza un deficit al fortei de munca. Potrivit lui Adrian Nastase, in Banat, urmare a unor investitii italiene masive, exista un asemenea deficit.

O treime din societatile de brokeraj romanesti ar putea sa dispara

Mai mult de o treime din numarul societatilor de valori mobiliare (SVM) nu indeplinesc noile conditii minime de capital social, obligatorii incepand de vineri, 17 mai, si vor pierde autorizatia de functionare, a declarat, pentru Mediafax, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Gabriela Anghelache. "Pana la acest moment, exista 56 de SVM-uri care au un capital social peste limitele minime, iar 12 societati au depus documentatia necesara, dar mai trebuie sa completeze dosarele cu alte acte. Fata de un numar de 116 societati de valori mobiliare autorizate, procentul celor care nu vor indeplini conditiile de capital social trece de 30%. Aceste SVM-uri mai au timp sa depuna documentatia pana la 17 mai", a adaugat Anghelache. CNVM va retrage autorizatia tuturor societatilor de valori mobiliare care nu si-au majorat capitalul peste noile niveluri minime. In prezent, capitalul social minim pentru societatile de valori mobiliare variaza intre 600 milioane lei si 1,8 miliarde lei. SVM-urile sunt obligate, conform Regulamentului CNVM 2/2001 privind autorizarea si exercitarea intermedierii de valori mobiliare, ca pana la data de 17 mai 2002 sa indeplineasca noile conditii privind capitalul social minim, care variaza intre doua si 12 miliarde lei, in functie de activitatile pe care aceste societati le desfasoara. "Am urmarit intarirea financiara a acestor societati si nu diminuarea numarului lor. Trebuie avut in vedere, in primul rand, ca se doreste o intrare a SVM-urilor pe piata titlurilor de stat, alaturi de bancile comerciale care au un capital social mult mai mare. Vom face o analiza asupra oportunitatii cererii falimentului pentru societatile unde am retras autorizatia de functionare", a declarat, pentru Mediafax, Paul Miclaus, comisar CNVM. El a adaugat ca institutia pe care o reprezinta ar putea sa ceara falimentul doar pentru societatile cu mari datorii, pe care nu le pot acoperi cu activele detinute. In acelasi timp, Miclaus afirma ca va ramane un numar suficient de mare de societati de brokeraj pentru a acoperi necesarul de servicii de pe piata de capital

Ministerul Finantelor nu reuseste colectarea banilor pentru asigurarile sociale

Ministerul Finantelor Publice a dat ieri publicitatii situatia executiei veniturilor si cheltuielilor bugetare pentru primul trimestru al anului. Deficitul bugetului general consolidat, indicatorul sintetic cel mai important, s-a ridicat la 6.652 miliarde lei, ceea ce reprezinta 0,5 din produsul intern brut estimat pentru intregul an, soldul negativ fiind cu 32,5 la suta mai redus decat in perioada similara a anului trecut. Deficitul bugetar prognozat de Guvern pentru acest an este de 3 la suta din PIB, dar se urmareste o majorare la 3,2 la suta prin negocieri cu Fondul Monetar International. Bugetul de stat consemneaza un deficit de 11.228,3 miliarde lei, dar se afla in limitele prevazute la inceputul anului. In schimb, bugetul asigurarilor sociale de stat inregistreaza in continuare un deficit de 2.835,4 miliarde lei, in vreme ce ar fi trebuit sa inregistreze, potrivit prevederilor, un sold pozitiv de 995,8 miliarde lei. Acest fapt se datoreaza, in principal, ca si in anii precedenti, unui grad de colectare mai redus decat cel de efectuare a cheltuielilor. O alta influenta majora asupra deficitului in primele trei luni din 2002 o au si cheltuielile ministerelor efectuate din credite externe in baza acordurilor de imprumut in suma de 5.332,1 miliarde lei. Veniturile totale au insumat 96.999 miliarde lei, cu 30 la suta mai mult in termeni nominali fata de primele 3 luni din anul trecut, iar cheltuielile au totalizat 103.561 miliarde lei, in crestere cu 20,7 la suta. La nivelul bugetelor componente, un grad superior de colectare a veniturilor se inregistreaza la fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic (25 la suta), la bugetele locale (25,8 la suta) si la fondul asigurarilor sociale de sanatate (24,4 la suta).

