luni, 20 iulie 2009

Băsescu: „Nu voi numi un premier tehnocrat“

ful statului susţine că, în momente de dificultate economică, guvernarea trebuie asumată de politicieni.

Varianta desemnării unui premier apolitic, care să conducă guvernul în contextul crizei economice, vehiculată recent în mediul politic, a fost exclusă ieri de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a anunţat de la Palatul Cotroceni că opţiunea sa după 30 noiembrie va fi pentru un politician la vârful guvernului, care să aplice „măsuri generale de dreapta“ şi să respecte Planul naţional de dezvoltare a României pentru 2007-2013 aprobat de Comisia Europeană.

Până la punerea pe hârtie a unui program
de guvernare, Băsescu a admis că nu a citit niciuna dintre variantele propuse de partide în campanie
, dar a venit, în schimb, cu o listă întreagă de priorităţi pentru viitorul executiv, rezultate din turneul său recent prin ţară.

„Sunt unul dintre politicienii care susţin că guvernarea, mai ales în momente de dificultate economică, trebuie asumată de politicieni. De asta se zbat să ajungă la guvernare. Responsabilitatea trecerii prin perioada de afectare a României şi a românilor de criza globală trebuie să aparţină politicienilor şi nu poate fi pusă în spatele unui tehnocrat“, a spus Băsescu, fără a da detalii.

Preşedintele nu a făcut precizări nici în privinţa culorii politice a viitorului executiv, dar s-a pronunţat, mai degrabă, pentru un guvern de dreapta. „Am convingerea că măsurile generale de dreapta vor fi cele care vor stimula aplicarea Planului naţional de dezvoltare 2007-2012“, a spus Băsescu.

Guvernul de uniune naţională - „exagerat“

Un alt argument pentru care premierul technocrat nu este văzut ca o soluţie la Cotroceni a fost dat de Băsescu aseară, la Realitatea TV: lipsa de autoritate într-un guvern „care va fi format din cel puţin două partide“. „Dacă va dori ca la un minister sau altul să aibă tehnocraţi, nu-l opreşte nimeni, dar guvernul trebuie să aibă expresie şi răspundere politică“, a explicat preşedintele.

"Fondul de pensii este prăbuşit"

Astfel a caracterizat Traian Băsescu, aseară, situaţia în care se află fondul. Preşedintele a declarat, la Realitatea, că aceste fonduri nu sunt suficiente pentru acoperirea majorărilor pornite în 2007 şi consolidate în 2008.

În consecinţă, în 2009 vor trebui aduse 1,3 miliarde de euro
din bugetul de stat pentru pensii, a apreciat şeful statului.

"Fondul de pensii este prăbuşit", a avertizat Băsescu. Ulterior, el şi-a nunaţat declaraţia şi a menţionat că poate expresia pe care a folosit-o nu este potrivită. Preşedintele a declarat că n-ar vrea să se înţeleagă din spusele sale că de la anul nu se vor mai putea plăti pensiile.

El a explicat că fondul de pensii nu are în prezent bani care să acopere majorarea pensiilor pornită în 2007 şi consolidată în 2008, prin devansarea momentului creşterii pensiilor, de la 1 octombrie.

"La anul, ca să putem plăti pensiile aşa cum ele sunt acum, din bugetul de stat trebuie duse 1,2 - 1,3 miliarde de euro", a spus Băsescu.

El a mai explicat că, în viziunea sa, un fond, fie el de investiţii sau de pensii, care nu-şi mai poate face plăţile se numeşte "un fond prăbuşit" şi că soluţia va fi să se ia bani de la bugetul de stat.

Băsescu l-a lăudat pe Tăriceanu

Şeful statului a mai apreciat că măsurile luate de Guvernul Tăriceanu în preîntâmpinarea crizei economice au fost bune, deşi le-a considerat insuficiente în contextul economic al României.

De asemenea, el a dat un exemplu de bună colaborare cu premierul, atunci când Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care a suspendat taxa auto pe termen de un an, măsură luată după ce preşedintele a propus această direcţie primului-ministru.

Guvernul a aprobat a patra rectificare bugetară din acest an

ai multe ministere au, de astăzi, mai puţini bani de cheltuit. Guvernul taie peste două miliarde de lei
de la instituţiile care nu şi-au consumat fondurile primite de la buget şi le distribuie altor ministere, care au mai mare nevoie. Ministerul Muncii primeşte cei mai mulţi bani pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor sociale.

18 ministere şi instituţii publice au mai puţini bani în conturi
începând de astăzi. Guvernul a strâns două miliarde de lei - bani necheltuiţi de la instituţiile din subordine şi urmează să vireze sumele în conturile altor cinci ministere.

Ministerul Muncii primeşte peste un miliard de lei. Banii vor fi folosiţi pntru o serie de ajutoare sociale, dar şi pentu achitarea pensiilor majorate de la 1 octombrie.

Ministerul Sănătăţii primeşte 70 de milioane de lei pentru plata salariilor personalului din sectorul sanitar. Bani în plus
primesc şi Ministerul de Finanţe, AVAS, Parchetul
General.

Şi autorităţile locale primesc 570 milioane lei pentru diverse cheltuieli. Potrivit Ministerului de Finanţe, în urma redistribuirii acestor fonduri, deficitul bugetar nu are de suferit şi se menţine la 2-3 procente din PIB.

BNR le lasă băncilor bani de credite

ncepând de ieri, instituţiile bancare
au la dispoziţie mai multe fonduri pentru a acorda credite populaţiei.

Băncile vor avea mai multe fonduri pentru credite după ce Banca Naţională a României a aplicat o nouă decizie. Banca Centrală a redus de ieri rata rezervei minime obligatorii pentru pasivele în lei la bănci, de la 20% la 18%, astfel că în conturile
băncilor au rămas aproape două miliarde de lei.

„Din 1.000 de lei pe care banca îi atrage de la un anumit client, 180 de lei se duc în BNR, restul trebuie plasaţi în lichiditate şi-n credite
. Evident că vor fi mai mulţi bani pentru creditare, şi acesta este un prim pas pentru un împrumut mai uşor, dar nu trebuie să generaliză m“, ne-a declarat Lucian Anghel, economist-şef al BCR.

Un alt efect al deciziei BNR este scăderea dobânzilor la împrumuturile pe termen scurt, cât mai aproape de dobândacheie de 10,25%. „În prezent, acestea sunt de 14-16%, dar vor mai scădea cel mai probabil în prima
parte a lunii decembrie. În orice caz, acestea nu vor mai fi ca luna trecută, de 50-60%“, ne-a mai spus economistul BCR.

Rata se va reduce şi mai mult

Potrivit economiştilor, rata rezervei minime urmează să se reducă şi mai mult, pe durata lunilor viitoare. „Un avantaj este crearea de mai multă lichiditate la bănci, iar ca dezavantaje nu prea se întrevăd pe termen scurt, având în vedere cererea mare de lei. În condiţiile de lichiditate scăzută, o tendinţă normală ar fi de scădere a acestei rate“, ne-a declarat Laurian Lungu, analist al Grupului de Economie Aplicată (GEA). Acesta crede că măsura respectivă a fost importantă când creditul era în plină expansiune.

Criza economica croieste drum guvernului de uniune nationala

Liberalii cred ca Traian Basescu si-ar dori un guvern de uniune nationala condus de un om „de-al lui”. La randul sau, presedintele a precizat ca programul national de dezvoltare care va trebui asumat de viitorul guvern nu este nici de stanga, nici de dreapta, cu toate ca are „convingerea ca masurile generale de dreapta vor fi cele care vor stimula aplicarea acestui program”. Democratii insa sunt dispusi sa adune langa ei, intr-o viitoare guvernare, si PSD si PNL. Motivatia unei asemenea uniuni nationale ar fi salvarea Romåniei din criza economica.
♦ Romania nu este afectata profund de criza internationala, ci mai degraba se afla sub efectul unei crize interne cauzate de cresterea economica nesanatoasa din ultimii ani, bazata pe consum din credit, considera analistii. In opinia acestora, romanii vor primi nota de plata a dezvoltarii artificiale incepand de anul viitor. In plus
, dependenta tarii noastre de capitalurile straine reprezinta o alta problema care este exacerbata de recesiunea internationala.
♦ Ieri, agentia de rating Moody’s a estimat ca economia romaneasca va intra in recesiune in 2009, pe fondul scaderii consumului intern si a ritmului creditarii. Totodata, reprezentantii ING prevad o prabusire a cresterii economice la doar 1,7%, de la 8,1% in acest an. Analistii romani resping aceste previziuni sumbre, sustinand ca Romania s-ar putea confrunta in 2009 cu o stagnare sau un mic regres al cresterii economice, insa nu cu o recesiune. Ei avertizeaza ca aplanarea efectelor crizei sta la mana politicienilor, care nu au prezentat inca planuri economice eficiente.

România ar putea intra în recesiune anul viitor, cu o contractie a PIB de 0,3%, estimeaza Moody’s. Estimarea agentiei de rating este prima care reflecta posibilitatea unei recesiuni în 2009. “Motivul principal este acela ca lipsa de lichiditate a fost mult mai profunda decât ne-am asteptat. România este un importator de capital strain, iar criza de lichiditate globala si încetinirea în zona euro vor cântari destul de mult asupra economiei”, a declarat analistul Moody’s Kenneth Orchard, intr-o emisiune TV. Si analistii ING estimeaza o prabusire a cresterii economice, dar nu intrevad o posibila recesiune. “Am vorbit întotdeauna despre 2009 ca despre un an al ajustarii, dar acum revizuim puternic în jos previziunile privind cresterea economica pana la 2%, in urma cresterii negative din zona euro si o decelerare graduala în cresterea creditarii”, a anuntat ING Bank, potrivit Mediafax. Analistii financiari romani resping ideea de recesiune, considerand ca estimarea este prematura.
Daca la momentul in care criza a inceput sa se manifeste in Romania Guvernul a refuzat sa dea atentie semnalelor din piata, saptamana trecuta a admis ca exista probleme si a anuntat masuri de sustinere a unor sectoare. Totodata, seful statului, Traian Basescu, a facut un tur al principalelor uzine lovite de criza, pentru a concluziona ieri ca “sunt probleme, dar industria noastra functioneaza”.

Liviu Voinea: Criza romaneasca e bazata pe hiperconsum
Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, este de parere ca Romania nu este atat de mult afectata de criza internationala, aceasta doar potentand problemele unei economii in dezvoltare bazata pe consum pe credit. „Exista multe vulnerabilitati interne care au fost scoase la iveala de criza internationala. Cresterea economica s-a bazat pe consum din import pe datorie externa, iar acum finantarea externa este mai scumpa si mai rara. Aceasta criza, dupa parerea mea, e de natura interna, bazata pe hiperconsum, stimulata de o politica fiscala neutra si de creditare, iar acum toate acestea se intorc impotriva noastra. Sigur ca in acest context se si exagereaza. In spatiul public, fiecare incearca sa-si traga spuza pe turta lui. Masurile anuntate, sub pretextul planurilor anticriza, stimuleaza in continuare consumul, avantajand anumite zone de afaceri. Insa, mai intai trebuie lamurite care sunt cauzele crizei, inainte de a face un plan anticriza”, ne-a spus Liviu Voinea. La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca deficitul extern si cresterea economica nesanatoasa bazata doar pe cresterea consumului din import vor fi platite scump de romanii de rand. „Criza economica ne va afecta destul de grav, intrucat in aceste conditii dificile, dependenta de capitalurile straine reprezinta o mare problema: banii externi se vor scumpi si vor fi mai greu de obtinut. Pe de alta parte, cei cinci ani de crestere economica nesanatoasa, bazata doar pe cresterea consumului din import, vor trebui platiti”, ne-a declarat Ilie Serbanescu.

Falimente si somaj, anuntate de companii
Pana in prezent, mai multe sectoare s-au anuntat lovite de criza. Scaderea consumului mondial i-a lovit in principal pe exportatori, care pentru 2009 nu au mai reusit sa semneze contractele pentru comenzi. Cele mai afectate domenii sunt textil, metalurgic, auto si industria mobilei. In industria textila se vor observa in 2009 multe falimente si concedieri. “Deja anul acesta 50.000 de angajati si-au piedut locul de munca din cauza tehnologizarii si a crizei. Din ianuarie 2009 nu o sa avem ce sa le dam de lucru oamenilor. Estimam ca locurile de munca in sector se vor reduce cu inca 50.000”, ne-a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronala a Industriei Usoare (FEPAIUS). Si reprezentantii pentru IMM-uri atrag atentia asupra inchiderii unor firme. Conform Registrului Comertului, numarul firmelor care au intrat în insolventa pana acum s-a dublat fata de anul trecut. “Somajul a ajuns în mediul privat la 150.000 de disponibilizati”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit lui Nicolescu, situatia cea mai delicata ar fi in siderurgie si domeniul auto. In aceste domenii au avut loc disponibilizari doar la nivelul furnizorilor de materii prime. Conducerile Dacia si ArcellorMital au anuntat in schimb somaj tehnic temporar, cu plata a 75% din salariu. In domeniul constructiilor, numeroase proiecte au ramase blocate, dezvoltatorii comunicand disponibilizarea a 70.000 de angajati pana in decembrie si a altor 35.000 la inceputul lui 2009. Potrivit dezvoltatorilor, disponibilizarile se produc atat din cauza blocarii creditarii, cat si a sezonului friguros, nefavorabil activitatii in constructii.

