luni, 17 august 2009

Moody's a pus sub supraveghere cu perspectivă negativă ratingurile unor bănci din Suedia şi Norvegia

Agenţia de evaluare financiară Moody's a plasat miercuri sub monitorizare cu perspectivă negativă ratingurile a patru bănci din Suedia şi a şase bănci din Norvegia, ca urmare a expunerii majore la zona baltică, a anunţat agenţia de rating.

Moody's a plasat miercuri sub supraveghere pentru o posibilă coborâre ratingurile de putere financiară (BFSR) şi ratingurile pentru creditele
şi depozitele pe termen lung a patru bănci şi instituţii financiare
din Suedia.

Instituţiile financiare ale căror ratinguri au fost puse sub supraveghere în Suedia sunt Nordea Bank AB, Svenska Handelsbanken AB, Landshypotek AB şi Volvofinans Bank AB.

Împreună cu Nordea Bank AB, Moody's va revizui pentru o posibilă coborâre şi ratingurile pe termen lung şi de putere financiară ale subsidiarelor Nordea din Danemarca, Norvegia şi Finlanda.

În plus
, ratingurile depozitelor pe termen scurt ale băncilor Landshypotek AB şi Volvofinans Bank AB au fost puse sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare.

Agenţia de rating a mai precizat că toate ratingurile Swedbank AB, ale subsidiarei suedeze Swedbank Mortgage şi ale subsidiarei baltice Swedbank AS, din Estonia, rămân sub revizuire cu perspectivă negativă, unde au fost plasate pe 27 aprilie.

Moody's a mai plasat sub monitorizare pentru o posibilă coborâre ratingurile a şase bănci norvegiene: DnB NOR Bank ASA, Nordea Bank Norge ASA, SpareBank 1 SMN, SpareBank 1 SR-Bank, Sparebanken Vest şi Sparebanken Oest.

Moody's estimează că va încheia revizuirea ratingurilor în următoarele săptămâni.

Decizia Moody's a fost luată în contextul în care agenţia se aşteaptă ca activele băncilor suedeze şi norvegiene să se deterioreze masiv în următoarele trimestre. Acest lucru ar duce la pierderi mai mari din credite
decât se estima iniţial, accentuând presiunile asupra profitabilităţii şi capitalizării.