Un aradean a smuls 22 de cruci

Nemultumit de slujba tinuta, duminica, de preotul satului, un aradean din localitatea Graniceri a smuls, marti seara, 22 de cruci dintr-un cimitir. O batrana care ingrijea niste morminte a descoperit crucile smulse, anuntand politia. Anchetatorii l-au identificat pe suspect in persoana lui Fulies Constantin, de 30 ani. Satenii spun ca de cand i-a murit mama, in urma cu trei luni, barbatul a dormit in cimitir. Fulies a declarat ca a smuls crucile pentru ca nu i-a placut slujba de duminica a preotului. Lt. col. Gheorghe Terent, seful Politiei Chisinau Cris, a precizat ca Fulies va fi examinat de medici, pentru a se stabili daca are discernamant. Pedeapsa pe care o va primi acesta va fi influentata de rezultatul expertizei psihiatrice.

Subofiter MApN - lovit mortal de un camion

Un sergent angajat al unei unitati militare din comuna constanteana Topraisar a murit, joi dimineata, dupa ce a fost lovit in plin de un autocamion cu remorca al carui sofer a fugit de la locul accidentului. Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Constanta, lt. Marian Tudose, a declarat ca accidentul a avut loc la ora 5,30, in localitatea Topraisar. Din primele cercetari reiese ca Florin Grigore (26 de ani), sergent angajat la UM 1737, a fost lovit de un autocamion de transport cereale. Cadavrul a fost transportat la morga cimitirului central din Constanta. Accidentul cu autori necunoscuti de la Topraisar s-a petrecut la numai cinci ore dupa ce politistii au reusit sa-l identifice pe autorul accidentului rutier produs duminica in localitatea Viisoara. El se numeste Alexe Gheorghe, are 57 de ani si este din Viisoara. Victima, Ioan Nicolae Mintcu (24 de ani), a murit, miercuri, la Spitalul Clinic Judetean Constanta. Mintcu fusese accidentat de un autoturism Dacia in timp ce mergea pe partea carosabila a DN 3.

Talhari, prinsi la zece minute dupa ce au jefuit o benzinarie

eri, in jurul orei 12,15, Politia Capitalei a fost anuntata ca statia de benzinarie Petromidia din Soseaua Mihai Bravu a fost jefuita de o banda de talhari. Intreg efectivul politistilor bucuresteni a fost pus in alerta. In cadrul actiunii "Navodul", doi dintre suspecti au fost prinsi la mai putin de zece minute dupa comiterea faptei. Subofiterul Sarata Daniel, din cadrul Sectiei 16, aflat in misiune in zona statiei Giurgiu din sectorul 4, a identificat in trafic autoturismul Opel Kadett, cu nr. B-78-LON, in care se aflau talharii. Politistul a reusit sa blocheze masina suspecta la o intersectie din apropierea statiei OMV. Cei trei talhari au iesit din masina incercand sa fuga, dar subofiterul a scos pistolul si i-a somat sa se predea. El a reusit sa-i imobilizeze pe doi dintre banditi, cel de-al treilea reusind sa scape. Adusi la Sectia 16, cei doi talhari prinsi au fost identificati in persoanele numitilor Bucur Cristian, de 32 ani, si Sochiu Constantin, de 29 ani, ambii cunoscuti cu antecedente penale. Potrivit mr. Florin Dumitrache, adjunct al sefului Sectiei 11, Sochiu a mers la una dintre operatoarele statiei de benzina, rugand-o sa-i schimbe suma de 3 milioane de lei, pe care ii avea in bancnote de 500.000, in bancnote de cate 100.000 de lei. Dupa ce a primit banii, el a restituit suma primita si i-a cerut sa-i schimbe banii in bancnote de cate 50.000 de lei. Sochiu i-a cerut apoi din nou casierei sa-i schimbe suma in bancnote si mai mici, dupa care i-a spus ca vrea sa recupereze cele trei milioane in bancnote de 500.000 de lei. Dupa ce barbatul a plecat de la benzinarie, un client i-a atras atentia operatoarei ca Sochiu i-a sustras din bani. Seful statiei de benzina a reusit sa-l imobilizeze pe suspect, insa a fost atacat de alti doi complici care au coborat din Opel. Ulterior, asa cum am aratat, doi dintre agresori au fost prinsi. Cercetarile sunt continuate de Sectia 11, cu talharii in stare de retinere. Politistii continua ancheta, pentru identificarea si prinderea celui de-al treilea membru al bandei.

