roiectul artistului român Daniel Knorr din cadrul cvadrienalei de la Copenhaga a iritat poliţia locală, dar se bucură de simpatia presei.
Alături de Dan Perjovschi, Irina Botea şi Ioana Nemeş, Daniel Knorr este unul dintre artiştii români invitaţi să participe la cvadrienala U-TURN de la Copenhaga, care a debutat pe 5 septembrie. Proiectul la care a început să lucreze săptămâna trecută Daniel Knorr, „Stolen History“, a stârnit valuri la Copenhaga, tulburând şi autorităţile, şi media. După ce a măsurat capetele tuturor statuilor din Copenhaga, Daniel Knorr a făcut cagule, urmând să le aşeze pe monumente. „Am primit avizul primarului pentru asta - arată artistul pentru Cotidianul -, l-am luat în serios, nemaifăcându-mi griji, deşi era doar un aviz verbal“. Knorr crede că, astăzi, „cei mai mulţi oameni trec indiferenţi pe lângă statui şi nu se mai întreabă cine a fost personajul reprezentat“.
O statuie cu faţa ascunsă de o cagulă devine anonimă, crede Knorr, şi atunci „aerul misterios incită privitorul şi îl face să se întrebe cine a fost, de fapt, personajul X sau Y“.
Mai ales că, râde artistul, „uneori cagula se potriveşte destul de neaşteptat pe faţa unui personaj reprezentat prin statuie şi ai impresia că respectivul chiar a fost un soi de bandit“. „Pentru câteva secunde, secole de istorie sunt şterse, privitorul trăieşte o puternică impresie de vid temporal şi poate chiar avea angoasa indeterminării“, explică pentru Cotidianul Knorr. Copenhaga pare, atunci, un oraş fără istorie şi poate cea mai firească întrebare se îndreaptă, este de părere artistul, către propria indiferenţă în faţa istoriei sugerate de statui. Dincolo de dimensiunea estetică, proiectul lui Knorr are, astfel, şi un aspect discret angajat social: le atrage atenţia cetăţenilor şi turiştilor din Copenhaga să reflecteze mai mult asupra istoriei şi artei oraşului.
După ce s-au ales cu cagule cam jumătate dintre statuile din Copenhaga, cagule pe care Knorr le-a aşezat el însuşi, poliţia oraşului a început să dea semne de iritare. „Un poliţist mi-a spus, cu o figură încruntată şi rece, «gata, chestia asta nu mai merge aşa»“, arată Knorr. Artistul crede că, deşi va cere din nou sprijinul primarului, nu va reuşi să obţină mai mult de un aviz diplomatic, tot verbal, „ceea ce nu va valora practic, nimic, pentru că nu va îndupleca poliţia“. Însă Knorr, care şi-ar fi dorit să lase două zile cagulele pe toate statuile, se bucură de susţinerea presei din Copenhaga. Un jurnalist de la publicaţia „Politiken“ i-a luat săptămâna trecută un interviu, care a mai stârnit şi interesul unor posturi de televiziune din capitala daneză. Artistul a mai arătat pentru Cotidianul că jurnalistul de la „Politiken“ îl va susţine serios şi în faţa primarului.
Urmăriţi-l pe Daniel Knorr îmbrăcând capetele statuilor în cagule aici.