Stimularea angajarilor, discriminatorie
Ministrul muncii, Mariana Campeanu a declarat ca numarul somerilor este mult mai mic dea cel anuntat de patronate (50.000, n.r.), iar acestia vor fi ajutati sa se angajeze, gratie unei decizii PNL, care stabileste ca firmele care angajeaza o persoana care sta cel putin 3 luni in somaj sa primeasca 1.000 de euro. Avocatul Gabriel Biris considera ca masura este discriminatorie. “Cred insa ca acordarea celor 1.000 de euro ar fi o mare greseala pentru ca va defavoriza somerii “proaspeti” fata de cei cu mai mult de 3 luni de somaj (pentru care firma ia o prima
de 1000 de euro ca sa angajeze)”, ne-a declarat Biris.
(Florina Andronache, Madalina Dicu)

Polonia se teme de Romania din cauza fenomenului relocarii
In timp ce in Romania se inchid fabrici si se suspenda, temporar, activitatea in uzine, Polonia trateaza criza mondiala cu realism. Am avut ocazia, timp de o saptamana, sa vad cum arata Polonia pe timp de criza si cum trateaza oficialii acest fenomen. Pana acum cateva zile, in Polonia nu fusesera inchise fabrici mai mici, nici suspendata activitatea in industria grea, iar opinia publica nu se temea ca “instalatorii” plecati la munca in Occident vor veni in tara si vor provoca cresterea somajului. “Instalatorii – termenul general folosit pentru polonezii care muncesc in strainatate – nu vor veni inapoi in Polonia, se vor duce mai mult ca sigur in Norvegia sau in Islanda”, mi-a spus un ziarist din Varsovia. Investitiile straine din Polonia in anul 2008 au depasit 16 miliarde de euro, iar oficialii de la Varsovia estimeaza ca, din cauza crizei, investitiile pe 2009 se vor situa intre 10 si 12 miliarde de euro. Directoarea Departamentului de Promovare al Agentiei de Investitii Straine din Polonia, Krystyna Olesinska, a spus ca exista o oarecare temere in Polonia privind o eventuala relocare a marilor industrii catre tari cu forta de munca mai ieftina, cum ar fi Romania sau Bulgaria. Totusi, Polonia se concentreaza pe atragerea si folosirea fondurilor structurale, avand deja la dispozitie, pentru perioada 2007-2013, 67 miliarde de euro, cei mai multi bani primiti de o tara din UE. Banii vor fi cheltuiti in special pentru consolidarea infrastructurii.
(Emil Neacsu)

«Crizatii», la Socola. Oameni de afaceri din toata tara se interneaza «la nebuni» de teama ca vor saraci peste noapte
Saloanele Spitalului de Neuropsihiatrie “Socola” din Iasi au inceput serios sa se umple, in ultima luna, cu oameni de afaceri români, unii chiar de la firme importante. Ei solicita sprijinul psihiatrilor, deoarece au mari probleme din cauza crizei financiare mondiale. Desi nu au dat faliment, iar afacerile le merg bine, ei acuza insomnii, angoase, fobii si stari anxioase. “Au aceste stari, dar si iritabilitate si chiar psihoze, de frica faptului ca ar putea saraci peste noapte. Aceste situatii le afecteaza si activitatea lor in familii si ne asteptam la o crestere masiva a acestor cazuri, pe fondul crizei financiare”, a declarat directorul Spitalului “Socola”, prof. dr. Calin Scripcaru. Majoritatea acestor patroni cu “psihoza crizei financiare” sunt din alte localitati, aflate destul de departe de Iasi. Ei vin aici pentru a nu “bate la ochi” la ei acasa, desi au psihiatri si spitale de psihiatrie la doi pasi de casa lor. Medicul psihiatru Serban Turliuc spune ca aceste stari pot fi ameliorate in urma unor tratamente si rata de vindecare este buna. Psihiatrii trebuie acum sa se specializeze in economie, finante si afaceri, deoarece pacientii ridica probleme de specialitate, cum ar fi daca vor mai avea sau nu clienti, furnizori sau materie prima sau daca ar trebui sau nu sa-si vânda afacerile. Majoritatea pacientilor sunt barbati cu vârste de pâna la 50 de ani. Cel mai tânar pacient are doar 36 de ani si este din Târgoviste. Gheorghe Paciu este patronul unei firme de textile si este ingrijorat ca nu poate plati ratele la banca si deja i-au plecat mai multe angajate. „Am slabit 20 de kilograme si nu mai pot dormi noaptea, iar cu sotia sunt in pragul divortului”, a spus tânarul patron. Printre pacienti este si o femeie din Oradea, patroana unei mici fabrici de incaltaminte. Iulia Petrovici are 47 de ani si a avut un soc atunci când partenerii sai de afaceri au anuntat ca au redus comenzile pentru anul 2009. E implicata si in câteva procese economice si si-ar putea pierde averea daca fabrica se inchide. Alti doi pacienti sunt din Brasov, au 39 si 46 de ani, ambii cu probleme psihice grave. Unul dintre ei are deja doua tentative de suicid si nu mai spera ca isi va mai putea recupera afacerea. Cel mai optimist dintre pacienti este Silviu Fodor, din Suceava, care va fi externat in acest weekend deoarece tratamentul a dat roade.

Guvernul de uniune nationala, pe masa lui Traian Basescu?
Presedintele Traian Basescu a reafirmat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Palatul Cotroceni, ca „suntem intr-o criza economica globala generata de criza financiara”. In acest context, liberalul Crin Antonescu sustine ca presedintele Traian Basescu si-ar dori un Guvern de uniune nationala. Schema prezidentiala a fost sustinuta public, intr-un interviu acordat ziarului „Gardianul”, de Vasile Blaga, care nu a exclus PSD si PNL dintr-o viitoare formula de guvernare alaturi de PD-L.

„Ar fi fost absolut nejustificat ca intr-un moment in care se prefigureaza tot mai clar efecte ale crizei pentru economia romaneasca si pentru forta de munca romaneasca, presedintele sa stea la Cotroceni si sa astepte ce zic ziaristii sau politicienii angajati in campanie”, a mai sustinut, ieri, Traian Basescu. Mai mult, seful statului si-a motivat deplasarile in tara din ultima vreme la mai multe societati comerciale
ca gest determinat de situatia de criza prin care trece tara si a negat „oficial” ca acestea ar constitui campanie
electorala. „Deplasarile mele au starnit controverse. Va spun oficial ca nu e vorba de nici o campanie electorala”, a mai spus presedintele. El a adaugat ca deplasarile vor continua, iar cand noul guvern se va instala, ii va preda portofoliul de informatii si puncte de vedere culese si va recomanda ca acesta sa faca parte din programul
de guvernare care va fi votat de noul Parlament. Traian Basescu a identificat trei tipuri de probleme cu care se confrunta societatile comerciale pe care le-a vizitat. Este vorba de piata de desfacere, externa si interna, datorata diminuarii cererii ca efect al crizei financiare, de finantarea productiei, Basescu explicand aici ca exista firme care au contracte si comenzi pentru mai multi ani, insa nu au finante cu care sa-si sustina productiile, al treilea motiv fiind nivelul scazut de calificare a fortei de munca a celor care se angajeaza. Cu toate acestea, seful statului a sustinut ca situatia de criza din Romania poate fi controlata „cu inteligenta”.

Antonescu: Presedintele ar vrea un guvern de uniune nationala
Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca i se pare “putin probabil” realizarea unui guvern de uniune nationala. Antonescu a precizat ca in cadrul formatiunii nu s-a discutat despre aceasta posibilitate, insa a mentionat ca el crede ca presedintele Traian Basescu va incerca sa faca un guvern “al lui, de uniune nationala”. “Nu cred ca va face un astfel de guvern, dar, daca ar vedea un rezultat slab al PD-L la alegeri, cred ca va propune un guvern de uniune, cu un om de-al lui la conducerea acestuia”, a declarat, ieri, pentru “Gardianul”, Crin Antonescu. El a mai spus ca intr-o situatie de criza este nevoie de executiv puternic si hotarat, si nu de unul de uniune.

Bela: E nevoie de o majoritate confortabila
Presedintele UDMR, Marko Bela, nu crede ca Romania are nevoie, in acest moment, de un guvern de uniune nationala. „Nu cred ca avem nevoie de un guvern de uniune nationala, avem nevoie de o majoritate favorabila. Nu suntem intr-o situatie de criza de asa natura pentru a se recurge la asemenea metode. Au existat guverne de uniune nationala, dar acum nu cred ca este necesar. In Parlament este nevoie de opozitie si de majoritate. Ceea ce a existat pâna acum nu putem continua, un guvern care sa nu aiba majoritate în Parlamentul României”, a declarat, ieri, pentru “Gardianul”, liderul UDMR. La randul lui, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca soarta PSD este sa vina la guvernare dupa ce “dreapta creeaza câte o criza”, situatie care, potrivit liderului social-democrat, s-a înregistrat si în 1999. “Un lung ciclu de crestere economica, de opt ani de zile, se încheie. Cifrele economice sunt pesimiste. Asta e soarta PSD, venim la guvernare dupa ce dreapta creeaza câte o criza. Si în ‘99 a fost la fel cu Conventia si cu PD, iata ca si acum, dupa patru ani ai Aliantei, este momentul unei schimbari mai profunde si lucrurile arata ca PSD va câstiga alegerile”, a spus Geoana. Potrivit acestuia, PSD are si un plan de guvernare, care, printre altele, presupune protejarea persoanelor angajate sau neangajate care au peste 40 de ani.
(Claudia Toma)

Basescu: Programul national de dezvoltare nu este nici de stânga, nici de dreapta
Presedintele Traian Basescu nu are, deocamdata, in vedere desemnarea unui tehnocrat care sa formeze viitorul Guvern deoarece “guvernarea, mai ales in momente dificile din punct de vedere economic trebuie asumata de politicieni si nu poate fi pusa in carca unui tehnocrat”. Totodata, seful statului a tinut sa aminteasca faptul ca Programul national de dezvoltare nu este nici de stanga si nici de dreapta. Presedintele Traian Basescu nu a dorit sa faca niciu fel de speculatii legate de profilul viitorului premier dar a tinut sa dea asigurari ca va “respecta Constitutia si voi consulta partidele politice”.

Blaga nu exclude PNL si PSD de la o eventuala coalitie de guvernare
♦ Intr-un interviu publicat, ieri, de ziarul “Gardianul”, liderul democrat-liberal Vasile Blaga nu exclude PNL si PSD de la o eventuala coalitie de guvernare. “Daca ma uit la cele doua programe de guvernare ale PD-L si PNL, remarc ca nu sunt diferente majore”, sustine secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, in interviu. Blaga da asigurari ca partidul sau nu negociaza, deocamdata, cu nimeni pentru formarea viitoarei coalitii de guvernare, dar nu exclude din calculele postelectorale nici UDMR, care face parte din aceeasi familie europeana (n.r. - Partidul Popular European), dar nici PSD. ”Nu excludem pe nimeni dintr-o eventuala formula de colaborare, excludem doar partidele care ni se par ca nu impartasesc aceleasi doctrine democratice cu noi”, spune Blaga, lasand usa deschisa negocierilor. El spera, totusi, ca PD-L sa obtina o proportie cat mai aproape de 40% la alegeri, ca sa poata dicta guvernul si sa-si impuna premierul.
(Luminita Castali)

Presiuni. Stolojan si Geoana fac pasul inapoi
♦ Mircea Geoana sustine ca si functiile de vicepremieri sunt la fel de importante în negocierile de dupa alegeri. “Functia de premier, functiile de viceprim-ministri, daca exista o participare a mai multor partide (n.r. - la negocieri), este o posibilitate în functie de scor”, a mai declarat, destul de evaziv, presedintele PSD.
♦ Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu poate fi sigur ca presedintele îl va desemna în functia de premier daca PD-L nu câstiga alegerile si ca, indiferent ce se va întâmpla legat de numirea primului-ministru, el nu are “nici o problema”. „Eu am învatat sa nu mai fiu sigur de nimic. M-a învatat viata”, a mai sustinut Stolojan.
♦ Liberalul Calin Popescu-Tariceanu este singurul candidat la functia de premier dintre cei trei, care nu a facut pana acum pasul inapoi. El a sustinut ca orice negociere pentru viitorul guvern incepe cu el din postura de candidat la functia de premier.