Un fals ofiter SRI - arestat la Baia Mare

Fals ofiter SRI a fost retinut de politisti maramureseni, miercuri, dupa ce a inselat mai multe persoane, informeaza Inspectoratul General al Politiei. Ioan Lucian Gutanu (35 de ani) este acuzat de uzurpare de calitati oficiale. Potrivit anchetatorilor, in perioada 2001-2002, el a inselat patru persoane, atribuindu-si calitatea de ofiter SRI. Gutanu a fost prezentat procurorilor Parchetului Judecatoriei Baia Mare, care au dispus ca acesta sa fie internat la Spitalul Municipal Sighetu Marmatiei, unde va fi supus unei expertize neuropsihiatrice.

Alte doua arestari in "dosarul" Credit Bank

Un fost director de credite si fostul sef de serviciu decontari, la Credit Bank, sucursala Craiova, sunt cercetati in stare de retinere pentru delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata. Bleoanca Muga Ion, 53 de ani, si Ionascu Elena, 54 de ani, ambii cu domiciliul in Craiova, au aprobat in perioada 1995-1996 mai multe credite cu incalcarea normelor bancare, din care, prin intocmirea de documente fictive, si-au insusit peste 2 miliarde de lei. Din pacate, asemenea lor, alte zeci de persoane au ridicat prin operatiuni ilegale sute de milioane de dolari, pe care i-au cheltuit fara un folos anume, si care nu sunt chemati sa dea socoteala sau sa restituie creditele contractate in 1994-1996.

Trei patroni turci si un fost subofiter de la cercetasi - retinuti pentru racolare si calauzire

Un grup de 20 de persoane, printre care si 5 calauze, a fost retinut marti la Oradea de catre ofiterii Inspectoratului Politiei de Frontiera Bihor, dupa mai bine de 4 ore de filaj. Actiunea s-a derulat in cursul dupa-amiezei, in baza unei informatii primite de la politistii de frontiera aradeni. "In jurul orei 14, am fost sunati ca doua taximetre ale firmei "Miss" au pornit de la Arad inspre Oradea, cu 9 cetateni turci de origine kurda la bord", declara col. Florian Rugea, seful IPJ Bihor. Cele doua taxiuri au intrat in Oradea marti in jurul orei 15 si s-au oprit la Barul Meduza de pe strada Facliei, local situat la marginea orasului, pe malul Crisului. Aici, turcii au fost preluati de Erdogan O. Ztekin, un cetatean turc stabilit la Oradea, patronul unui depozit de citrice. Erdogan i-a insotit pana intr-o cabana situata in zona rezidentiala a Oradei, proprietatea lui Ilie Ciuca, un subofiter trecut in rezerva de la fosta unitate militara de cercetasi din Oradea. "Turcii au ramas aici pana spre seara. In momentul in care au vrut sa porneasca, i-am retinut si am trecut la perchezitionarea cabanei. Pe langa cei 9, intr-una din incaperi am mai gasit alti 6 kurzi cazati care urmau, si ei, sa fie trecuti peste granita. Impreuna cu ei, am retinut si calauzele care urmau sa ii scoata din Romania", spune colonelul. Cu ocazia audierilor, politistii de frontiera au aflat ca toti cei 15 imigranti au intrat in Romania prin Otopeni si s-au deplasat, fiecare pe cont propriu, pana la Arad. Potrivit ofiterului, Aradul a devenit unul dintre cele mai puternice centre de intalnire a grupurilor de transfugi din tara. Din Arad, erau adusi, in grupuri mici, de cate doi-trei, de catre taximetristi pana la Oradea. Patronul turc care i-a preluat se ocupa de racolare si avea sarcina de a-i duce pana la locul de cazare, cabana fostului subofiter Ciuca si a concubinei acestuia, Virginia Maghiari. De pe Dealul Oradei, kurzii urmau sa fie predati calauzelor Nizarumetin Gumes si Guler Izmail Nuri, care aveau sarcina sa-i scoata din tara pe canalul Barcaului, prin comuna Mihai Bravu. "Sumele cerute de reteaua de calauze erau intre 1000 USD si 2000 USD pentru fiecare transfug in parte. Toti cei trei turci sunt oameni de afaceri in Oradea. Unul are un depozit en gros, altii sunt asociati la un restaurant. Ei sunt acum si in atentia Serviciului de combatere a crimei organizate si antidrog Oradea, sub alte aspecte. Referitor la Ciuca, el se afla in atentia noastra de foarte mult timp pentru calauzire, dar pana acum nu am avut probe concrete impotriva lui", incheie Rugea.

