luni, 20 iulie 2009

Criza economica croieste drum guvernului de uniune nationala

Liberalii cred ca Traian Basescu si-ar dori un guvern de uniune nationala condus de un om „de-al lui”. La randul sau, presedintele a precizat ca programul national de dezvoltare care va trebui asumat de viitorul guvern nu este nici de stanga, nici de dreapta, cu toate ca are „convingerea ca masurile generale de dreapta vor fi cele care vor stimula aplicarea acestui program”. Democratii insa sunt dispusi sa adune langa ei, intr-o viitoare guvernare, si PSD si PNL. Motivatia unei asemenea uniuni nationale ar fi salvarea Romåniei din criza economica.
♦ Romania nu este afectata profund de criza internationala, ci mai degraba se afla sub efectul unei crize interne cauzate de cresterea economica nesanatoasa din ultimii ani, bazata pe consum din credit, considera analistii. In opinia acestora, romanii vor primi nota de plata a dezvoltarii artificiale incepand de anul viitor. In plus
, dependenta tarii noastre de capitalurile straine reprezinta o alta problema care este exacerbata de recesiunea internationala.
♦ Ieri, agentia de rating Moody’s a estimat ca economia romaneasca va intra in recesiune in 2009, pe fondul scaderii consumului intern si a ritmului creditarii. Totodata, reprezentantii ING prevad o prabusire a cresterii economice la doar 1,7%, de la 8,1% in acest an. Analistii romani resping aceste previziuni sumbre, sustinand ca Romania s-ar putea confrunta in 2009 cu o stagnare sau un mic regres al cresterii economice, insa nu cu o recesiune. Ei avertizeaza ca aplanarea efectelor crizei sta la mana politicienilor, care nu au prezentat inca planuri economice eficiente.

România ar putea intra în recesiune anul viitor, cu o contractie a PIB de 0,3%, estimeaza Moody’s. Estimarea agentiei de rating este prima care reflecta posibilitatea unei recesiuni în 2009. “Motivul principal este acela ca lipsa de lichiditate a fost mult mai profunda decât ne-am asteptat. România este un importator de capital strain, iar criza de lichiditate globala si încetinirea în zona euro vor cântari destul de mult asupra economiei”, a declarat analistul Moody’s Kenneth Orchard, intr-o emisiune TV. Si analistii ING estimeaza o prabusire a cresterii economice, dar nu intrevad o posibila recesiune. “Am vorbit întotdeauna despre 2009 ca despre un an al ajustarii, dar acum revizuim puternic în jos previziunile privind cresterea economica pana la 2%, in urma cresterii negative din zona euro si o decelerare graduala în cresterea creditarii”, a anuntat ING Bank, potrivit Mediafax. Analistii financiari romani resping ideea de recesiune, considerand ca estimarea este prematura.
Daca la momentul in care criza a inceput sa se manifeste in Romania Guvernul a refuzat sa dea atentie semnalelor din piata, saptamana trecuta a admis ca exista probleme si a anuntat masuri de sustinere a unor sectoare. Totodata, seful statului, Traian Basescu, a facut un tur al principalelor uzine lovite de criza, pentru a concluziona ieri ca “sunt probleme, dar industria noastra functioneaza”.

Liviu Voinea: Criza romaneasca e bazata pe hiperconsum
Directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, este de parere ca Romania nu este atat de mult afectata de criza internationala, aceasta doar potentand problemele unei economii in dezvoltare bazata pe consum pe credit. „Exista multe vulnerabilitati interne care au fost scoase la iveala de criza internationala. Cresterea economica s-a bazat pe consum din import pe datorie externa, iar acum finantarea externa este mai scumpa si mai rara. Aceasta criza, dupa parerea mea, e de natura interna, bazata pe hiperconsum, stimulata de o politica fiscala neutra si de creditare, iar acum toate acestea se intorc impotriva noastra. Sigur ca in acest context se si exagereaza. In spatiul public, fiecare incearca sa-si traga spuza pe turta lui. Masurile anuntate, sub pretextul planurilor anticriza, stimuleaza in continuare consumul, avantajand anumite zone de afaceri. Insa, mai intai trebuie lamurite care sunt cauzele crizei, inainte de a face un plan anticriza”, ne-a spus Liviu Voinea. La randul sau, analistul economic Ilie Serbanescu considera ca deficitul extern si cresterea economica nesanatoasa bazata doar pe cresterea consumului din import vor fi platite scump de romanii de rand. „Criza economica ne va afecta destul de grav, intrucat in aceste conditii dificile, dependenta de capitalurile straine reprezinta o mare problema: banii externi se vor scumpi si vor fi mai greu de obtinut. Pe de alta parte, cei cinci ani de crestere economica nesanatoasa, bazata doar pe cresterea consumului din import, vor trebui platiti”, ne-a declarat Ilie Serbanescu.

