luni, 17 august 2009

România nu a exploatat suficient oportunitatea Strategiei CE Anticorupţie, arată raportul de ţară

Raportul tehnic al CE critică faptul că România nu a exploatat oportunitatea oferită de strategia Comisiei anticorupţie, pentru a da coerenţă şi a concentra toate eforturile în prevenirea şi descurajarea corupţiei.

Mai mult, conform raportului tehnic, Comitetul de Direcţie destinat pentru a superviza Strategia şi planurilor sale de acţiune s-a întâlnit doar de două ori în ultimele 12 luni, mai degrabă pentru reuniunile trimestriale prevazute.


Raportul tehnic al Comisiei Europene arată că nu este posibilă o evaluare a progresului în privinţa micii corupţii. Totodată, CE precizează că rezultate detaliate şi verificabile nu sunt disponibile, iar rezultatele reale şi tangibile sunt dificil de măsurat.


După un an de la implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru Sectoarele Vulnerabile ale Administraţiei Locale în perioada 2008-2010, au fost făcute unele progrese cu privire la măsuri individuale, specifică CE.

Comisia Europeană menţionează că la nivelul autorităţilor individuale sunt luate diverse măsuri, care includ simplificarea procedurilor administrative, precum şi măsuri de îmbunătăţire a transparenţei, a integrităţii şi de reducere a corupţiei.