luni, 20 iulie 2009

Băsescu: „Nu voi numi un premier tehnocrat“

ful statului susţine că, în momente de dificultate economică, guvernarea trebuie asumată de politicieni.

Varianta desemnării unui premier apolitic, care să conducă guvernul în contextul crizei economice, vehiculată recent în mediul politic, a fost exclusă ieri de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a anunţat de la Palatul Cotroceni că opţiunea sa după 30 noiembrie va fi pentru un politician la vârful guvernului, care să aplice „măsuri generale de dreapta“ şi să respecte Planul naţional de dezvoltare a României pentru 2007-2013 aprobat de Comisia Europeană.

Până la punerea pe hârtie a unui program
de guvernare, Băsescu a admis că nu a citit niciuna dintre variantele propuse de partide în campanie
, dar a venit, în schimb, cu o listă întreagă de priorităţi pentru viitorul executiv, rezultate din turneul său recent prin ţară.

„Sunt unul dintre politicienii care susţin că guvernarea, mai ales în momente de dificultate economică, trebuie asumată de politicieni. De asta se zbat să ajungă la guvernare. Responsabilitatea trecerii prin perioada de afectare a României şi a românilor de criza globală trebuie să aparţină politicienilor şi nu poate fi pusă în spatele unui tehnocrat“, a spus Băsescu, fără a da detalii.

Preşedintele nu a făcut precizări nici în privinţa culorii politice a viitorului executiv, dar s-a pronunţat, mai degrabă, pentru un guvern de dreapta. „Am convingerea că măsurile generale de dreapta vor fi cele care vor stimula aplicarea Planului naţional de dezvoltare 2007-2012“, a spus Băsescu.

Guvernul de uniune naţională - „exagerat“

Un alt argument pentru care premierul technocrat nu este văzut ca o soluţie la Cotroceni a fost dat de Băsescu aseară, la Realitatea TV: lipsa de autoritate într-un guvern „care va fi format din cel puţin două partide“. „Dacă va dori ca la un minister sau altul să aibă tehnocraţi, nu-l opreşte nimeni, dar guvernul trebuie să aibă expresie şi răspundere politică“, a explicat preşedintele.