luni, 17 august 2009

Putin ordonă băncii de stat Sberbank să continue creditarea, în ciuda împrumuturilor neperfomante

Premierul rus Vladimir Putin a cerut miercuri băncii de stat Sberbank să continue să acorde credite, chiar dacă cea mai mare bancă a ţării a raportat o creştere a împrumuturilor neperfomante, scrie Reuters.

Guvernul rus cere băncilor, în special celor controlate de stat, să contribuie la sprijinirea economiei, în contextul în care aceasta a fost afectată de recesiune. În schimb, industria bancară a primit miliarde de dolari din fondurile de stat pentru sprijinirea capitalurilor acestora, în condiţiile creşterii creditelor neperfomante.

"Bineînţeles că trebuie îmbunătăţită calitatea
creditelor, însă nici nu poţi să îţi închizi portofoliul de clienţi. Este foarte uşor să închizi cutia, dar este mult mai greu să lucrezi cu clienţii şi să înţelegi pe care te poţi baza", a spus Putin.

Declaraţiile oficialului au venit la scurt timp după ce banca şi-a publicat rezultatele pentru prima jumătate a anului, conform normelor ruseşti de contabilitate. Profitul băncii a scăzut cu 92% în termeni anuali, la 5,3 miliarde ruble (170,6 milioane dolari).

Creditele neperfomante au urcat la 2,8% din totalul portofoliului băncii, la finele lunii iunie, de la 2,6%, la începutul lunii. Putin a cerut în iunie băncilor să mărească portofoliul de credite
cu 150 miliarde ruble pe lună, în perioada iulie-septembrie.

Declaraţiile oficialului vin în contextul în care Rusia ia în considerare un plan de salvare a băncilor sale, care ar avea alte coordonate decât cel implementat în SUA, în contextul temerilor că avansul creditelor neperformante ar putea paraliza economia ţării.

Vicepremierul Igor Şuvalov va analiza preluarea unor deţineri în băncile care se confruntă cu probleme, când mai mulţi experţi vor discuta vineri despre modul de recapitalizare a sistemului bancar
rusesc, conform unui document
obţinut de Financial Times.

Conform propunerii, guvernul ar trebui să emită certificate de trezorerie OFZ, adică un tip de obligaţiuni, pentru sprijinirea celor mai mari bănci. În schimb, statul ar urma să primească acţiuni preferenţiale.