luni, 17 august 2009

MFP dă noi reglementări privind jocurile de noroc, fără a estima impactul financiar al acestora

Finanţele au realizat un proiect de hotărâre privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, însă Nota de fundamentare nu precizează care va fi impactul financiar
al noilor măsuri asupra bugetului, menţionându-le doar pe cele macro-economic, social şi asupra mediului de afaceri
.

Organizatorii de jocuri de noroc trebuie să deţină licenţă de organizare pentru fiecare activitate, precum şi autorizaţii de exploatare pentru fiecare mijloc de joc de noroc sau spaţiu de desfăşurare a activităţii de jocuri de noroc, potrivit proiectului de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a O.U.G nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

De asemenea, au fost prevăzute elemente de siguranţa împotriva contrafacerii formularelor de autorizaţii pentru exploatarea activităţilor din acest domeniu şi a fost introdusă noţiunea de exploatare directă. În proiect se mai arată că a fost creată posibilitatea asocierii între doi organizatori de jocuri de noroc şi au fost explicitate situaţiile ce pot interveni în urma efectuării plăţii taxelor prin bancă
de către organizatorul de joc de noroc.

Mijloacele de joc la nivelul întregii ţări vor fi monitorizate, potrivit documentului
, care detaliează, de alfel, condiţiile de autorizare specifice tuturor categoriilor de jocuri de noroc, mijloacele de joc, condiţiile de funcţionare ale spaţiilor de joc etc.

Moody's a pus sub supraveghere cu perspectivă negativă ratingurile unor bănci din Suedia şi Norvegia

Agenţia de evaluare financiară Moody's a plasat miercuri sub monitorizare cu perspectivă negativă ratingurile a patru bănci din Suedia şi a şase bănci din Norvegia, ca urmare a expunerii majore la zona baltică, a anunţat agenţia de rating.

Moody's a plasat miercuri sub supraveghere pentru o posibilă coborâre ratingurile de putere financiară (BFSR) şi ratingurile pentru creditele
şi depozitele pe termen lung a patru bănci şi instituţii financiare
din Suedia.

Instituţiile financiare ale căror ratinguri au fost puse sub supraveghere în Suedia sunt Nordea Bank AB, Svenska Handelsbanken AB, Landshypotek AB şi Volvofinans Bank AB.

Împreună cu Nordea Bank AB, Moody's va revizui pentru o posibilă coborâre şi ratingurile pe termen lung şi de putere financiară ale subsidiarelor Nordea din Danemarca, Norvegia şi Finlanda.

În plus
, ratingurile depozitelor pe termen scurt ale băncilor Landshypotek AB şi Volvofinans Bank AB au fost puse sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare.

Agenţia de rating a mai precizat că toate ratingurile Swedbank AB, ale subsidiarei suedeze Swedbank Mortgage şi ale subsidiarei baltice Swedbank AS, din Estonia, rămân sub revizuire cu perspectivă negativă, unde au fost plasate pe 27 aprilie.