Basescu i-a raspuns tanarului care i-a cerut sa-i aprobe eutanasierea: In nici un caz!

resedintele Traian Basescu i-a raspuns tanarului Eugen Constantin Anghe, care i-a cerut, intr-o scrisoare, sa ii aprobe eutanasierea, explicand ca, desi ii este mila de el, nu poate sa faca acest lucru deoarece in Romania acest lucru nu este legal
. "Mi-e mila de omul asta, dar in nici un caz", a spus seful statului intrebat daca va aproba eutanasierea tanarului internat la spitalul din Constanta.
"Si el, daca se gandeste sa-si ia viata
, nu este o solutie. Dupa legislatia romana, eutanasierea este interzisa", a mai spus Traian Basescu.
"Presedintele Romaniei nu poate trece peste Codul Penal. Oricum, este o problema medicala, nu una care sa tina de presedinte. Viata ti-o da Dumnezeu s-o traiesti, cand mai bine, cand mai rau, dar sa nu ti-o iei singur. E pacat", i-a transmis seful statului, luni, lui Eugen Constantin Anghel, de numai 29 de ani, crescut la orfelinat.
Traian Basescu a explicat ca cel care face eutansierea risca intre 3 si 7 ani de inchisoare, potrivit legilor in vigoare.
Eugen Constantin Anghe este internat acum la spitalul din Constanta, in imposibilitate de a se mai deplasa, si cere acum autoritatilor statului dreptul sa moara.
"Va cer imperios sa acceptati eutanasierea mea. Sufar de prea mult timp si am depus nenumarate eforturi eu si prietenii mei pentru a fi ajutat". Cu aceste cuvinte, un tanar de numai 29 de ani, crescut intr-un orfelinat, isi incheie scrisoarea catre presedintele Romaniei, prin care cere aprobare oficiala de la presedintele Romaniei pentru a fi eutanasiat.

Sile Pietroi - pus în libertate pentru că are rate la bănci

nterlopul Sile Pietroi a fost pus în libertate pentru că trebuia să-şi plătească ratele la maşini şi la bancă
. Pe lângă faptul că este cardiac şi nu suportă arestul, Vasile Fierbântu, zis Sile Pietroi, s-a cerut afară din celulă şi pentru că „are 4 maşini luate în leasing, pe care trebuie să le achite cu 300 milioane lei
pe lună, având de achitat şi un credit la bancă”, se arată în încheierea şedinţei prin care interlopul a fost eliberat din arest de judecătorul Maria Tripăduş, de la Tribunalul Bucureşti. Instanţa a subliniat şi modul „defectuos” în care se desfăşoară ancheta în care este implicat Fierbântu.

Potrivit judecătorior, Sile Pietroi şi tovarăşul său de celulă, Gică Pârvulescu, pot fi cercetaţi în stare de libertate pentru că nu există riscul ca aceştia să se sustragă de la cercetări şi deoarece procurorii nu au adus probe suficiente. „Pentru că nu s-a făcut dovada de către organul de anchetă a sustragerii de la anchetă a celor doi inculpaţi, faţă de faptul că inculpatul Fierbântu Vasile s-a prezentat la Curtea de Apel Bucureşti la judecarea recursului, apoi s-a predat în vederea arestării, instanţa consideră că nu există pericol concret de sustragere de la cercetări a celor doi inculpaţi”, îşi motivează magistraţii Tribunalului hotărârea de eliberare a celor doi arestaţi preventiv.

Nu a manifestat „perseverenţă infracţională”

În plus, Tribunalul arată că Sile Pietroi şi Gică Pârvulescu nu sunt vinovaţi pentru faptul că, în cele cinci luni de când sunt arestaţi preventiv, procurorii nu au reuşit să strângă probe noi
şi, de asemenea, consideră instanţa, probele pot fi aduse şi cu cei doi interlopi în stare de libertate.

Magistraţii consideră că „nu s-a făcut nimic în dosar
, în afara unor prelungiri”, iar procurorii au început să aducă probe pentru fapte săvârşite în 2007 după arestarea lui Sile Pietroi şi au cerut prelungirea arestării preventive pentru cinci luni, ceea ce contravine hotărârilor CEDO. Mai mult, potrivit motivării Tribunalului Bucureşti, cei doi nu au antecedente penale „care să prezinte pericol concret pentru ordinea publică prin perseverenţă infracţională” şi au de întreţinut copii minori.

Cine e Sile Pietroi

Vasile Fierbântu, zis Sile Pietroi, este supranumit „Măcela­rul din Glina”. „Îi place să se bată în stradă, să ştie lumea că el este Sile Pietroi“, l-a caracterizat procurorul Maximilian Bălăşescu pe conducatorul grupării interlope. Potrivit magistratului, Pietroi este cunos­cut drept un om foarte stăpân pe situaţie şi care nu se impacientează când trebuie să aplice cuiva o corecţie. Nici oamenii săi nu sunt mai prejos şi nu ezită să scoată săbiile şi pistoalele împotriva adversarilor sau a oamenilor nevinovaţi. Interceptările efectuate de poliţişti dovedesc din plin acest lucru.

- Să-l bat pe ăsta să-l înnebunesc?

- Sile Pietroi: Păi da! Ia-l, băga-mi-aş ... în morţii lui. Dar să-i dea bine!

Vasile Fierbântu este acuzat de mai multe infracţiuni cu violenţă, printre care tîlhărie, lipsire de libertate, tentativă de omor calificat, loviri şi ultraj contra bunelor moravuri.

În acest caz, judecătorii au autorizat 60 de interceptări telefonice. Deşi iniţial scăpase poliţiştilor, Sile Pietroi a fost capturat, cu focuri de armă, lângă o baltă privată din judeţul Giurgiu.

Salariile românilor vor îngheţa în 2009

În ultimii ani, salariile românilor au crescut anual cu peste 10%

Cei mai afectaţi vor fi cei cu salarii mari, care pentru a-şi păstra locul de muncă trebuie să accepte să lucreze pe bani mai puţini.

Anul viitor, şansele ca salariile angajaţilor din România să mai crească sunt foarte mici. Firmele vor face tot posibilul pentru a reduce cheltuielile, vor stopa angajările, vor îngheţa salariile şi vor da afară oameni, dacă va fi nevoie. Unii experţi de pe piaţa forţei de muncă spun chiar că 2009 ar putea aduce salarii mult mai mici.

“Nu mai e aproape nicio ofertă
de locuri de muncă pe piaţă în cest moment. Salariile nu au scăzut încă, însă asta se va întampla anul viitor dacă nu se redresează rapid situaţia“, a declarat pentru Gândul George Butunoiu, patronul firmei omonime de recrutare a forţei de muncă.

Patronii „generoşi“ – o raritate

Şocul va fi destul de mare, românii fiind obişnuiţi cu creşteri salariale de peste 10% în ultimii ani. După ce în 2007 salariile au crescut în medie cu circa 14% iar anul acesta cu încă 15%, după unele estimări, şi cu peste 20% conform Institutului Naţional de statistică, 2009 va fi un an în care românii nu se vor mai bucura de “generozitatea” patronilor. Mai mult decât atât, aceştia vor începe să “strâmbe din nas” mult mai des. În condiţiile în care cererea de forţă de muncă va creşte, în urma disponibilizărilor, angajatorii vor avea criterii de selecţie mai exigente.

Pentru angajatori este importantă justificarea costurilor cu performanţa, iar pentru angajaţi a devenit prioritară stabilitatea postului. “Cele mai importante criterii după care angajatorii îşi selectează personalul sunt competenţa şi potrivirea cu cultura organizaţională. În această perioadă angajatorii pun accent, în principal, pe restructurări şi pe corelaţia veniturilor cu performanţa”, ne-a declarat Cristian Gheorghe, manager general al Business Intelligence Alliance (BIA), companie de servicii de recrutare şi de plasare a forţei de muncă.

Cei cu salarii mari vor fi cei mai afectaţi

În 2008, salariul de intrare a crescut pe fondul nivelului din ce în ce mai redus al calificării forţei de muncă. Disponibilizările vor aduce însă un plus de ofertă, luând presiunea unor salarii mai mari de pe umerii companiilor. “Din ce am discutat eu cu cei câţiva care încă mai angajează, deja ofertele pentru poziţiile care acum două luni aveau salarii peste 5.000 de euro
sunt cam cu 30% mai mici, cele pentru poziţii cu salarii între 2.000-5.000 de euro sunt cam cu 20%, iar cele mai mici cu mai puţin. Probabil că poziţiile care acum au salarii sub 600-700 de euro nu vor fi afectate decât în foarte mică măsură”, spune Butunoiu.

Unele firme
aveau deja probleme

Pentru majoritatea companiilor a devenit prioritară folosirea la maximum a tuturor resurselor disponibile şi care nu atrag costuri suplimentare

“Unele dintre companiile care au ales să concedieze salariaţi aveau probleme de performanţă cu mult timp înainte de apariţia actualei crize, motiv pentru care au avut mai mult de suferit decât restul companiilor din economie
. Concedierile pe care aceştia le fac sunt mai degrabă o consecinţă a managementului neperformant de până în prezent decât a actualului context internaţional”, spune Cristina Pasat, director general al companiei de recrutare şi de selecţie de personal Professional.

Felix calare pe Romaero

Dan Voiculescu a vrut sa puna mana pe terenurile din Baneasa dupa metoda capusei, care i-a reusit in cazul regiei Sudrel * El a incercat sa intre in asociere cu statul, pentru ca dupa aceea sa procedeze la majorari succesive de capital pana ramanea actionar principal.

Pana sa isi scoata milioanele de dolari la lumina prin firme­le actuale ale imperiului sau, Voiculescu s-a asociat, la ince­putul anilor '90, cu tot felul de regii si firme de stat. Dupa asocierea cu regia Rom­gaz in firma Gazrom Barter SA, dupa capusarea fostei regii de exploatare fo­restiera Sudrel, Voiculescu a vrut sa cumpere, prin infuzie de capital, Romaero SA.
In 1993, Voiculescu dorea sa se asocieze cu fabricantul roman de avioane pentru o suma fabuloasa pentru acele vremuri: 50 de miliarde de lei vechi sau aproape 66 de milioane de dolari la cursul leu/dolar de atunci. Voiculescu voia sa intre in asociere cu Romaero SA, la care unic actionar era statul roman, prin intermediul firmei
sale care l-a facut capitalist de top, Crescent Commercial & Maritime (Cyprus) Ltd. Asadar, inca din 1993 Voiculescu si-a dat seama de valoarea imobiliara imensa pe care o avea fabrica din Baneasa. Ulterior, asaltul lui Voiculescu a continuat, el reusind sa intre in cateva cladiri
ale Romaero unde functioneaza studiouri ale Antenelor. Interesant este ca in timp ce societatea romaneasca se afla in plina criza economica, iar romanii, tot mai saraci si dezorientati, isi castigau cu greu painea zilnica, Dan Voiculescu dispunea de zeci de milioane de dolari pentru numai o singura afacere.

Terenuri
tinta

Pe 10 octombrie 1993, Dan Voiculescu, in calitate de director general al companiei Crescent, trimite conducerii de atunci a Romaero SA o scrisoare de intentie prin care solicita sa participe la infiintarea unei societati mixte. Mai mult, Voiculescu imputerniceste pe unul dintre partenerii si angajatii sai de atunci, japonezul Minoru Isoo, sa studieze programele companiei Romaero si sa faca o evaluare preliminara a acestora. Conform unor surse de atunci din anturajul afacerii Crescent - Romaero, Voiculescu dorea, de fapt, sa puna mana pe sediile si terenurile marelui producator de avioane din Romania, si nu sa fabrice aeronava Rombac, a carei construire fusese mandria lui Ceausescu in anii '80. De altfel, asa cum presa a scris de nenumarate ori, Voiculescu n-a incetat nicio clipa sa ia cu asalt zestrea imobiliara uriasa a Romaero. Planul lui Voiculescu era simplu si el a fost aplicat in toate asocierile sale cu firmele de stat: intrarea in asociere, apoi participarea masiva cu sume uriase la majorari succesive de capital la care firma de stat nu intra, dupa care, cu sau fara acordul vinovat al autoritatilor, firma de stat si bunurile ei intrau in portofoliul lui Voiculescu, devenit investitor strategic.

Fals interes pentru Rombac

La 18 octombrie 1993, directorul general de atunci al Romaero SA, Tudorel Dumitrascu, ii comunica "directorului general dr. Dan Voiculescu" al companiei Crescent, ca este de acord sa inceapa negocierile cu firma acestuia. "Referitor la scrisoarea dumnea­voastra nr. 10902/93/AG din 10 octombrie 1993, privind intentia firmei Crescent de a investi in programul
BAC 1-11, va informez ca rezultatul preliminar al evaluarii SC Romaero SA indica o valoare de 74 miliarde lei. Avand in vedere ca imputernicitul dum­neavoastra, domnul Minoro Isoo, a fost informat in detaliu asupra tuturor programelor curente pre­cum si asupra perspectivei de lan­sare a noului model de avion BAC 1-11 seria 2500, va rog sa binevoiti a preciza daca firma Crescent considera oportuna trecerea la negocierea infiintarii unei societati mixte, societate in care Crescent sa detina 51 % din actiuni, formata prin aditie de capital. Va multumim pentru in­teresul deosebit acordat pro­gramului BAC 1-11, firma dum­neavoastra fiind prima companie straina ce evalueaza extrem de se­rios posibilitatea investitiilor de capital intr-un domeniu tehnologic de varf, cum este cel reprezentat de Romaero SA", ii scria directorul Romaero SA lui Voiculescu.
Habar n-am de unde avea domnul Voiculescu atatia bani, nici nu m-a intere­sat! Adevarul este ca am ramas cu gura cascata toti cei implicati cand am vazut propunerea domnului Voiculescu! - Tudorel Dumitrascu.

