luni, 20 iulie 2009

Romania, pe locul doi in UE dupa cresterea comenzilor noi din industrie

omania a inregistrat o crestere anuala de 43,1 procente a comenzilor noi
din industrie, in luna septembrie 2008, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ceea ce o plaseaza pe locul secund in Uniunea Europeana, dupa Letonia, care a avut o crestere de 48,1 procente, potrivit datelor prezentate luni de Oficiul European de Statistica - Eurostat, anunta Agerpres.
In luna septembrie 2008, comparativ cu luna precedenta, comenzile noi in industrie au inregistrat un avans de 8,2 procente in Romania, cresteri mai mari fiind inregistrate doar in Letonia (13,9 procente) si Bulgaria (12,5 procente).
Atat la nivelul Uniunii Europene (UE27), cat si al zonei euro
, comenzile noi in industrie au scazut din nou in luna septembrie, atat comparativ cu luna precedenta cat si fata de luna septembrie a anului trecut. In Uniunea Europeana comenzile noi in industrie au scazut cu 4,6 procente in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta si cu 0,9 procente in raport cu luna septembrie 2007.
In cazul zonei euro, comenzile noi in industrie au scazut cu 3,9 procente in luna septembrie 2008 comparativ cu luna precedenta si cu 1,1 procente in raport cu luna septembrie 2007. Cifrele pe septembrie anuntate de Eurostat sunt superioare estimarilor analistilor intervievati de Dow Jones Newswires, care mizau pe o scadere de 3,3 procente comparativ cu luna precedenta.
Aceste noi date confirma opiniile potrivit carora economia zonei euro incetineste ca urmare a crizei creditului
si a incetinirii economiilor principalilor sai parteneri comerciali. In plus
, aceste date confirma asteptarile referitoare la o noua reducere a dobanzii de referinta din partea Bancii
Centrale Europene in decembrie.