Moody's a mai plasat sub monitorizare pentru o posibilă coborâre ratingurile a şase bănci norvegiene: DnB NOR Bank ASA, Nordea Bank Norge ASA, SpareBank 1 SMN, SpareBank 1 SR-Bank, Sparebanken Vest şi Sparebanken Oest.

Moody's estimează că va încheia revizuirea ratingurilor în următoarele săptămâni.

Decizia Moody's a fost luată în contextul în care agenţia se aşteaptă ca activele băncilor suedeze şi norvegiene să se deterioreze masiv în următoarele trimestre. Acest lucru ar duce la pierderi mai mari din credite
decât se estima iniţial, accentuând presiunile asupra profitabilităţii şi capitalizării.

Emisiunea de obligaţiuni lansată de Gazprom a fost suprasubscrisă, în ciuda randamentelor reduse

Grupul rusesc Gazprom a colectat miercuri capital în valoare de 1,3 miliarde dolari şi 850 milioane euro, printr-o emisiune de obligaţiuni suprasubscrisă, în contextul în care apetitul pentru risc al investitorilor a dus la o reducere semnificativă a randamentelor, relatează Reuters.

Monopolul gazelor naturale din Rusia, şi compania cu cele mai mari datorii din ţară, a stabilit pentru obligaţiunile în dolari, cu scadenţa la cinci ani, un randament de 8,125%, în scădere de la nivelul iniţial de 8,5%.

Obligaţiunile în euro, emise pe o durată de cinci ani şi jumătate, au avut acelaşi randament, de 8,125%, în contextul în care nivelul iniţial era de 8,75%.

Analiştii susţin că afacerea Gazprom beneficiază de creşterea apetitului investitorilor occidentali pentru riscurile din pieţele emergente, şi de lipsa creditorilor ruşi din piaţă.

"Piaţa îşi revine, este un aflux enorm de capital către fondurile de investiţii, iar Gazprom este destul de bine poziţionată atât timp cât există cerere pentru activele ruseşti", a declarat Alexander Kudrin, analist în cadrul Troika Dialog.

O sursă bancară apropiată afacerii a declarat că valoarea ofertelor pentru emisiunea în dolari a depăşit 6 miliarde dolari.

Gazprom, ce are datorii estimate la peste 40 miliarde dolari excluzând Gazprombank, a efectuat peste 20 emisiuni de obligaţiuni.

Ultima emisiune de eurobonduri a avut loc în aprilie, când a plasat obligaţiuni pe zece ani, în valoare de 2,25 miliarde dolari, la un randament de 9,25%.

Spre deosebire de multe companii ruseşti, Gazprom nu a apelat în acest an la ajutoare guvernamentale, deşi Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a fost cel mai activ creditor al grupului începând din luna ianuarie.

Gazprom a împrumutat în prima jumătate a anului 11 miliarde dolari, dintre care peste 4,5 miliarde au provenit de la Sberbank.

Mulţi analişti au avertizat că grupul se va confrunta cu dificultăţi financiare la sfârşitul acestui an, când preţurile gazelor ating cel mai mic nivel, urmând tendinţa petrolului cu o întârziere de 6-9 luni.

Emisiunea de obligaţiuni lansată de Gazprom a fost suprasubscrisă, în ciuda randamentelor reduse

Grupul rusesc Gazprom a colectat miercuri capital în valoare de 1,3 miliarde dolari şi 850 milioane euro, printr-o emisiune de obligaţiuni suprasubscrisă, în contextul în care apetitul pentru risc al investitorilor a dus la o reducere semnificativă a randamentelor, relatează Reuters.

Monopolul gazelor naturale
din Rusia, şi compania cu cele mai mari datorii din ţară, a stabilit pentru obligaţiunile în dolari, cu scadenţa la cinci ani, un randament de 8,125%, în scădere de la nivelul iniţial de 8,5%.