Felix jongla cu 66 de milioane de dolari in 1993

In aceeasi zi, Voiculescu punea urmatoarea rezolutie pe documentul primit de la directorul Romaero: "Depar­tamentul aviatie: Rog urgent o analiza discount cash-flow. Daca afacerea este rentabila negociem la cca. 50 mild. Daca nu, NU.", dupa care semneaza si pune data, 18 octombrie 1993. Asadar, Voicu­lescu era foarte hotarat si, mai ales, avea si o suma uriasa la dispozitie, 50 de miliarde de lei, pentru a cum­para, practic, Romaero, deoarece discount-ul cash-flow (DCF) este o metoda folosita pentru a calcula valoarea prezenta a unei viitoare afaceri. Ea este folo­sita in momentul in care se doreste implementarea unor proiecte de durata etc. Intere­sant este ca ofensiva lui Voiculescu pentru preluarea Romaero a inceput la doar cateva luni dupa ce compania de aeronave a intrat in regim special de supraveghere. Astfel, prin Hotararea de guvern nr. 301 din 21 iunie 1993, data de guvernul Vacaroiu, Romaero este inclusa pe lista societatilor comerciale cu capital de stat aflate in situatie financiara critica pentru care se instituie regimul special de supra­veghere. Dupa nici patru luni de la intrarea in viogoare a hotararii respective, Voiculescu incepe atacul asupra Romaero.

Respins de Guvernul Vacaroiu

Tudorel Dumitrascu, fostul director general al Romaero SA, ne-a declarat ca afacerea cu Dan Voiculescu nu s-a mai facut deoarece la nivelul guvernului Vacaroiu se pare ca au existat interese si influente puternice pentru ca Voiculescu si Crescent sa nu fie lasati sa cumpere compania Romaero.
"Nu-mi mai aduc foarte bine aminte, au trecut atatia ani de atunci. Habar n-am de unde avea domnul Voiculescu atatia bani, nici nu m-a interesat! Adevarul este ca am ramas cu gura cascata toti cei implicati cand am vazut propunerea domnului Voiculescu! Tin minte ca secretarul de stat de la Industrii care raspundea de Romaero, domnul Constantin Dicu, m-a avertizat sa stau pe scaun, ca sa nu mi se inmoaie picioarele, pentru ca vine Voiculescu cu o suma uriasa ca sa privatizam compania! Ceea ce pot sa va mai spun este ca afacerea nu s-a mai facut deoarece la nivelul guvernului de atunci se pare ca au fost interese si presiuni foarte mari ca aceasta afacere sa nu se faca. Era si foarte greu, daca va aduceti aminte de mentalitatile din 1993, nimeni nu prea avea habar de privatizari si nici nu se dorea acest lucru, chiar la nivel inalt. In rest, eu am plecat si ceea ce mai stiu este ca Romaero a cazut tot mai mult si ca acum este vanata pentru zestrea sa imobiliara.", ne-a spus Tudorel Dumitrascu, fost director al Romaero in 1993 si, ulterior, director pentru relatii internationale in FPS-ul din mandatul lui Sorin Dimitriu.
Fostul director al lui Voiculescu traieste la Viena
In ancheta publicata in editia ZIUA din 11 noiembrie 2008, cu titlul "Felix la gaze
", in care dezvaluiam asocierea dintre Grivco, firme ale directorilor sai, pe de o parte, si fosta Regie Autonoma a Gazelor Naturale Romgaz-Medias, s-a scris ca asociat in firma mixta Gazrom Barter SA, era si "Calin Bogdan Popescu, director la Grivco International si unul dintre oamenii sai de baza.
Popescu, decedat intre timp, a fost ani de zile reprezentantul afacerilor lui Voiculescu la Viena, capitala afacerilor "speciale" si cel mai notoriu loc de negocieri al spionajului economic mondial." Informatia provenea din surse de la Grivco International si parea sigura. Dupa aparitia anchetei, ne-a contactat chiar Calin Bogdan Popescu, care ne-a criticat ca l-am "asasinat" fara voie. Astfel, am aflat ca fostul director si om de baza al lui Voiculescu nu mai lucreaza la firmele lui Voiculescu. Dar "cartierul general" il are tot la Viena, acolo unde locuieste fiul sau, Codin-Tudor Popescu, care are si cetatenie austriaca. Fostul director al lui Voiculescu face naveta intre Viena, Bucuresti si Giurgiu, adica zonele in care isi face afacerile. Fostul director general al Grivco International este administrator al firmei Chemtransfert Consulting & Logistics SRL, cu sediul in Bucuresti, pe strada Paris.

Rezultatele finale ale alegerilor, abia dupa 10 decembrie

alendarul oficial al numararii voturilor si impartirii mandatelor in colegiile uninominale este neclar. Hotararea de guvern care se ocupa de acest calendar nu stabileste dupa data de 4 decembrie nici un termen precis, desi operatiunile terminate pana atunci sunt departe de aflarea rezultatelor finale. Autoritatea Electorala Permanenta da si ea ca ultima zi de referinta 4 decembrie, dar preconizeaza ca in acea zi se vor desfasura activitati care potrivit hotararii de guvern au loc "in termen de 24 de ore" sau "in termen de 48 de ore".

In schimb, sefii birourilor electorale de circumscriptie anticipeaza ca rezultatele finale vor pleca spre Monitorul Oficial dupa 10 decembrie, ba chiar dupa 12 decembrie. Unii dintre ei ne-au declarat ca stiu clar ce au de facut, dar ca nu au idee cand se vor termina toate operatiunile de atribuire a mandatelor de parlamentar. Singurele informatii oficiale in prima
saptamana dupa alegeri vor fi rezultatele partiale furnizate de Biroul Electoral Central, dar ele pot fi rasturnate de restul voturilor din colegii.

Pe de alta parte, nici un institut de sondare a opiniei publice nu si-a propus sa faca estimari la iesirea de la urne in colegiile uninominale. Costurile unor astfel de sondaje ar fi de 20 de ori mai mari decat in cazul votului pe liste. Un singur asemenea institut va prezenta estimari in trei colegii. Este vorba despre colegiul D4 Ilfov, unde candideaza premierul Calin Popescu Tariceanu, colegiul S5, Bucuresti, unde s-a inscris in cursa secretarul executiv al PD-L, Vasile Blaga, si colegiul S5 Dolj, unde candideaza presedintele PSD, Mircea Geoana. Ca si pana acum, vor exista estimari la iesirea de la urne in privinta rezultatelor partidelor in ansamblul lor.

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, primele rezultate partiale vor fi date publicitatii in cursul zilei de luni, 1 decembrie. Aceste rezultate vizeaza nu numai partidele, ci si fiecare candidat in parte, asa-numitii competitori electorali. Dupa numararea partiala a voturilor, amatorii de pariuri electorale vor urmari probabil cu mare atentie daca domnul Berceanu are mai multe voturi decat Varujan Vosganian sau daca Elena Udrea (PD-L) pierde sau nu in fata Luminitei Anghel (de la PSD).

Evident ca BEC va continua sa adune si sa numere voturi si in urmatoarele zile, concomitent cu alte operatiuni necesare impartirii mandatelor de parlamentar. Exista o hotarare de guvern care stabileste "Programul
calendaristic" al perioadei electorale, iar BEC si toti cei implicati in comisiile de votare sunt obligati sa-l respecte. Astfel, pana pe 4 decembrie, la birourile electorale de circumscriptie (judetene) trebuie sa fie facute "constatarea rezultatelor" pentru fiecare tip de alegere (Senat sau Camera Deputatilor) si intocmita situatia voturilor in fiecare colegiu uninominal din judet. Dar hotararea de guvern nu mai stabileste dupa data de 4 decembrie nici un termen precis, asa ca nu e clar cand trebuie sa se termine o operatiune si sa inceapa alta.

Omisiunea este pricina de confuzie. Pagina de internet a Autoritatii Electorale Permanente anunta, de exemplu, saptamana trecuta ca pe 7 decembrie cetatenii trebuie sa fie anuntati cine sunt candidatii care au adunat 50%±1 din voturi in colegiul lor, obtinand astfel fara ajutorul voturilor de partid mandatele de parlamentar. De asemenea, ca in aceeasi zi opinia publica trebuie sa stie care sunt partidele intrate in Parlament si care sunt cele care nu au reusit sa treaca pragul de 5%. Vicepresedintele Marian Muhulet spune insa ca toate aceste anunturi se vor face pana pe 4 decembrie (ultimul termen precizat expres de hotararea de guvern), asa ca greseala de pe pagina de internet a fost indreptata.

Problema este ca respectiva hotarare mentioneaza expresiile "in termen de 24 de ore" sau "in termen de 48 de ore" in dreptul unor operatiuni care, potrivit Autoritatii Electorale Centrale, se vor petrece toate, in aceeasi zi! si cum ziua de 72 de ore nu s-a inventat, banuim ca e vorba, din nou, de o confuzie. Nu se stie, practic, cand vor putea fi publicate rezultatele votului in Monitorul Oficial.

Confuzia este confirmata si de unii presedinti ai birourilor electorale de circumscriptie. Judecatorul Costica Dita, de la BEC Vrancea, spune ca se cunoaste foarte bine ordinea operatiunilor ce trebuie indeplinite, dar nu se stie nici acum – cum nu s-a prea stiut nici la precedentele alegeri – cat va dura
fiecare dintre aceste operatiuni. Domnul Dita crede ca pana pe 3 decembrie se vor cunoaste castigatorii cu 50% ± 1, pe 7 decembrie va avea loc redistribuirea la nivel judetean, pe 9 decembrie – redistribuirea la nivel national si ca rezultatele finale vor fi anuntate in jurul datei de 12 decembrie. Judecatorul Laurentiu Anghel, presedintele BEC Dolj, spune ca stie foarte clar ca pana pe 2 decembrie trebuie sa trimita toate procesele-verbale din judet la Bucuresti si ca pe 4 decembrie se face redistribuirea la nivel judetean.

Dupa asta, spune el, totul tine de Biroul Electoral Central, de la care asteapta la un moment dat rezultatele redistribuirii la nivel national pentru a completa numarul de candidati castigatori din judetul sau.


Etapele impartirii mandatelor de parlamentar

1. Voturile sunt numarate la sectia de votare, ajung la birourile electorale de circumscriptie pana pe 2 decembrie, iar acolo se constata care sunt fericitii candidati care ajung in Parlament cu 50%±1 voturi din colegiile lor. La 4 decembrie, opinia publica va sti cate locuri de parlamentar au fost ocupate "dintr-o lovitura", dar si care sunt partidele castigatoare la nivel national.

2. Dupa ce primul esalon de candidati victoriosi a iesit din discutie, ramane, la nivel judetean, un numar de voturi care nu au mers inca la nici unul dintre politicieni. Se verifica numarul de voturi aferent fiecarui partid si, in functie de clasamentul pe partide, mandatele se impart acelor candidati care au cel mai mare numar de voturi, chiar daca acest numar reprezinta numai 35% sau 21% din sufragii. Aceasta este etapa I a redistribuirii, de fapt etapa a doua a impartirii mandatelor. Este vorba despre liste de candidati, dar ierahizate in functie de numarul de voturi la nivel judetean. (Potrivit primului calendar – acum, se pare, neoficial al Autoritatii Electorale Permanente –, aceasta operatiune ar trebui sa se incheie pe 7 decembrie.)

3. Urmeaza transmiterea proceselor-verbale de la birourile electorale de circumscriptie (din judete) la Biroul Electoral Central. Se va constata ce numar de voturi a ramas nedistribuit la nivel judetean si va avea loc etapa a doua a redistribuirii, cea de la nivel national (8 decembrie, potrivit calendarului neoficial). Se vor afla astfel si candidatii care si-au castigat mandatele prin redistribuire. Se poate intampla ca un candidat care are un numar mai mic de voturi in colegiu sa castige in fata contracandidatului mai popular, daca partidul sau s-a dovedit mai puternic si a adunat un numar mai mare de voturi la nivel national. Aceste rezultate sunt comunicate de BEC in judete, catre birourile electorale de circumscriptie. Ele isi completeaza astfel lista de castigatori si perdanti (totalul trebuie sa fie egal cu numarul candidatilor) si transmit la Bucuresti situatia finala. In termen de 48 ore de la primire, Biroul Electoral Central trebuie sa prezinte electoratului numele politicienilor care au intrat in Parlament.

Exit poll-urile sunt de 20 de ori mai scumpe
decat votul pe lista
Intarzierea rezultatelor oficiale nu va fi compensata de sondajele la iesirea de la urne in colegiile uninominale. Ca si la alegerile locale, numai Realitatea TV si Antena 3 vor prezenta sondaje exit poll. Dar, contrar asteptarilor, nici un institut de sondare a opiniei publice nu isi permite sa prezinte estimari in mai mult de cateva colegii uninominale.

INSOMAR, contractat de Realitatea TV, nu va prezenta estimari la iesirea de la urne decat in Colegiul 5 Senat din Bucuresti – unde candideaza Vasile Blaga, in Colegiul 4 Deputati din Ilfov – unde candideaza premierul Calin Popescu Tariceanu si in Colegiul 5 Dolj Senat – unde s-a inscris in cursa Mircea Geoana. Se vor face insa estimarile pe partide ca si pana acum. Cu alte cuvinte, vom afla cu aproximatie ce partid este pe primul loc, dar nu vom sti care sunt castigatorii decat dupa numaratoarea oficiala a voturilor.