Falimente si somaj, anuntate de companii
Pana in prezent, mai multe sectoare s-au anuntat lovite de criza. Scaderea consumului mondial i-a lovit in principal pe exportatori, care pentru 2009 nu au mai reusit sa semneze contractele pentru comenzi. Cele mai afectate domenii sunt textil, metalurgic, auto si industria mobilei. In industria textila se vor observa in 2009 multe falimente si concedieri. “Deja anul acesta 50.000 de angajati si-au piedut locul de munca din cauza tehnologizarii si a crizei. Din ianuarie 2009 nu o sa avem ce sa le dam de lucru oamenilor. Estimam ca locurile de munca in sector se vor reduce cu inca 50.000”, ne-a declarat Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronala a Industriei Usoare (FEPAIUS). Si reprezentantii pentru IMM-uri atrag atentia asupra inchiderii unor firme. Conform Registrului Comertului, numarul firmelor care au intrat în insolventa pana acum s-a dublat fata de anul trecut. “Somajul a ajuns în mediul privat la 150.000 de disponibilizati”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit lui Nicolescu, situatia cea mai delicata ar fi in siderurgie si domeniul auto. In aceste domenii au avut loc disponibilizari doar la nivelul furnizorilor de materii prime. Conducerile Dacia si ArcellorMital au anuntat in schimb somaj tehnic temporar, cu plata a 75% din salariu. In domeniul constructiilor, numeroase proiecte au ramase blocate, dezvoltatorii comunicand disponibilizarea a 70.000 de angajati pana in decembrie si a altor 35.000 la inceputul lui 2009. Potrivit dezvoltatorilor, disponibilizarile se produc atat din cauza blocarii creditarii, cat si a sezonului friguros, nefavorabil activitatii in constructii.

Stimularea angajarilor, discriminatorie
Ministrul muncii, Mariana Campeanu a declarat ca numarul somerilor este mult mai mic dea cel anuntat de patronate (50.000, n.r.), iar acestia vor fi ajutati sa se angajeze, gratie unei decizii PNL, care stabileste ca firmele care angajeaza o persoana care sta cel putin 3 luni in somaj sa primeasca 1.000 de euro. Avocatul Gabriel Biris considera ca masura este discriminatorie. “Cred insa ca acordarea celor 1.000 de euro ar fi o mare greseala pentru ca va defavoriza somerii “proaspeti” fata de cei cu mai mult de 3 luni de somaj (pentru care firma ia o prima
de 1000 de euro ca sa angajeze)”, ne-a declarat Biris.
(Florina Andronache, Madalina Dicu)

Polonia se teme de Romania din cauza fenomenului relocarii
In timp ce in Romania se inchid fabrici si se suspenda, temporar, activitatea in uzine, Polonia trateaza criza mondiala cu realism. Am avut ocazia, timp de o saptamana, sa vad cum arata Polonia pe timp de criza si cum trateaza oficialii acest fenomen. Pana acum cateva zile, in Polonia nu fusesera inchise fabrici mai mici, nici suspendata activitatea in industria grea, iar opinia publica nu se temea ca “instalatorii” plecati la munca in Occident vor veni in tara si vor provoca cresterea somajului. “Instalatorii – termenul general folosit pentru polonezii care muncesc in strainatate – nu vor veni inapoi in Polonia, se vor duce mai mult ca sigur in Norvegia sau in Islanda”, mi-a spus un ziarist din Varsovia. Investitiile straine din Polonia in anul 2008 au depasit 16 miliarde de euro, iar oficialii de la Varsovia estimeaza ca, din cauza crizei, investitiile pe 2009 se vor situa intre 10 si 12 miliarde de euro. Directoarea Departamentului de Promovare al Agentiei de Investitii Straine din Polonia, Krystyna Olesinska, a spus ca exista o oarecare temere in Polonia privind o eventuala relocare a marilor industrii catre tari cu forta de munca mai ieftina, cum ar fi Romania sau Bulgaria. Totusi, Polonia se concentreaza pe atragerea si folosirea fondurilor structurale, avand deja la dispozitie, pentru perioada 2007-2013, 67 miliarde de euro, cei mai multi bani primiti de o tara din UE. Banii vor fi cheltuiti in special pentru consolidarea infrastructurii.
(Emil Neacsu)

