luni, 17 august 2009

Emisiunea de obligaţiuni lansată de Gazprom a fost suprasubscrisă, în ciuda randamentelor reduse

Grupul rusesc Gazprom a colectat miercuri capital în valoare de 1,3 miliarde dolari şi 850 milioane euro, printr-o emisiune de obligaţiuni suprasubscrisă, în contextul în care apetitul pentru risc al investitorilor a dus la o reducere semnificativă a randamentelor, relatează Reuters.

Monopolul gazelor naturale din Rusia, şi compania cu cele mai mari datorii din ţară, a stabilit pentru obligaţiunile în dolari, cu scadenţa la cinci ani, un randament de 8,125%, în scădere de la nivelul iniţial de 8,5%.

Obligaţiunile în euro, emise pe o durată de cinci ani şi jumătate, au avut acelaşi randament, de 8,125%, în contextul în care nivelul iniţial era de 8,75%.

Analiştii susţin că afacerea Gazprom beneficiază de creşterea apetitului investitorilor occidentali pentru riscurile din pieţele emergente, şi de lipsa creditorilor ruşi din piaţă.

"Piaţa îşi revine, este un aflux enorm de capital către fondurile de investiţii, iar Gazprom este destul de bine poziţionată atât timp cât există cerere pentru activele ruseşti", a declarat Alexander Kudrin, analist în cadrul Troika Dialog.

O sursă bancară apropiată afacerii a declarat că valoarea ofertelor pentru emisiunea în dolari a depăşit 6 miliarde dolari.

Gazprom, ce are datorii estimate la peste 40 miliarde dolari excluzând Gazprombank, a efectuat peste 20 emisiuni de obligaţiuni.

Ultima emisiune de eurobonduri a avut loc în aprilie, când a plasat obligaţiuni pe zece ani, în valoare de 2,25 miliarde dolari, la un randament de 9,25%.

Spre deosebire de multe companii ruseşti, Gazprom nu a apelat în acest an la ajutoare guvernamentale, deşi Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a fost cel mai activ creditor al grupului începând din luna ianuarie.

Gazprom a împrumutat în prima jumătate a anului 11 miliarde dolari, dintre care peste 4,5 miliarde au provenit de la Sberbank.

Mulţi analişti au avertizat că grupul se va confrunta cu dificultăţi financiare la sfârşitul acestui an, când preţurile gazelor ating cel mai mic nivel, urmând tendinţa petrolului cu o întârziere de 6-9 luni.