CCSB (Compania de Cercetare Sociologica si Branding) a fost contractata de Grupul Intact sa furnizeze sondaje la iesirea de la urne. Dar sociologul Mirel Palade de la CCSB spune ca sondajele la iesirea de la urne prezentate de Antene privesc exclusiv votul politic, pe partide. Estimarile in colegii nu numai ca sunt scumpe, dar sunt imposibil de facut la nivel national. "Am calculat ca, daca s-ar mobiliza toate institutele de sondaj din Romania, tot nu ne-am permite sa facem asemenea estimari. Ar trebui sa inventam alte 30 de asemenea institute", spune Mirel Palade. Totusi, el lasa deschisa posibilitatea ca unii politicieni sa ceara contra cost un asemenea sondaj in colegiul lor. Pana acum insa CCSB avea un singur asemenea client, care a solicitat un sondaj intern si nu pentru comunicare publica.

IMAS a renuntat sa mai prezinte sondaje la iesirea de la urne de la alegerile din 2000, dar directorul general, sociologul Doru Petrut, spune ca pentru o estimare cat mai aproape de realitate intr-un colegiu este nevoie de sondaje in cel putin 50% pana la 80% din sectiile de votare. Ceea ce ar inseamna in jur de 10.000 din cele aproape 18.000 sectii de votare, fata de numai 600 cat sunt necesare pentru sondajul pe partide, completeaza directoarea Cecilia Zavaleche de la INSOMAR. "Estimarea rezultatelor alegerilor prin exit-poll la nivelul fiecarui colegiu ar costa de 20 de ori mai mult decat una care isi propune doar estimari politice, pe partide, la nivel national", explica aceasta. Se pune, desigur, si problema utilitatii unor asemenea sondaje, in conditiile in care sunt asteptate rezultatele oficiale. BEC va prezenta primele rezultate partiale inclusiv in privinta numarului de voturi obtinut de fiecare candidat in parte, incepand de luni, 1 decembrie.

Cele mai frecvente intrebari legate de impartirea mandatelor
Intrebare: Ce fac exact autoritatile electorale ca sa imparta mandatele de parlamentar corespunzator numarului de voturi exprimate?
Raspuns: Voturile si procesele-verbale ajung de la sectiile de votare la birourile electorale de circumscriptie. Aici se constata care sunt primii castigatori, cei care si-au castigat mandatele cu 50%±1 din voturile din colegiul lor. Din restul de voturi, se redistribuie mandate unor politicieni in functie de numarul de voturi obtinut de fiecare, dar indiferent de situatia din colegiul propriu. Redistribuirea se face mai intai la nivel judetean, la Biroul Electoral de Circumscriptie, iar restul de voturi neimpartite inca se aduna la Biroul Electoral Central unde se face redistribuirea la nivel national. Cu alte cuvinte, candidatii cel mai bine plasati mai primesc o infuzie de voturi de la centru, care ii ajuta sa intre in Parlament.

» Este adevarat ca un candidat care a castigat mai multe voturi decat contracandidatul sau intr-un colegiu poate pierde alegerile?
Teoretic, da. Redistribuirea la nivel judetean se face in functie de numarul de voturi la nivel judetean. Cu alte cuvinte, daca candidatul A din colegiul Prahova D3 a castigat in colegiul sau 7.000 de voturi, dar mai putin de 50%±1 din voturi, iar contracandidatul B din acelasi colegiu a castigat 9.000 de voturi, tot mai putin de 50%±1, intra in Parlament candidatul A, cel cu 7.000 de voturi in cazul in care il ajuta mai mult voturile date partidului sau, la nivel judetean, dar si la nivel national.

» Un candidat care a obtinut 50%±1 din voturile in colegiul sau poate pierde alegerile?
Da. Dar numai daca partidul din care provine nu reuseste sa treaca pragul de 5% la nivel national ca sa intre in Parlament. Se considera ca intr-o astfel de situatie candidatul nu poate sustine singur pozitia unei formatiuni politice care nu este reprezentativa la nivel national.

» Daca intr-un colegiu nici un candidat nu obtine 50%±1 din voturi, are loc al doilea tur de scrutin?
Nu. Voturile obtinute se redistribuie la nivel judetean si apoi la nivel national. Votul uninominal in doua tururi era propunerea presedintelui Basescu la referendumul de anul trecut, referendum anulat din cauza prezentei scazute la vot, de numai 29%.

» Ce se intampla cu voturile albe, acele buletine de vot pe care alegatorul a refuzat sa puna stampila pentru ca nici un candidat si nici un partid nu l-a putut convinge sa ii dea votul?
Votul alb este una dintre noutatile scrutinului de la 30 noiembrie. El reprezinta echivalentul abtinerii de la votul parlamentar. Daca politicienii se pot abtine, trebuie sa se poata abtine si alegatorii. Comisiile de votare au obligatia sa contabilizeze separat voturile albe si sa nu le incurce cu voturile anulate. Introducerea votului alb a incercat sa inlature tocmai confuzia dintre cei care stiu perfect
cum sa voteze, dar sunt nemultumiti si cei care sunt neinformati sau neatenti cand voteaza, iar votul le este anulat.

O echipă de la Moody's vine în România în ianuarie şi va discuta la MEF despre reflectarea crizei

Reprezentanţi ai agenţiei de evaluare financiară Moody's vor veni în ianuarie în ţară ca să discute cu oficiali din Ministerul Economiei
şi Finanţelor despre modul cum agenţiile de rating reflectă efectele crizei financiare
asupra României, a spus luni secretarul de stat în MEF Eugen Teodorovici.

"Vrem ca aceste discuţii să schimbe părerea negativă despre România şi sper că Moody's va lua în calcul drept criterii de bază pe acelea care trebuie într-adevăr să fie luate în considerare", a declarat Teodorovici.

Secretarul de stat din MEF a mai precizat că la întâlnire vor lua parte şi reprezentanţi ai agenţiilor şi instituţiilor din România "care vor putea da informaţii pertinente".

Luni, analistul Kenneth Orchard de la Moody's a declarat că România ar putea intra în recesiune anul viitor, în contextul în care creditarea şi consumul intern vor fi afectate de înrăutăţirea condiţiilor economice mondiale, iar noul
guvern va fi constrâns să înăsprească politica fiscală.

Dolarul s-a dus sub 3 lei

centrala a anuntat pentru astazi un curs oficial de 3,7985 lei pentru un euro
, in crestere cu 0,12% comparativ cu ultima cotatie, anuntata vineri. Dolarul in schimb a pierdut din valoare prin comparatie cu moneda nationala, deoarece a scazut sub pragul psihologic de trei lei, mai exact de la 3,0130 la 2,9993 lei/dolari, pierzand astfel 0,45%.

Desi este in aparenta o crestere, in cadrul sedintei valutare, lucrurile au stat putin altfel. COncret, tranzactiile au inceput putin pese 3,82 lei
/euro, si au suferit in prima
ora o alunecare rapida in jos, in favoarea leului, oprindu-se abia intre 3,7850-3,79 lei/euro

Datoria istorică a RADET către ELCEN, de 500 de milioane de lei, ar putea fi plătită eşalonat

Datoria istorică a RADET către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), de 500 de milioane de lei, ar putea fi plătită eşalonat, pe o perioadă de un an, iar problema penalităţilor aplicate sumei datorate va face obiectul unei negocieri între Primăria Capitalei şi MEF, a anunţat luni premierul Tăriceanu.

"Datoria principală, istorică, este de 5000 de miliarde de lei
vechi (500.000.000 de milioane de lei noi n.r.) şi am discutat cu domnul primar general posibilitatea eşalonării pe o durată de un an a plăţii acestei datorii de către Primărie către RADET şi de RADET către ELCEN", a declarat Tăriceanu, după întâlnirea cu Sorin Oprescu.

Leul se depreciază la 3,8050 lei/euro, după o scurtă întărire în primele tranzacţii ale zilei

Leul a intrat pe o tendinţă de depreciere, până la 3,8050 lei
/euro, corelată mişcării monedelor din regiune, după ce primele tranzacţii ale zilei au întărit moneda naţională până la 3,79 lei/euro, prag care însă nu a putut fi depăşit.

"Leul s-a depreciat după câştigul din deschidere, într-o mişcare corelată cu cea a pieţelor emergente şi a celor internaţionale, după ce moneda naţională a încercat să spargă pragul psihologic de 3,79 lei/euro. Probabil trebuie un motiv mai serios ca să poată trece de acest nivel, având în vedere că de săptămâna trecută leul s-a consolidat deasupra acestui prag", a declarat, pentru NewsIn, Ciprian Mihai, şef de departament în cadrul trezoreriei Volksbank România.

Leul a deschis prima
şedinţă a săptămânii întărindu-se brusc în primele tranzacţii de la 3,8250 la 3,7883 lei/euro, însă, ulterior a intrat pe o tendinţă de depreciere, până la 3,8050 lei/euro. La ora 10:55, leul începuse din nou
să se aprecieze, iar băncile cumpărau un euro
cu 3,7993 lei şi îl vindeau cu 3,8103 lei.

Romania, pe locul doi in UE dupa cresterea comenzilor noi din industrie

omania a inregistrat o crestere anuala de 43,1 procente a comenzilor noi
din industrie, in luna septembrie 2008, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ceea ce o plaseaza pe locul secund in Uniunea Europeana, dupa Letonia, care a avut o crestere de 48,1 procente, potrivit datelor prezentate luni de Oficiul European de Statistica - Eurostat, anunta Agerpres.
In luna septembrie 2008, comparativ cu luna precedenta, comenzile noi in industrie au inregistrat un avans de 8,2 procente in Romania, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Letonia (13,9 procente) si Bulgaria (12,5 procente).
Atat la nivelul Uniunii Europene (UE27), cat si al zonei euro
, comenzile noi in industrie au scazut din nou in luna septembrie, atat comparativ cu luna precedenta cat si fata de luna septembrie a anului trecut. In Uniunea Europeana comenzile noi in industrie au scazut cu 4,6 procente in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta si cu 0,9 procente in raport cu luna septembrie 2007.
In cazul zonei euro, comenzile noi in industrie au scazut cu 3,9 procente in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta si cu 1,1 procente in raport cu luna septembrie 2007. Cifrele pe septembrie anuntate de Eurostat sunt superioare estimarilor analistilor intervievati de Dow Jones Newswires, care mizau pe o scadere de 3,3 procente comparativ cu luna precedenta.
Aceste noi date confirma opiniile potrivit carora economia zonei euro incetineste ca urmare a crizei creditului
si a incetinirii economiilor principalilor sai parteneri comerciali. In plus
, aceste date confirma asteptarile referitoare la o noua reducere a dobanzii de referinta din partea Bancii
Centrale Europene in decembrie.

Guvernul SUA ajută Citigroup cu 306 miliarde dolari

Guvernul american a pus la punct un plan de salvare de 306 miliarde dolari pentru Citigroup, grav afectată de criza financiară globală, în încercarea de a susţine sectorul financiar
, arată Reuters.

Decizia oficialilor SUA ar putea îndemna şi alte bănci să ceară ajutor, în contextul în care economia
globală se îndreaptă spre recesiune.

Citigroup, a doua bancă americană după valoarea activelor, are cea mai mare extindere la nivel internaţional, dintre băncile americane, având afaceri în mai mult de 100 de ţări. Mai mulţi analişti au spus că Citigroup este prea mare pentru a fi lăsată să se prăbuşească.

Banca
va primi şi o injecţie de lichidităţi de 20 miliarde dolari, din partea Departamentului Trezoreriei, arată Bloomberg.

Citigroup a primit în octombrie 25 miliarde dolari
, în cadrul programului pentru băncile aflate în dificultate, din cauza activelor neperformante.

Astfel, guvernul SUA va garanta cu mai mult de 300 de miliarde dolari, creditele ipotecare neperformante şi o serie de active ce aparţin băncii, scrie Bloomberg.

În schimbul ajutorului financiar, guvernul va primi acţiuni preferenţiale de 27 miliarde dolari.

Un plan anunţat în noiembrie de directorul executiv, de a reduce costurile prin 52.000 de disponibilizări, şi sprijinul acordat de investitorul miliardar saudit, prinţul Alwaleed bin Talal, nu au calmat temerile investitorilor că deprecierile activelor şi creditele neperformante ar putea duce la pierderi nete de 20 miliarde dolari în acest an.

Valoarea de piaţă maximă a Citigroup a fost de 270 miliarde dolari, la sfârşitul anului 2006.

Utopia la domiciliu

e-o să se aleagă de noi? Unde-o să ajungem? Exact acolo unde ne duc aceste întrebări: la degradare consimţită şi comentată.

Mecanismul care face posibile, simultan, căderea şi literatura ei însoţitoare lucrează cu precizia derutantă a unei busole măsluite. Direcţia e perfect calculată şi riguros falsă. E greu de crezut că există ceva mai subtil şi mai toxic în materie de conduită civică decât arta lamentaţiei româneşti. Un număr înspăimântător de oameni rulează un număr hiperînspăimântător de observaţii finale: corupţie sistematică, minciună politică, fraudă micro-macro.

Prima
pornire a minţii româneşti e să-şi declare dezacordul cu o lume inferioară şi ireparabilă. Însă marea reclamaţie naţională nu trece pragul care desparte iritarea sceptică de angajamentul deschis. De ce? Pentru că se simte bine în absenţa riscului şi năzuieşte la privilegiul inacţiunii limbute.

