joi, 9 iulie 2009

J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, câştigă procesul împotriva unei edituri americane

K Rowling, creatoarea celebrului personaj "Harry Potter", a câştigat procesul împotriva unei edituri americane care a publicat o enciclopedie despre Harry Potter. Rowling şi "Warner Bros", compania
care a realizat adaptarea cinematografică a cărţilor, au acţionat în judecată editura pentru "denaturarea personajului şi a universului ficţional al doamnei Rowling".

Judecătorul, care a dat câştig de cauză autoarei britanice, a considerat că editura "RDR BooKs" a încălcat drepturile de proprietate intelectuală atunci când a publicat "Harry Potter Lexicon". Enciclopedia a fost scrisă de un fan al seriei, Steve Vander Ark. În mometul acordării verdictului, judecătorul a spus că editura americană nu a fost destul de convingătoare în folosirea corectă a personajul.

Surprinzător este că autoarea, devenită milionară după publicarea seriei"Harry Potter", a declarat că este încântată de decizia judecătorului care i-a acordat daune în valoare de 6.750 de dolari
. Potrivit Mediafax, reprezentanţii editurii americane au spus că sunt foarte dezamăgiţi de decizia judecătorului şi că îşi vor analiza opţiunile pentru viitor.