luni, 17 august 2009

Am vazut autostrazi la televizor!

Va mai amintiti versurile melodiei lui Alexandru Andries "Am vazut cascaval/ La telejurnal"? Uitati-va sambata seara, pe PRO TV, la serialul nemtesc "Cobra 11 in alerta". Actiunea filmului se petrece aproape exclusiv pe autostrazile din Germania, iar eroii principali sunt doi ofiteri de la Politia Autostrazilor, care stau toata ziua in trafic
, urmaresc infractori periculosi, trag cu pistoalele in ei, ii arunca in aer, totul cu scopul de a-i proteja pe oamenii cinstiti care circula regulamentar. M-am uitat fascinat cateva zeci de minute la film, nu pentru ca m-ar fi captivat peripetiile, naive de altfel, ale superpolitistilor nemti, ci pentru ca am realizat ce minunata este aceasta lume a autostrazilor din Germania: 12 mii de kilometri de sosele impecabile, pe care poti sa rulezi cu mare viteza, dotate cu sisteme sofisticate de monitorizare a traficului, cu statii de salvare si politie proprii, ca sa nu mai vorbim de restaurante, moteluri si cluburi. Cat de departe si, poate, de neinteles este aceasta lume pentru romani! Mi-am adus aminte de vremurile de dinainte de 1989, cand vedeam la posturile de televiziune straine portocale, ba-nane si cascaval, iar cei mai multi dintre noi nu stiau ce gust au in realitate. Romanii poate nu constientizau atunci pe deplin ce pierd din cauza comunismului, asa cum probabil nici acum nu au cum sa inteleaga ce ar insemna 12 mii de kilometri de autostrada la ei in tara.

Un film precum "Cobra 11 in alerta" nu s-ar putea turna niciodata la noi, cu actori romani, pentru ca pur si simplu ar vorbi despre o lume care ne este straina. Nici practic nu ar fi posibil, pentru ca ar avea nevoie de cheltuieli uriase cu efectele speciale.
Daca facem un exercitiu de imaginatie, descoperim ca nici alte filme nu s-ar putea realiza in Romania, tocmai pentru ca nu ar fi credibile. Ganditi-va la "Caracatita", cunoscutul serial italian in care personajul principal, Corrado Cattani, este un inspector de politie care isi dedica viata
luptei impotriva Mafiei. Daca vreun regizor roman si-ar propune sa realizeze la noi un film despre lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, nu ar face decat sa se umple de ridicol, indiferent cat de talentat ar fi. Cine mai crede in Romania ca vreun politist si-ar risca vreun nasture de la veston numai sa-l vada bagat dupa gratii pe nu stiu care mahar?

De asemenea, nu cred ca s-ar putea face un serial serios care sa aiba ca model "West Wing" ("Viata la Casa
Alba", cum a fost tradus la noi). Serialul dezvaluie culisele politicii americane de la nivel inalt, dar personajele care trag sforile actioneaza inteligent, in stil machiavelic, chiar si atunci cand trebuie sa ascunda afacerile murdare. Cum ar putea sa aprecieze romanii un astfel de film, in conditiile in care la noi matrapazlacurile sunt facute pe fata de politicieni agramati, smenari de Rahova sau oportunisti plini de tupeu?
Filmele romanesti care au succes la public sunt despre politisti prosti, baieti de cartier sau tigani. Politistul Garcea, Costel si Nelu Curca (din sitcomul "La bloc
") sunt credibili pentru ca serialele lor descriu intocmai lumea in care traim, o lume cu oameni saraci, aspiratii joase si nevoi primare. Politistul Garcea nu este un supererou care urmareste banditi pe autostrazi (care autostrazi?), ci este corupt, prost si conduce o masina ieftina. Reprezinta, pana la urma, un produs
suta la suta romanesc.

Nivelul de evolutie al unei societati este reflectat si in serialele locale de televiziune. Chiar si daca ar vrea, scenaristii nostri nu au cum sa scrie filme despre autostrazi, spitale cu medici-model, lupta impotriva coruptiei sau politicieni destepti. Ar vorbi despre o lume care ne este necunoscuta.
Nici macar un "Baywach" autohton nu s-ar putea turna pe litoral. Salvamarii romani din film care se arunca in valuri ca sa salveze vieti nu ar fi credibili atata vreme cat toata lumea i-a vazut pe cei din realitate, in urma cu doua saptamani, cum strigau in gura mare ca intra in greva pentru ca nu si-au primit salariile. Cine a mai auzit ca niste supereroi sa moara de foame?