Lamentaţia românilor exasperaţi de cancerul
românesc e o carieră, nu preludiul unei întremări. O carieră urmăreşte un singur lucru: succesul. Iar în acest caz succes înseamnă poziţia de victimă cu drepturi depline de comentator. Aici e de găsit cea mai păzită taină a vieţii noastre interioare. Contestaţia nu contestă, ci lucrează spre a se putea perpetua şi înnădi istoric, până la rangul de condiţie permanentă. Ne dorim, pur şi deloc simplu, să investim în nereuşită, cu argumente aparent contrare. Să demolăm verbal, pentru a nu demola integral. Mămăliga nu explodează, dar analizează.

Perioadele preelectorale oferă ocazia ideală. Cugetarea critică se mobilizează şi lasă impresia că va clătina sistemul. În chiar clipa în care porneşte la asalt, critica vieţii politice are însă grijă să se asigure de propriul eşec. Şi nimic nu curtează mai bine falimentul decât maximalismul. Observaţia care găseşte securişti, hoţi şi imbecili în toate partidele e corectă. Însă pasul următor e catastrofal. Comentatori profesionişti şi o parte prea însemnată a publicului educat ajung rapid la concluzia că răspunsul cerut de impuritate e perfecţiunea. În această logică, personalul politic mizer urmează să fie înlocuit de o elită fără cusur. Consecinţa: opinia publică şi alegătorii încep să aştepte partidul perfect şi se dedau acestei ocupaţii, bineînţeles, la domiciliu.

Pe parcurs, exact oamenii care ar putea imprima mişcarea minimă în sistem fac de petrecanie partidului pe care, altfel, l-ar vota, iar acesta e, de regulă, singurul grup politic în mod realist utilizabil: CDR şi, acum, înainte de 30 noiembrie, PD-L. Sila de politicieni şi absenteismul electoral fac un serviciu inestimabil marelui bloc
antidemocratic PSD. Critica se transformă în eşec electoral. Ciclul e realimentat şi mecanismul lamentaţiei care se autoconfirmă o poate lua de la capăt. Utopia s-a achitat de serviciul funest cu care a ştiut, dintotdeauna, să împiedice desfăşurarea realităţii, oferind, în schimb, comoditatea idealismului.

De data asta, preţul va fi incalculabil. Ultima rezervă naţională de energie
civilă se va epuiza. Reapariţia PSD va (e)Vangheliza România până la limita de la care începe Pa(t)ricidul. Asta vor alege să se aleagă de noi cei ce nu se vor duce să aleagă.

Felix & Vanghelie ii pun cruce lui Mitrea

Va vine sa credeti ca ar putea sa existe pe acest pamant, fie el si romanesc, un tandem format dintr-un turnator la Secu' si un analfabet ajuns mare mahar in politica prin grija lui Ion Iliescu? Ei bine, da. De ceva timp, Romania se poate mandri cu un astfel de duo. Daca la Casa
Alba domneste un negru, de ce nu s-ar infrati pe plaiul mioritic un hot cu un "afro-american", pentru ca un turnator sa ajunga al doilea om in stat si apoi, presedinte?
O mezalianta constipata formata din Felix the Rat si Vanghelie care Este a turbat si s-a aruncat cu toata forta securisto-pesedista pe fata lui Miron Mitrea. Atat de insalubra este potlogaria pusa la cale de Felix Turnatorul, ca doar un Marean Vanghelie putea sa coabiteze cu Voiculescu. Dar sa stiti ca nu ne e mila de Mitrea. Liderul manivelelor din PSD o merita cu varf si indesat, pentru fraudele pe care le-a comis cat a fost ministru al Transporturilor. Blasfemia anacronica vine nu din faptul ca Mitrea este luat la tinta, ci din faptul ca pana si tuciuriul de Marean a fost smecherit la portofel de Voiculescu. O sa va vina sa credeti sau nu, e treaba dumneavoastra. Eu pun rola si dau drumul filmului cu gandacii politici, asa ca va invit sa cititi si sa va minunati.
Folosind schema arhicunoscuta a Securitatii, pentru care Felix a trudit cu sarg ani de zile ca sa aiba o paine alba in vremurile de dupa decembrie '89 - Voiculescu s-a facut prieten cu dusmanul lui Mitrea si a scris un scenariu mediocru pe intelesul primarului "care este". Odata scenariul pus la punct, Felix Turnatorul s-a intalnit cu Vanghelie intr-un loc conspirativ, atat de ascuns ochilor vigilenti ai dusmanului de clasa, ca au aflat si curcile din batatura lui Geoana, care au trimis porumbeii pacii la redactia ZIUA. La intalnirea filmata din mai multe unghiuri - ca sa dea bine in episodul pilot -, Voiculescu l-a invatat pe Marean ce stie el mai bine si mai bine: sa toarne. Subiectul turnatoriei? Miron Mitrea. Mobilul asasinatului politic? Postul de presedinte al viitorului Senat. "Vino tu, Mareane, cu dosarele
de coruptie, cu dovezi, cu informatii despre furturile si escrocheriile lui Mitrea, si eu le dau la jurnale, le dezbat pe Antene", ne transmite porumbelul ca ar fi zis Motanul la urechea pasarii de pe gard. "Apoi, dupa ce tambalaul e in toi, tu, ca trompeta spurcata ce trebuie sa te afli in treaba, dai iama la partid, sari la gatul manivelei si strigi ca din gura de sarpe: Afara, afara cu ticalosul de Mitrea! Ne innegreste imaginea partidului", l-a povatuit Turnatorul pe mus. Ma rog, asta cu innegrirea partidului am pus-o de la mine, la sanchi. "Apoi vin eu, plusez, si Geoana n-o sa mai poata misca in front. Ma sprijina si voi fi ales presedintele Senatului", si-a terminat exegeza Felix the Rat.
Liderul pesedist de la Centru s-a scarpinat intre degetele de la piciorul stang cu pana, si-a impins basca de tractorist pe crestetul capului, a privit in jos, a privit in sus - la stanga si la dreapta nu, ca ametea de atata rotatie - si s-a oprit. Din pozitia de lotus in care tocmai inghetase in fotoliul de piele, s-a scremut si a reusit, totusi, sa-l intrebe smechereste (bravo lui!) pe "invatator": "Bine, bine, dar eu ce castig? Am inteles, cu astea patru clase ale mele, ca matale o sa fii al doilea om in stat, si daca o mai punem de o suspendare si da necuratuí sa ne iasa, ajungi mare presedinte, ciripitorule. Asta zau ca am inteles-o. Da' eu..."
Aici, transmisia de date a fost bruiata, si porumbelul pacii a zburat de pe cablurile din fibra optica ce leaga redactia la Internet.
Dar nu-i bai. Ce trebuia spus, s-a spus. Ce nu, ramane sa descifram impreuna dupa 30 noiembrie.

Alegeri fara justitie

Alegerile parlamentare de anul acesta consemneaza o premiera. Este pentru prima data din 1990 incoace cand partidele, toate partidele, au incetat sa ne mai ceara votul in numele ideii de justitie. Promisiunea tragerii la raspundere a marilor corupti a disparut aproape complet din discursurile electorale. Tema principala pe care s-au castigat si s-au pierdut alegerile pana acum, "nimeni nu este mai presus de lege", a fost abandonata.
Chiar si programele principalelor partide consemneaza destul de modest acest subiect. PD-L si PNL adopta pozitii transante doar in ceea ce priveste Departamentul National Anticoruptie, sustinand ca acesta trebuie sa functioneze independent. Programul PSD de guvernare contine doar critici la adresa luptei anticoruptie si nu face nici o referire la functionarea Agentiei Nationale de Integritate.

Pe fondul acestei taceri generale, Mircea Geoana a lansat o bomba: ideea unei amnistii fiscale pentru cei care au acumulat averi ilicite. Va imaginati vreun politician sa fi avut curajul sa iasa cu o asemenea propunere in campania electorala de acum patru ani? Chiar si liderilor PSD li s-ar fi parut un gest sinucigas.
Este evident ca Geoana a vrut sa transmita un mesaj de prietenie si tovarasie haitei care maraie nervoasa ca trebuie sa cheltuiasca pe ascuns si cu taraita din averea pusa la pastrare in conturi in strainatate. seful PSD intelege perfect
drama pe care o traiesc colegii lui de partid: sa ai sute de milioane de euro in banci
din Italia si Elvetia si sa fii nevoit sa pozezi in om modest, sa nu poti sa-ti construiesti un palat in buricul targului, sa nu poti sa iti umpli curtea de Ferrari, Lamborghini si Bugatti, sa nu poti sa iti permiti o vacanta à la sultanul din Brunei.

Si sa se mai si uite, salivand, cum toate placerile pe care si le refuza de teama supravegherii ser-viciilor secrete sunt la indemana afaceristilor pe care tot ei i-au imbogatit oferindu-le pe tava si contra comision
contracte cu statul?!
Dar nu numai colegilor de partid le-a vorbit Geoana. Mesajul sau a fost adresat tuturor mafiotilor transpartinici. Cu o asemenea promisiune el incearca sa cumpere sustinerea pentru nominalizarea ca prim-ministru a tuturor oamenilor influenti din formatiunile adverse, carora le pasa de averile lor mai mult decat de orice principiu, sef de partid si partid. si nu intamplator "iesirea din dulap" se petrece in 2008.

Intr-un moment de criza economica in care, dupa cum spunea Ion Tiriac, cine are cateva milioane de euro bani gheata este boier. Sutele de milioane de euro pe care amnistia fiscala a lui Geoana le-ar scoate la lumina, albite si curatate, ar fi un capital numai bun pentru ca politicienii care au devalizat avutia publica in ultimii 18 ani sa puna mana pe si mai multi bani, cumparand la pret
redus afaceri private aflate la ananghie. Cerandu-si titlul pentru ceea ce au fost, de fapt, dintotdeauna: stapanii Romaniei! Insa, de aceasta data, in mod oficial. Stapani pe fata, fara ascunzisuri, fara ocolisuri.

Diabolica masinarie! si remarcabila lejeritate a lui Geoana de a o propune exact celor care au suferit cel mai mult de pe urma furtului sistematic si constant al banului
public: pensionarii si amaratii carora nu le-a mai ramas nimic decat nostalgia statului comunist atotputernic. In spatele ei sta convingerea implicita ca, in urma unei terfeliri fara precedent a ideii de justitie, PSD nu va pierde nici un vot. Convingerea ca marea majoritate a romanilor, masa critica de votanti, si nu doar sustinatorii PSD, a devenit complet indiferenta in fata marelui jaf national.
Am urmarit cu atentie reactiile PD-L si PNL dupa declaratia lui Geoana. Egale cu zero. Doua partide care au venit la putere in 2004 pe baza unui discurs justitiar au tratat propunerea de amnistiere a averilor ilicite cu blazare. Nici prin cap nu le-a trecut sa se foloseasca de propunerea socanta a sefului PSD pentru a le reaminti romanilor ca, inainte de a discuta despre iertare, trebuie sa stim clar cine si de ce se face vinovat.

Tema coruptiei la nivel inalt este la fel de valida astazi ca si in 2004. Efectul ei asupra cetatenilor Romaniei este la fel de devastator. Doar pentru politicieni a devenit incomoda. Pentru ca nu a mai ramas nici unul caruia sa-i dea mana sa strige "Hotii!" si sa arate catre ceilalti, au decis prin intelegere tacita sa ne convinga ca, de fapt, nu mai exista hoti. Viclenia suprema a diavolului: sa te convinga ca nu exista.

Parlamentul guristilor si saltimbancilor

ncerc sa-mi imaginez configuratia noului parlament, cel rezultat din primele alegeri uninominale, care se va fi umplut de saltimbanci, manelisti si guristi. Holurile celor doua camere
este un misun de personaje firoscoase, care in pauze se incontreaza pe specialitati, guristii cu interpretii de muzica usoara, folkistii cu cantautorii si actorii cu artistii. Luminita Anghel si Mihai Constantinescu incearca sa gaseasca o partitura comuna impreuna cu Nicolae Furdui Iancu si Ionut Dolanescu, in timp ce, pe de cealalta parte, Mircea Diaconu se uita la Ramona Badescu ca la un buletin de Bucuresti sau la adio, draga Nela.
Lucrarile reincep si ajung in punctul in care se discuta daca e bine sau nu sa poarte boii scutece, pentru a nu mai face mizerie pe sosele, deoarece excrementele de animale distrug drumurile romånesti, care sunt printre cele mai bune din lume, mai ales autostrada Bechtel, – dejectia de bou, domnilor, este mai acida si alunecoasa decåt cea de magar si mareste astfel potentialul risc de accidente, mai ales daca autoturismul nu este echipat cu anvelope antibalegar –, dupa care discutia se muta la alt domeniu, cel al animalelor de companie
, unde avocatii pitonilor de casa
pretind ca acestia nu mai trebuie tinuti în lant, deoarece le cad solzii de pe burta si devin melancolici, iar cei ai porcusorilor de Guineea pledeaza pentru ca acestia sa nu mai fie înghesuiti în patuturi de papusi Barbie, deoarece incep sa plånga cu sughituri, iar prietenii strutilor emu sugereaza ca acestia sa mai fie batuti cu cravasa cånd fac caca in sufragerie, deoarece strutul emu coace gånduri razbunatoare. Incerc sa imi imaginez fata lui Puya la faza cu patuturile, pe Calinescu care ridica neputincios din umeri si pe Mihai Pocorschi, la care ii cad colturile gurii, cåta vreme proiectul de lege privind protectia nevertebratelor a ajuns la paduchii de trandafir, care trebuie strangulati cu mai multa mila, in timp ce Dida Dragan urla din fundul bojocilor “Deschideti poarta soarelui”.

joi, 9 iulie 2009

Marian Drăgulescu: "Dacă sănătatea îmi va permite voi continua să mai fac gimnastică"

Marian Drăgulescu şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă la două săptămâni după ce a ratat o medalie olimpică la Beijing.