«Crizatii», la Socola. Oameni de afaceri din toata tara se interneaza «la nebuni» de teama ca vor saraci peste noapte
Saloanele Spitalului de Neuropsihiatrie “Socola” din Iasi au inceput serios sa se umple, in ultima luna, cu oameni de afaceri români, unii chiar de la firme importante. Ei solicita sprijinul psihiatrilor, deoarece au mari probleme din cauza crizei financiare mondiale. Desi nu au dat faliment, iar afacerile le merg bine, ei acuza insomnii, angoase, fobii si stari anxioase. “Au aceste stari, dar si iritabilitate si chiar psihoze, de frica faptului ca ar putea saraci peste noapte. Aceste situatii le afecteaza si activitatea lor in familii si ne asteptam la o crestere masiva a acestor cazuri, pe fondul crizei financiare”, a declarat directorul Spitalului “Socola”, prof. dr. Calin Scripcaru. Majoritatea acestor patroni cu “psihoza crizei financiare” sunt din alte localitati, aflate destul de departe de Iasi. Ei vin aici pentru a nu “bate la ochi” la ei acasa, desi au psihiatri si spitale de psihiatrie la doi pasi de casa lor. Medicul psihiatru Serban Turliuc spune ca aceste stari pot fi ameliorate in urma unor tratamente si rata de vindecare este buna. Psihiatrii trebuie acum sa se specializeze in economie, finante si afaceri, deoarece pacientii ridica probleme de specialitate, cum ar fi daca vor mai avea sau nu clienti, furnizori sau materie prima sau daca ar trebui sau nu sa-si vânda afacerile. Majoritatea pacientilor sunt barbati cu vârste de pâna la 50 de ani. Cel mai tânar pacient are doar 36 de ani si este din Târgoviste. Gheorghe Paciu este patronul unei firme de textile si este ingrijorat ca nu poate plati ratele la banca si deja i-au plecat mai multe angajate. „Am slabit 20 de kilograme si nu mai pot dormi noaptea, iar cu sotia sunt in pragul divortului”, a spus tânarul patron. Printre pacienti este si o femeie din Oradea, patroana unei mici fabrici de incaltaminte. Iulia Petrovici are 47 de ani si a avut un soc atunci când partenerii sai de afaceri au anuntat ca au redus comenzile pentru anul 2009. E implicata si in câteva procese economice si si-ar putea pierde averea daca fabrica se inchide. Alti doi pacienti sunt din Brasov, au 39 si 46 de ani, ambii cu probleme psihice grave. Unul dintre ei are deja doua tentative de suicid si nu mai spera ca isi va mai putea recupera afacerea. Cel mai optimist dintre pacienti este Silviu Fodor, din Suceava, care va fi externat in acest weekend deoarece tratamentul a dat roade.

Guvernul de uniune nationala, pe masa lui Traian Basescu?
Presedintele Traian Basescu a reafirmat, ieri, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Palatul Cotroceni, ca „suntem intr-o criza economica globala generata de criza financiara”. In acest context, liberalul Crin Antonescu sustine ca presedintele Traian Basescu si-ar dori un Guvern de uniune nationala. Schema prezidentiala a fost sustinuta public, intr-un interviu acordat ziarului „Gardianul”, de Vasile Blaga, care nu a exclus PSD si PNL dintr-o viitoare formula de guvernare alaturi de PD-L.

„Ar fi fost absolut nejustificat ca intr-un moment in care se prefigureaza tot mai clar efecte ale crizei pentru economia romaneasca si pentru forta de munca romaneasca, presedintele sa stea la Cotroceni si sa astepte ce zic ziaristii sau politicienii angajati in campanie”, a mai sustinut, ieri, Traian Basescu. Mai mult, seful statului si-a motivat deplasarile in tara din ultima vreme la mai multe societati comerciale
ca gest determinat de situatia de criza prin care trece tara si a negat „oficial” ca acestea ar constitui campanie
electorala. „Deplasarile mele au starnit controverse. Va spun oficial ca nu e vorba de nici o campanie electorala”, a mai spus presedintele. El a adaugat ca deplasarile vor continua, iar cand noul guvern se va instala, ii va preda portofoliul de informatii si puncte de vedere culese si va recomanda ca acesta sa faca parte din programul
de guvernare care va fi votat de noul Parlament. Traian Basescu a identificat trei tipuri de probleme cu care se confrunta societatile comerciale pe care le-a vizitat. Este vorba de piata de desfacere, externa si interna, datorata diminuarii cererii ca efect al crizei financiare, de finantarea productiei, Basescu explicand aici ca exista firme care au contracte si comenzi pentru mai multi ani, insa nu au finante cu care sa-si sustina productiile, al treilea motiv fiind nivelul scazut de calificare a fortei de munca a celor care se angajeaza. Cu toate acestea, seful statului a sustinut ca situatia de criza din Romania poate fi controlata „cu inteligenta”.

Antonescu: Presedintele ar vrea un guvern de uniune nationala
Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca i se pare “putin probabil” realizarea unui guvern de uniune nationala. Antonescu a precizat ca in cadrul formatiunii nu s-a discutat despre aceasta posibilitate, insa a mentionat ca el crede ca presedintele Traian Basescu va incerca sa faca un guvern “al lui, de uniune nationala”. “Nu cred ca va face un astfel de guvern, dar, daca ar vedea un rezultat slab al PD-L la alegeri, cred ca va propune un guvern de uniune, cu un om de-al lui la conducerea acestuia”, a declarat, ieri, pentru “Gardianul”, Crin Antonescu. El a mai spus ca intr-o situatie de criza este nevoie de executiv puternic si hotarat, si nu de unul de uniune.

