vineri, 27 martie 2009

1 aprilie - ziua pacalelilor care nu supara pe nimeni

Romanii, dar si francezii, americanii si britanicii asteapta cu nerabdare ziua de 1 aprilie, pentru a face glume si farse prietenilor lor. Nici alte popoare nu rateaza prilejul de a-i tachina pe cei din jur: in India, sarbatoarea similara, Huli, are loc in ultima zi a lui martie. Luna aprilie, zisa si Prier, incepe cu Ziua Nebunilor sau a Pacalitului, data calendaristica in care romanii cauta, prin cele mai diverse mijloace, sa se pacaleasca reciproc, supararea fiind exclusa. Poate chiar de asta maramuresenii, mai sobri din fire, ii spun Ziua Nebunilor. In Franta, pe vremuri, de cele mai multe ori se agata un peste de spatele cuiva, de aceea sarbatoarea se si numeste „Poisson d’Avril“ („Pestele de Aprilie“). In Scotia, gluma se numeste „cuckoo“ sau „gowk“ („cuc de aprilie“), petrecerea dureaza 48 de ore iar cea de-a doua zi se numeste „Taily Day“ si este consacrata posteriorului. In Ziua Cozii se fac cadouri
„posteriorului pentru posteritate“, oamenii poarta pancarte hilare, pe care scrie: „Da-mi un picior in spate!“. In aceasta zi, cele mai ciudate glume nu sint numai permise, ci si incurajate. Potrivit traditiei, este neaparata nevoie sa faci o farsa in prima parte a zile, altfel, spre seara, vei fi tu victima unei glume crude. Americanii, care nu pierd nici un prilej sa se amuze, au denumit prima zi a lui aprilie „April Fools Day“, iar cea mai raspindita gluma este legatul sireturilor sau inlocuirea zaharului cu sare.
Originile acestei sarbatori sint incerte, dar exista un vechi poem englez, din 1760, „Poor Robin’s Almanack“, in care ziua pacalelii este mentionata. Unii cred ca are radacini in Antichitate, in timpul romanilor, cind populatia Romei era formata preponderent din barbati. Avind nevoie de femei, acestia le-au invitat pe Sabine la jocurile organizate in cinstea lui Neptun. Femeile au fost pacalite, pentru ca au fost de fapt rapite si au devenit sotiile romanilor. Legenda spune ca aceste evenimente s-ar fi petrecut la inceputul lui aprilie si ca romanii au mai aplicat si altadata aceasta tactica, cu valente rituale.
Glume se pot face si la serviciu, dar e bine sa alegem cu grija persoana, pentru ca nu toata lumea are simtul umorului. Iata citeva idei: - Cumparati o felicitare muzicala si lipiti-o sub biroului colegului. Cind va incepe sa cinte, acesta, nedumerit, va va intreba daca auziti ceva. Asigurati-l ca nu. - Lipiti pe copiator un afis, cu o infatisare cit mai veridica, pe care sa scrie: „activare prin voce“. Afisul trebuie sa mai contina instructiuni precum: „Spuneti-va numele si prenumele clar si raspicat“, „Dati comanda de executie cit mai precis“ etc. Puteti da si un exemplu: „Sint Ion Ionescu si vreau zece exemplare, marite cu 15 la suta“. - Cind un coleg iese pentru citeva momente din birou si si-a lasat contul de e-mail deschis, trimiteti un mesaj patronului. Incercati sa nu rideti a doua zi cind acesta il va intreba pe coleg de ce i-a trimis o invitatie la dus. - In urma unui antrenament special de 1 aprilie, puteti invata cum sa deveniti cei mai enervanti oameni din lume. - Schimbati culorile televizorului vostru, astfel incit fetele oamenilor sa fie verzi. Daca va intreaba cineva, spuneti ca asa va place voua. - Capsati-va hirtiile in mijlocul paginii. - Scrieti surpriza de la sfirsitul romanului pe prima pagina. - Invatati morse si conversati cu prietenii in public, ciocanind cit mai puternic. - Botezati-va ciinele „Ciine“. - Uitati sfirsitul unei glume, dar asigurati-l pe ascultator ca era foarte amuzant. - Mergeti pe urmele cuiva, foarte aproape, si stergeti cu o solutie dezinfectanta tot ce atinge. - Faceti „bip, bip, bip“ cind o persoana mai plinuta merge cu spatele. - Mestecati capatul stiloului care v-a fost imprumutat. - Cereti chelnerului sa va mai aduca un scaun pentru prietenul vostru imaginar. - Anuntati sfirsitul unei conversatii astupindu-va urechile cu palmele. - Cind cineva numara, strigati cifre la intimplare. - Urcati in lift cu o cutie pe care scrie „Cap de om“. - Urcati in lift si la jumatatea etajului apasati butonul stop.