Gimnastul a declarat pentru Realitatea TV că nu este sută la sută sigur că se va retrage, decizia finală urmând a fi luată după o şedinţă la care vor lua parte reprezentanţi ai Federaţiei de Gimnastică, ai Clubului Dinamo.
Drăgulescu a mai declarat că în cadrul acestei şedinţe vor fi luate în calcul rezultatele analizelor medicale pe care le-a făcut după Olimpiadă. Gimnastul a precizat că are probleme la coloana vertebrală. "Şi la Olimpiadă am ajuns cu ceva emoţii, pentru că mulţi doctori mi-au spus mai bine să stau în banca
mea, decât să risc să ma accidentez la coloană", a declarat Marian Drăgulescu.
Marcel Popescu, preşedintele CS Dinamo a precizat că Drăgulescu are porţile deschise pentru o carieră de antrenor în interiorul clubului. "Marian are la Dinamo postul de antrenor asigurat", a declarat Popescu.
În vârstă de 27 de ani, Marian Drăgulescu pune capăt unei cariere impresionante, de-a lungul căreia a cucerit şase titluri europene şi patru medalii de aur la Campionatele Mondiale.
La Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, gimnastul român a obţinut o medalie de argint la sol şi două de bronz, pe echipe şi la sărituri.
Jocurile Olimpice de la Beijing nu i-au purtat noroc sportivului român care a căzut la ambele exerciţii de la sol şi sărituri.
Drăgulescu a luat cea mai mare
notă din concurs la prima săritură, cea care îi poartă şi numele, însă a ratat aterizarea la cea de-a doua.

Dupa US Open, s-a format careul de asi

US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, s-a incheiat, dar caravana tenisului merge mai departe. Dupa victoriile din 1999 si 2002, Serena Williams a triumfat pentru a treia oara la US Open. Prezenta pentru prima oara intr-o finala de Grand Slam, Jelena Jankovic nu a rezistat presiunii si a cedat in doua seturi, 4-6, 5-7, in fata americancei. Revelatia turneului a fost Dinara Safina, care, chiar daca s-a oprit in semifinale, a aratat ca ameninta serios fotoliul de lider al ierarhiei feminine. Dintre cele patru romance prezente pe tabloul principal, cel mai bine s-a comportat Sorana Carstea, care in turul doi a facut un prim set excelent in fata favoritei numarul 3, Svetlana Kuznetova. Meritoriu pentru Sorana este si faptul ca in clasamentul asilor a terminat pe locul 10, cu 17 reusite in doar doua meciuri.
Turneul masculin a fost marcat de explozia lui Andy Murray, care in semifinala l-a invins destul de clar pe noul numar 1 mondial, Rafael Nadal, cu 6-2, 7-6, 4-6, 6-4. Spaniolul a reusit totusi o performanta mai buna decat cea din editia de anul trecut a US Open, asa ca va mai primi puncte ATP, care il vor distanta in clasamentul mondial de Roger Federer, castigator anul trecut, care in finala cu Murray a jucat doar pentru a-si apara punctele. Foarte buna prestatie a lui Murray l-a propulsat pe scotian pe locul 4 in clasamentul ATP, inchizand astfel un careu de asi care se pare ca va domina tenisul mondial in urmatorii ani.
La BCR Open, Hanescu are de aparat 120 puncte ATP
Dupa o participare destul de onorabila la US Open, acolo unde a pierdut in turul 2 in patru seturi la Dimitri Tursunov, Victor Hanescu spera sa repete, cel putin, parcursul de anul trecut de la BCR Open si sa-si apere cele 120 de puncte ATP primite pentru pentru accederea in finala. Hane are un prim tur destul de lejer, cu argentinianul Martir Vassallo Arguello, pe partea sa de tablou cei mai tari adversari fiind Paul Henry Mathieu si castigatorul editiei de anul trecut, Gilles Simon. In partea superioara a tabloului, pe langa favoritul numarul 1 al turneului, Richard Gasquet, si vesnic tanarul Carlos Moya, mai trebuie urmarit Ernest Gulbis, un leton care creste in valoare de la turneu la turneu.
Pe langa Hanescu, pe tabloul principal mai figureaza doi romani: Victor Crivoi (163 ATP) si Adrian Cruciat (175 ATP). Ca membri ai echipei noastre de Cupa Davis, cei doi au primit cate un wild-card, iar la tragerea la sorti au avut destul de mult noroc, pentru ca in primul tur vor juca cu adversari veniti din calificari. Daca tot am pomenit de turneul de calificare, trebuie sa spunem, cu parere de rau, ca nici un roman nu a reusit calificarea pe tabloul principal. Singurul care a jucat ieri in ultimul tur de calificari, Dacian Craciun (377 ATP), a pierdut in fata spaniolului Ruben Ramirez Hidalgo dupa ce, in setul doi, romanul a servit pentru me

Doboş a fost transferat de la Terapie Intensivă într-un salon al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj

sa de sănătate este în progres, a declarat azi şeful secţiei de neurochirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean din Cluj, Ştefan Florian, citat de agenţia NewsIn.

"Starea lui Doboş este mult mai bună decât atunci când a venit la noi. De duminica trecută când a fost internat şi până acum au trecut nouă zile, iar diferenţa este ca de la cer la pământ, faţă de cum a ajuns la noi. L-am transferat de la Terapie Intensivă într-un salon normal şi starea sa este uşor favorabilă. Totuşi, am decis împreună cu familia sa să nu permitem vizite. Este conştient, poate articula mai multe cuvinte, însă nu este un mare vorbitor", a spus doctorul Ştefan Florian.

Acesta afirmă că Doboş a scăpat de pericolele mari
, însă este ţinut în continuare sub supraveghere. "Nu putem spune că este în afara oricărui pericol, dar a scăpat de pericolele mari. Acum depinde cum va funcţiona organismul
lui. Oricum, progresul lui ne bucură pe toţi."

Primul manual al comunismului românesc

Primul manual pentru liceu care tratează istoria dictaturii comuniste va fi lansat mâine, la clubul Green Hours.

Manualul "O istorie a comunismului din România", primul din care tratează un asemenea subiect, a apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR).

"În 10 decembrie 1987, nişte necunoscuţi incendiau, în semn de revoltă, imensa statuie a lui Lenin, care se afla atunci în faţa Casei Scânteii. Într-un gest temerar, ei au scris pe soclul statuii <>. Istoria ne învaţă însă că zeii şi credinţa în ei nu mor, chiar dacă statuile ard. Nu întâmplător, acest manual, primul de istorie a comunismului din România, apare abia peste 18 ani de la căderea regimului. Trăim încă într-o lume care se fereşte să vorbească deschis despre trecut. Vrem să vă desprindem de ea", a declarat preşedintele IICCR, Marius Oprea.

Manualul va fi folosit în cadrul unui curs opţional destinat elevilor claselor a IX-a şi a X-a.

La evenimentul de mâine vor participa numeroase personalităţi, printre care se numără actorul Victor Rebengiuc şi Lucia Hossu Longin, secretar general al IICCR.

Cagulele lui Knorr „decorează“ statuile din Copenhaga

roiectul artistului român Daniel Knorr din cadrul cvadrienalei de la Copenhaga a iritat poliţia locală, dar se bucură de simpatia presei.

Alături de Dan Perjovschi, Irina Botea şi Ioana Nemeş, Daniel Knorr este unul dintre artiştii români invitaţi să participe la cvadrienala U-TURN de la Copenhaga, care a debutat pe 5 septembrie. Proiectul la care a început să lucreze săptămâna trecută Daniel Knorr, „Stolen History“, a stârnit valuri la Copenhaga, tulburând şi autorităţile, şi media. După ce a măsurat capetele tuturor statuilor din Copenhaga, Daniel Knorr a făcut cagule, urmând să le aşeze pe monumente. „Am primit avizul primarului pentru asta - arată artistul pentru Cotidianul -, l-am luat în serios, nemaifăcându-mi griji, deşi era doar un aviz verbal“. Knorr crede că, astăzi, „cei mai mulţi oameni trec indiferenţi pe lângă statui şi nu se mai întreabă cine a fost personajul reprezentat“.

O statuie cu faţa ascunsă de o cagulă devine anonimă, crede Knorr, şi atunci „aerul misterios incită privitorul şi îl face să se întrebe cine a fost, de fapt, personajul X sau Y“.
Mai ales că, râde artistul, „uneori cagula se potriveşte destul de neaşteptat pe faţa unui personaj reprezentat prin statuie şi ai impresia că respectivul chiar a fost un soi de bandit“. „Pentru câteva secunde, secole de istorie sunt şterse, privitorul trăieşte o puternică impresie de vid temporal şi poate chiar avea angoasa indeterminării“, explică pentru Cotidianul Knorr. Copenhaga pare, atunci, un oraş fără istorie şi poate cea mai firească întrebare se îndreaptă, este de părere artistul, către propria indiferenţă în faţa istoriei sugerate de statui. Dincolo de dimensiunea estetică, proiectul lui Knorr are, astfel, şi un aspect discret angajat social: le atrage atenţia cetăţenilor şi turiştilor din Copenhaga să reflecteze mai mult asupra istoriei şi artei oraşului.
După ce s-au ales cu cagule cam jumătate dintre statuile din Copenhaga, cagule pe care Knorr le-a aşezat el însuşi, poliţia oraşului a început să dea semne de iritare. „Un poliţist mi-a spus, cu o figură încruntată şi rece, «gata, chestia asta nu mai merge aşa»“, arată Knorr. Artistul crede că, deşi va cere din nou sprijinul primarului, nu va reuşi să obţină mai mult de un aviz diplomatic, tot verbal, „ceea ce nu va valora practic, nimic, pentru că nu va îndupleca poliţia“. Însă Knorr, care şi-ar fi dorit să lase două zile cagulele pe toate statuile, se bucură de susţinerea presei din Copenhaga. Un jurnalist de la publicaţia „Politiken“ i-a luat săptămâna trecută un interviu, care a mai stârnit şi interesul unor posturi de televiziune din capitala daneză. Artistul a mai arătat pentru Cotidianul că jurnalistul de la „Politiken“ îl va susţine serios şi în faţa primarului.
Urmăriţi-l pe Daniel Knorr îmbrăcând capetele statuilor în cagule aici.

Unde le sunt profesorii?

Cea de-a XI-a editie a Galei Tanarului Actor, singura manifestare preocupata de afirmarea tinerelor talente, a aratat din nou ca pregatirea profesionala in numeroasele universitati de arta este superficiala.
Fata de editiile anterioare, mult mai multi tineri – peste o suta – au venit la preselectia pentru Gala. Treizeci si noua au fost alesi sa participe la concursul de la Mangalia la cele doua sectiuni: "individual" si "grup". Erau absolventii din ultimii ani ai universitatilor de arta din intreaga tara. Repertoriul lor arata ca au mai renuntat la textele licentioase, iar unii mai curajosi s-au indreptat chiar catre clasici. Dovedeau insa prin preferinta fata de diferite texte – de la monoloage din Shakespeare, amestecate de-a valma, la scheciuri – ca in facultatile pe care le-au urmat nu a existat o preocupare pentru a li se consolida personalitatea artistica si, mai ales, informatia culturala.
Pe majoritatea la "sectiunea individual", repertoriul ales i-a dezavantajat. Unii au venit cu fragmente din spectacole, altii chiar cu fragmente din examenele de an. Alte mari
hibe in pregatirea tinerilor actori raman emisia vocala, dictia si frazarea logica a textului. In acest an, pentru prima oara, juriul, avand in componenta si laureati ai editiilor anterioare ale Galei – Andreea Bibiri si Dan Tudor –, nu a acordat Premiul pentru cea mai buna actrita. Celelalte premii au incercat sa marcheze evolutii profesionale corecte, multe lipsite insa de stralucire.
Un punct nevralgic al Galei este "sectiunea grup", ce n-are un statut consolidat, care sa nu permita prezentarea unor asa-zise spectacole ce sunt, de fapt, examene de an sau studii din scoala. Premiul pentru cel mai bun spectacol la "sectiunea grup" acordat reprezentatiei cu "Metamorfoze" ramane discutabil. Nu era vorba de "Metamorfozele" lui Ovidiu, ci de un scenariu confuz, alcatuit din doua parti. In prima, doi circari incercau sa amuze spectatorii cu trucuri cunoscute, ca apoi, in cea de-a doua parte, sa treaca la teatrul nonverbal cu intentia ilustrarii relatiilor diverse ale unui cuplu. Cei doi actori executau, de fapt, exercitii de acrobatie intr-un paralelipiped cu perdele negre. Premiul poate a fost acordat pentru remarcabilele eforturi de gimnastica acrobatica ale actorilor prin care insa nu se transmitea emotional nici o idee in mod coerent.

