joi, 9 iulie 2009

Dupa US Open, s-a format careul de asi

US Open, ultimul turneu de Grand Slam al anului, s-a incheiat, dar caravana tenisului merge mai departe. Dupa victoriile din 1999 si 2002, Serena Williams a triumfat pentru a treia oara la US Open. Prezenta pentru prima oara intr-o finala de Grand Slam, Jelena Jankovic nu a rezistat presiunii si a cedat in doua seturi, 4-6, 5-7, in fata americancei. Revelatia turneului a fost Dinara Safina, care, chiar daca s-a oprit in semifinale, a aratat ca ameninta serios fotoliul de lider al ierarhiei feminine. Dintre cele patru romance prezente pe tabloul principal, cel mai bine s-a comportat Sorana Carstea, care in turul doi a facut un prim set excelent in fata favoritei numarul 3, Svetlana Kuznetova. Meritoriu pentru Sorana este si faptul ca in clasamentul asilor a terminat pe locul 10, cu 17 reusite in doar doua meciuri.
Turneul masculin a fost marcat de explozia lui Andy Murray, care in semifinala l-a invins destul de clar pe noul numar 1 mondial, Rafael Nadal, cu 6-2, 7-6, 4-6, 6-4. Spaniolul a reusit totusi o performanta mai buna decat cea din editia de anul trecut a US Open, asa ca va mai primi puncte ATP, care il vor distanta in clasamentul mondial de Roger Federer, castigator anul trecut, care in finala cu Murray a jucat doar pentru a-si apara punctele. Foarte buna prestatie a lui Murray l-a propulsat pe scotian pe locul 4 in clasamentul ATP, inchizand astfel un careu de asi care se pare ca va domina tenisul mondial in urmatorii ani.
La BCR Open, Hanescu are de aparat 120 puncte ATP
Dupa o participare destul de onorabila la US Open, acolo unde a pierdut in turul 2 in patru seturi la Dimitri Tursunov, Victor Hanescu spera sa repete, cel putin, parcursul de anul trecut de la BCR Open si sa-si apere cele 120 de puncte ATP primite pentru pentru accederea in finala. Hane are un prim tur destul de lejer, cu argentinianul Martir Vassallo Arguello, pe partea sa de tablou cei mai tari adversari fiind Paul Henry Mathieu si castigatorul editiei de anul trecut, Gilles Simon. In partea superioara a tabloului, pe langa favoritul numarul 1 al turneului, Richard Gasquet, si vesnic tanarul Carlos Moya, mai trebuie urmarit Ernest Gulbis, un leton care creste in valoare de la turneu la turneu.
Pe langa Hanescu, pe tabloul principal mai figureaza doi romani: Victor Crivoi (163 ATP) si Adrian Cruciat (175 ATP). Ca membri ai echipei noastre de Cupa Davis, cei doi au primit cate un wild-card, iar la tragerea la sorti au avut destul de mult noroc, pentru ca in primul tur vor juca cu adversari veniti din calificari. Daca tot am pomenit de turneul de calificare, trebuie sa spunem, cu parere de rau, ca nici un roman nu a reusit calificarea pe tabloul principal. Singurul care a jucat ieri in ultimul tur de calificari, Dacian Craciun (377 ATP), a pierdut in fata spaniolului Ruben Ramirez Hidalgo dupa ce, in setul doi, romanul a servit pentru me