luni, 17 august 2009

Deficit de 7%, acordul cu FMI e în pericol

Ministrul Economiei
avansează cea mai sumbră prognoză de deficit bugetar: 7% din PIB. Ţintele din acordul cu FMI trebuie rediscutate, iar dacă Fondul nu vrea, nu vom primi restul împrumutului.

Deficitul bugetar al României va depăşi cu mult ţinta convenită în acordul cu FMI şi se va cifra la 7% din PIB, potrivit ultimelor estimări ale oficialilor de la Bucureşti, ceea ce face obligatorie
rediscutarea condiţiilor din acordul de împrumut cu Fondul.

„Deficitul (bugetar) pentru 2009 cred că va fi în jur de 7% (din PIB). Contracţia economică cred că va fi în jur de 6%, sau sub 6%, pentru că vine agricultura în partea a doua a anului, care, din previziunile care sunt, va avea o pondere bunicică“, a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu, la postul tv The Money Channel.

Estimarea de scădere a PIB a lui Videanu este uşor mai optimistă decât cea prezentată săptămâna trecută de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

El declara, în 15 iulie, că economia României s-ar putea contracta în acest an cu 6,5-7,1%.

Amintim că Guvernul lua în calcul, după rectificarea bugetară din aprilie, un deficit bugetar de 4,6% din PIB şi o contracţie economică de 4% în acest an. În aceste condiţii, ministrul Economiei a spus că este „obligatoriu“ ca ţintele de deficit bugetar convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) să fie renegociate. De aceeaşi părere este şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, care crede că sunt şanse de modificare a ţintelor stabilite cu Fondul. „Vor exista clar şanse de redefinire a ţintelor. Ele trebuie rediscutate în noile circumstanţe“, a spus Tănăsescu la aceeaşi emisiune tv.

Potrivit acordului de împrumut cu FMI, România trebuie să respecte ţinte trimestriale de deficit pentru acest an. Pentru primul trimestru, ţinta de deficit este de 8,3 miliarde de lei, pentru finalul trimestrului II - de 14,5 miliarde de lei, iar pentru sfârşitul celui de-al treilea trimestru - de 18,6 miliarde de lei. La sfârşitul anului, acesta nu trebuie să depăşească 24,3 miliarde de lei. Or, în condiţiile unei contracţii economice de 6% (în varianta optimistă a lui Videanu), un deficit de 7% ar însemna, nominal, 36,4 miliarde de lei. Guvernul intenţiona oricum să schimbe datele acordului încercând să mute cheltuielile din trimestrul patru în trimestrul trei, ceea ce ar duce la ratarea ţintelor trimestriale.

S-ar putea ca FMI să nu se lase însă uşor convins, dacă Guvernul nu reuşeşte să-i convingă pe cei de la Washington că ţintele au fost ratate din cauza crizei şi nu a propriilor politici. Vinerea trecută, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek, a subliniat că, în cazul în care Executivul de la Bucureşti nu va respecta ţinta de deficit bugetar fixată în cadrul acordului de finanţare cu FMI şi CE „din cauza unor decizii interne“, FMI nu va elibera următoarea tranşă de împrumut.

România a încasat prima tranşă de 5 miliarde de euro, din acordul de împrumut extern, care are o valoare totală de 20 de miliarde de euro.