Moarte si mister la Odeon

nainte de deschiderea oficiala a stagiunii, care va avea loc la sfarsitul lunii, Teatrul Odeon prezinta un spectacol de teatru din Serbia ("Mica trilogie a mortii" - foto sus) si altul de dans ("NN" - foto dreapta), din Polonia.

Trilogia - compusa din piese separate, care se intretes - este o analiza profunda, diversa si chiar comica a intalnirii omului cu propriul sfarsit. Nebojsa Bradic a gasit o formula regizorala care, in ciuda temei morbide, da nastere unui spectacol plin de viata
. "Mica trilogie a mortii" de Elfride Jelinekva fi prezentata vineri (orele 19.00) de catre Teatrul Dramatic din Belgrad pe scena Odeonului bucurestean.
De la aceeasi ora, insa pe 16 septembrie, invitat la Odeon este spectacolul de dans al polonezilor de la Centrul de Cultura din Lublin, intitulat "NN" in coregrafia lui Ryszard Kalinowski.
In cazul "NN", intrebarea fundamentala se refera la identitatea omului, a barbatului, a artistului. Cine este cu adevarat fiecare dintre noi? Cum ne percepem si cum ne vad altii? Artistul este oare o fiinta exceptionala? Sau a fi artist inseamna acelasi lucru cu a fi un uzurpator sau pur si simplu un ciudat si un neindemanatic suprasensibil? Asa se intampla cu "tema Nijinski", care a fost si ramane pentru dansatori si coregrafi un mister plin de insolit. Mai ales pentru dansatorii si coregrafii care au varsta lui Nijinski la apogeul carierei sale. Chiar daca pare binecunoscut (este cel mai mare
dansator al tuturor timpurilor), Nijinski ramane o persoana inexplicabila, neinteleasa si nedefinita. Nijinski este NN...

Portrete ale unor actori celebri

XPOZIŢIE. Portrete cu Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Marius Bodochi, Theodor Danetti, Sorin Gheorghiu, Silvia Năstase, Ruxandra Sireteanu şi Dorel Vişan, semnate de fotograful Simion Buia, vor fi expuse la Cărtureşti Cluj, în perioada 12 septembrie-1 octombrie.
Vernisajul este programat vineri, 12 septembrie. Proiectul este un preambul al unei expoziţii mai largi cu 111 portrete de actori români celebri, care vor fi strânse ulterior într-un album. Fotograful de fashion şi travel, Simion Buia, a studiat jurnalistica în Franţa şi estetica fotografiei la Düsseldorf.

Arta din cabina telefonică

paţiul artistic pe care îl poate oferi Bucureştiul este mai mare
decât ne-am fi aşteptat. Cel puţin aşa ne spun cei de la focAR, un grup de artişti care au derulat un program menit să revalorizeze artistic spaţiul urban.
Tinta lor: banalele cabine telefonice, ”un mobilier urban pe cale de dispariţie”, cu o utilitatea care tinde spre zero şi care a căpătat astăzi alte funcţii, precum suport de reclame
sau adăpost de ploaie.

Rodica Culcer face recurs pentru sefia Stirilor la TVR

Reclamatia facuta de Rodica Culcer, directorul Directiei Emisiuni Informative si Sport din televiziunea publica, a fost din nou respinsa de Tribunalul Bucuresti. Chiar daca „razboiul”cu TVR a inceput din luna ianuarie, Culcer nu cedeaza si spune ca va face recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Jurnalista cere ca directia TVR sa opreasca desfasurarea concursului pentru ocuparea postului de director al Departamentului Stiri. De cealalta parte, reprezentantii Societatii Române de Televiziune declara ca decizia este una fireasca si ca institutia va veni cu apararile necesare, „care se fundamenteaza pe lege si pe temeinicia situatiei de fapt”.
Decizia Tribunalului Bucuresti de a respinge inca o data contestatia Rodicai Culcer în legatura cu organizarea concursului pentru ocuparea postului de director al Departamentului Stiri al TVR va fi atacata printr-un recurs. „O sa fac recurs, acesta este raspunsul meu”, ne-a declarat raspicat Rodica Culcer. Surse judecatoresti declarau, ieri, pentru agentia Mediafax, ca Tribunalul Bucuresti a respins din nou contestatia Rodicai Culcer, directorul Directiei Emisiuni Informative si Sport din Televiziunea Publica. Ca raspuns, Biroul de Presa al TVR ne-a declarat ca aceasta sentinta este deplin legala in opinia conducerii institutiei si ca aceasta va veni in urmatoarea etapa procesuala cu apararile necesare. „Conducerea SRTv considera si aceasta sentinta pe deplin legala si temeinica si, în acelasi timp, fireasca, având în vedere faptul ca procesul de fond pornit de doamna Rodica Culcer a fost deja solutionat de instanta judecatoreasca prin respingerea cererii acesteia ca fiind neintemeiata. Desigur ca, potrivit Codului de procedura civila, doamna Culcer are la îndemâna calea de atac a recursului. SRTv urmeaza ca si în aceasta etapa procesuala sa vina cu apararile necesare, aparari care se fundamenteaza pe lege si pe temeinicia situatiei de fapt”, se arata intr-o declaratie data de Biroul de Presa al televiziunii publice. Actiunea în instanta a fost initiata de Rodica Culcer la data de 31 ianuarie, dupa ce îi solicitase lui Alexandru Sassu, presedintele-director general al SRTv, sa opreasca desfasurarea concursului pentru ocuparea postului de director al Departamentului Stiri. „Din punctul meu de vedere, concursul nu a fost organizat în conformitate cu procedurile din TVR si l-am contestat în instanta”, afirma Rodica Culcer. Aceasta contestatie a fost rejudecata de tribunal, în urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti.
«Trebuia ca eu sa fi initiat acest concurs»
Printr-o adresa transmisa, în 24 ianuarie, Cancelariei presedintelui-director general al SRTv, Rodica Culcer ii cerea lui Alexandru Sassu sa anuleze concursul pentru sefia Departamentului Stiri, pentru ca „nu respecta regulamentele interne ale TVR”. „Am solicitat, printr-o adresa, domnului presedinte-director general al SRTv sa anuleze acest concurs, pentru ca, potrivit regulamentelor interne ale TVR, trebuia ca eu sa fi initiat acest concurs”, spunea la momentul respectiv Rodica Culcer. Ea a precizat ca, în aceste conditii, organizarea concursului nu este conforma cu regulamentele interne ale postului public. Presedintele director general al Societatii Române de Televiziune, Alexandru Sassu, a respins solicitarea lui Culcer, motivând ca interimatul la Stiri „nu mai putea continua, asteptând ca doamna Rodica Culcer sa vina la serviciu sa faca cerere pentru realizarea concursului”. „Concursul pentru postul de director al Departamentului Stiri va avea loc cu respectarea tuturor prevederilor legale
. Dupa cum este cunoscut, doamna Culcer neaga utilitatea Departamentului Stiri si, deci, implicit, si pe cea a unui post de director al departamentului”, spunea Alexandru Sassu prin intermediul unui comunicat. Tribunalul Bucuresti a respins în primavara actiunea lui Culcer, care a facut recurs la Curtea de Apel Bucuresti. În urma cu aproximativ o luna, Curtea a decis rejudecarea actiunii lui Culcer de catre Tribunalul Capitalei, insa acesta din urma a respins acum contestatia reclamantei.

J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, câştigă procesul împotriva unei edituri americane

K Rowling, creatoarea celebrului personaj "Harry Potter", a câştigat procesul împotriva unei edituri americane care a publicat o enciclopedie despre Harry Potter. Rowling şi "Warner Bros", compania
care a realizat adaptarea cinematografică a cărţilor, au acţionat în judecată editura pentru "denaturarea personajului şi a universului ficţional al doamnei Rowling".

Judecătorul, care a dat câştig de cauză autoarei britanice, a considerat că editura "RDR BooKs" a încălcat drepturile de proprietate intelectuală atunci când a publicat "Harry Potter Lexicon". Enciclopedia a fost scrisă de un fan al seriei, Steve Vander Ark. În mometul acordării verdictului, judecătorul a spus că editura americană nu a fost destul de convingătoare în folosirea corectă a personajul.

Surprinzător este că autoarea, devenită milionară după publicarea seriei"Harry Potter", a declarat că este încântată de decizia judecătorului care i-a acordat daune în valoare de 6.750 de dolari
. Potrivit Mediafax, reprezentanţii editurii americane au spus că sunt foarte dezamăgiţi de decizia judecătorului şi că îşi vor analiza opţiunile pentru viitor.

"Times" recomandă Sibiul pentru o vacanţă de toamnă

ibiul este pe lista celor mai atractive destinaţii pentru o vacanţă de toamnă, recomandate de ziariştii de la publicaţia britanică "Times". Pe listă apar numai şase destinaţii pentru un mini-concediu de vis.

Oraşul Sibiu figurează pe lista locurilor ce nu trebuie ratate alături de Lacul Trasimeno din Italia, Valea Lot din Franţa, orăşelul Northumberland din Anglia, regiunea viticolă La Rioja din Spania si munţii Tatra din Polonia.
Chiar dacă nu au inclus-o în clasament anul acesta, jurnaliştii britanici amintesc şi de cetatea medievală a Sighisoarei, destinaţia ideală, în cazul unei vacanţe în mijlocul naturii. "Oraşele mici ca Sighişoara, localitate ce datează din secolul al XIII-lea şi Sibiul medieval sunt fascinante şi merită explorate şi su

Reţea de trafic internaţional de persoane descoperită în Iaşi. Poliţia a arestat patru suspecţi

oliţiştii ieşeni au anihilat o reţea care se ocupă cu traficul
internaţional de persoane. Cei patru suspecţi au fost ridicaţi din propriile case în urma unor percheziţii. Ei sunt acuzaţi că, din 2001 până în prezent, au racolat, din Iaşi şi Botoşani, 13 fete, printre care şi o minoră, şi le-au obligat să se prostitueze în Spania.

Procurorii DIICOT au propus arestarea lor preventivă pe 29 de zile, ceea ce s-a şi întâmplat. Avocatul ieşenilor spune că dosarul
instrumentat de procurori are câteva puncte slabe şi că se pregăteşte să atace prin recurs mandatele de arestare.

Finalizarea lucrărilor la drumurile naţionale au fost amânate cu încă un an

Lucrările la drumurile naţionale intră în prelungiri. Compania de Autostrăzi şi Drumuri promitea, la începutul anului trecut, că până în martie anul acesta, vom putea circula pe aproximativ 600 de kilometri de drum reabilitat. Astfel, urma să se încheie cea de-a patra etapă din programul de modernizare şi reabilitare a drumurilor naţionale, în valoare de aproximativ o jumătate de miliard de euro
. Toate termenele de finalizare a lucrărilor au fost însă decalate cu aproximativ un an.

În prezent, au fost încheiate lucrările la peste 280 de kilometri de drumuri naţionale, iar până la finalul anului se anticipează că se vor finaliza lucrările pe alţi 80 de kilometri. Majoritatea lucrărilor de reabilitare care vor fi finalizate anul acesta au în spate contracte încheiate acum 4-5 ani, atrag atenţia jurnaliştii de la Evenimentul Zilei.

Oficialii Companiei de Drumuri şi Autostrăzi recunosc faptul că toate termenele de finalizare a lucrărilor de modernizare au fost decalate cu aproximativ un an. De vină pentru întârzierile înregistrate sunt, susţin reprezentanţii companiei
, este slaba mobilizare a constructorilor, lipsa exproprierilor pe anumite sectoare de drum şi condiţiile meteo nefavorabile.

Anul trecut, Compania a redeschis circulaţia pe doar 46 de kilometri de drum naţional, cu toate că avea în plan reabilitarea a peste 300 de kilometri. DN 66 este unul dintre drumurile unde se înregistrează cele mai mari
întârzieri. Constructorii au reparat într-un an doar 3% dintr-un sector de 100 de kilometri. Programul de reabilitare a 10.000 de kilometri de drumuri naţionale a fost demarat în urmă cu 10 ani de Ministerul Transporturilor, însă planul s-a realizat în proporţie de 20%.

Două microbuze implicate într-un grav accident rutier. Trei persoane au decedat

ouă microbuze au fost implicate, noaptea trecută, într-un tragic accident, pe drumul naţional 79, între Oradea şi Arad. Trei oameni au murit şi alţi doi au ajuns în spital, după ce şoferul unui vehicul
agabaritic a intrat în cele două maşini cu pasageri.

Se pare că şoferul vehiculului agabaritic, care a aţipit la volan, a intrat pe contrasens şi a lovit cele două microbuze care circulau regulamentar. În urma impactului deosebit de violent, trei pasageri din microbuze au murit pe loc. Şoferul cisternei şi un tânăr de 20 de ani au fost transportaţi la spital.

Accidentului s-a soldat cu 5 victime, din păcate 3 găsite decedate, având multiple traumatisme care le-a cauzat moartea. În urma accidentului, circulaţia pe DN 79 între Oradea şi Arad a fost blocată mai bine de o oră pe ambele sensuri de mers.