Obligaţiunile în euro, emise pe o durată de cinci ani şi jumătate, au avut acelaşi randament, de 8,125%, în contextul în care nivelul iniţial era de 8,75%.

Analiştii susţin că afacerea Gazprom beneficiază de creşterea apetitului investitorilor occidentali pentru riscurile din pieţele emergente, şi de lipsa creditorilor ruşi din piaţă.

"Piaţa îşi revine, este un aflux enorm de capital către fondurile de investiţii, iar Gazprom este destul de bine poziţionată atât timp cât există cerere pentru activele ruseşti", a declarat Alexander Kudrin, analist în cadrul Troika Dialog.

O sursă bancară apropiată afacerii a declarat că valoarea ofertelor
pentru emisiunea în dolari a depăşit 6 miliarde dolari.

Gazprom, ce are datorii estimate la peste 40 miliarde dolari excluzând Gazprombank, a efectuat peste 20 emisiuni de obligaţiuni.

Ultima emisiune de eurobonduri a avut loc în aprilie, când a plasat obligaţiuni pe zece ani, în valoare de 2,25 miliarde dolari, la un randament de 9,25%.

Spre deosebire de multe companii
ruseşti, Gazprom nu a apelat în acest an la ajutoare guvernamentale, deşi Sberbank, cea mai mare bancă
din Rusia, a fost cel mai activ creditor al grupului începând din luna ianuarie.

Gazprom a împrumutat în prima jumătate a anului 11 miliarde dolari, dintre care peste 4,5 miliarde au provenit de la Sberbank.

Mulţi analişti au avertizat că grupul se va confrunta cu dificultăţi financiare
la sfârşitul acestui an, când preţurile gazelor ating cel mai mic nivel, urmând tendinţa petrolului cu o întârziere de 6-9 luni.

Putin ordonă băncii de stat Sberbank să continue creditarea, în ciuda împrumuturilor neperfomante

Premierul rus Vladimir Putin a cerut miercuri băncii de stat Sberbank să continue să acorde credite, chiar dacă cea mai mare bancă a ţării a raportat o creştere a împrumuturilor neperfomante, scrie Reuters.

Guvernul rus cere băncilor, în special celor controlate de stat, să contribuie la sprijinirea economiei, în contextul în care aceasta a fost afectată de recesiune. În schimb, industria bancară a primit miliarde de dolari din fondurile de stat pentru sprijinirea capitalurilor acestora, în condiţiile creşterii creditelor neperfomante.

"Bineînţeles că trebuie îmbunătăţită calitatea
creditelor, însă nici nu poţi să îţi închizi portofoliul de clienţi. Este foarte uşor să închizi cutia, dar este mult mai greu să lucrezi cu clienţii şi să înţelegi pe care te poţi baza", a spus Putin.

Declaraţiile oficialului au venit la scurt timp după ce banca şi-a publicat rezultatele pentru prima jumătate a anului, conform normelor ruseşti de contabilitate. Profitul băncii a scăzut cu 92% în termeni anuali, la 5,3 miliarde ruble (170,6 milioane dolari).

Creditele neperfomante au urcat la 2,8% din totalul portofoliului băncii, la finele lunii iunie, de la 2,6%, la începutul lunii. Putin a cerut în iunie băncilor să mărească portofoliul de credite
cu 150 miliarde ruble pe lună, în perioada iulie-septembrie.

Declaraţiile oficialului vin în contextul în care Rusia ia în considerare un plan de salvare a băncilor sale, care ar avea alte coordonate decât cel implementat în SUA, în contextul temerilor că avansul creditelor neperformante ar putea paraliza economia ţării.

Vicepremierul Igor Şuvalov va analiza preluarea unor deţineri în băncile care se confruntă cu probleme, când mai mulţi experţi vor discuta vineri despre modul de recapitalizare a sistemului bancar
rusesc, conform unui document
obţinut de Financial Times.

Conform propunerii, guvernul ar trebui să emită certificate de trezorerie OFZ, adică un tip de obligaţiuni, pentru sprijinirea celor mai mari bănci. În schimb, statul ar urma să primească acţiuni preferenţiale.