Bela: E nevoie de o majoritate confortabila
Presedintele UDMR, Marko Bela, nu crede ca Romania are nevoie, in acest moment, de un guvern de uniune nationala. „Nu cred ca avem nevoie de un guvern de uniune nationala, avem nevoie de o majoritate favorabila. Nu suntem intr-o situatie de criza de asa natura pentru a se recurge la asemenea metode. Au existat guverne de uniune nationala, dar acum nu cred ca este necesar. In Parlament este nevoie de opozitie si de majoritate. Ceea ce a existat pâna acum nu putem continua, un guvern care sa nu aiba majoritate în Parlamentul României”, a declarat, ieri, pentru “Gardianul”, liderul UDMR. La randul lui, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca soarta PSD este sa vina la guvernare dupa ce “dreapta creeaza câte o criza”, situatie care, potrivit liderului social-democrat, s-a înregistrat si în 1999. “Un lung ciclu de crestere economica, de opt ani de zile, se încheie. Cifrele economice sunt pesimiste. Asta e soarta PSD, venim la guvernare dupa ce dreapta creeaza câte o criza. Si în ‘99 a fost la fel cu Conventia si cu PD, iata ca si acum, dupa patru ani ai Aliantei, este momentul unei schimbari mai profunde si lucrurile arata ca PSD va câstiga alegerile”, a spus Geoana. Potrivit acestuia, PSD are si un plan de guvernare, care, printre altele, presupune protejarea persoanelor angajate sau neangajate care au peste 40 de ani.
(Claudia Toma)

Basescu: Programul national de dezvoltare nu este nici de stânga, nici de dreapta
Presedintele Traian Basescu nu are, deocamdata, in vedere desemnarea unui tehnocrat care sa formeze viitorul Guvern deoarece “guvernarea, mai ales in momente dificile din punct de vedere economic trebuie asumata de politicieni si nu poate fi pusa in carca unui tehnocrat”. Totodata, seful statului a tinut sa aminteasca faptul ca Programul national de dezvoltare nu este nici de stanga si nici de dreapta. Presedintele Traian Basescu nu a dorit sa faca niciu fel de speculatii legate de profilul viitorului premier dar a tinut sa dea asigurari ca va “respecta Constitutia si voi consulta partidele politice”.

Blaga nu exclude PNL si PSD de la o eventuala coalitie de guvernare
♦ Intr-un interviu publicat, ieri, de ziarul “Gardianul”, liderul democrat-liberal Vasile Blaga nu exclude PNL si PSD de la o eventuala coalitie de guvernare. “Daca ma uit la cele doua programe de guvernare ale PD-L si PNL, remarc ca nu sunt diferente majore”, sustine secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, in interviu. Blaga da asigurari ca partidul sau nu negociaza, deocamdata, cu nimeni pentru formarea viitoarei coalitii de guvernare, dar nu exclude din calculele postelectorale nici UDMR, care face parte din aceeasi familie europeana (n.r. - Partidul Popular European), dar nici PSD. ”Nu excludem pe nimeni dintr-o eventuala formula de colaborare, excludem doar partidele care ni se par ca nu impartasesc aceleasi doctrine democratice cu noi”, spune Blaga, lasand usa deschisa negocierilor. El spera, totusi, ca PD-L sa obtina o proportie cat mai aproape de 40% la alegeri, ca sa poata dicta guvernul si sa-si impuna premierul.
(Luminita Castali)

Presiuni. Stolojan si Geoana fac pasul inapoi
♦ Mircea Geoana sustine ca si functiile de vicepremieri sunt la fel de importante în negocierile de dupa alegeri. “Functia de premier, functiile de viceprim-ministri, daca exista o participare a mai multor partide (n.r. - la negocieri), este o posibilitate în functie de scor”, a mai declarat, destul de evaziv, presedintele PSD.
♦ Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu poate fi sigur ca presedintele îl va desemna în functia de premier daca PD-L nu câstiga alegerile si ca, indiferent ce se va întâmpla legat de numirea primului-ministru, el nu are “nici o problema”. „Eu am învatat sa nu mai fiu sigur de nimic. M-a învatat viata”, a mai sustinut Stolojan.
♦ Liberalul Calin Popescu-Tariceanu este singurul candidat la functia de premier dintre cei trei, care nu a facut pana acum pasul inapoi. El a sustinut ca orice negociere pentru viitorul guvern incepe cu el din postura de candidat la functia de premier.