Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în şedinţă pentru analizarea evenimentelor ce au avut loc
în urma avertizărilor meteo. Membrii comitetului au anunţat că nu există pericol de inundaţii catastrofale. Creşterea debitelor a avut loc în special în judeţele Prahova, Buzău, Vrancea şi Covasna. Nu au existat până în prezent probleme de infrastructură şi doar câteva zone au avut deficienţe în alimentarea cu electricitate.
HARGHITA - Vijelie în Gheorgheni
O furtună puternică face ravagii în Gheorgheni, judeţul Harghita. Arborii smulşi din rădăcini s-au prăvălit peste case şi peste drumuri, blocând circulaţia, iar vântul, extrem de puternic, a smuls ţigle şi chiar acoperişuri întregi, precum şi gardurile împrejmuitoare pe lungimi de zeci de metri. Copacii căzuţi au blocat şi DN 12 C, la ieşirea din Gheorgheni către Lacu Roşu. Locuitorii s-au adăpostit pe unde au putut, iar pe străzile oraşului nu se mai văd decât angajaţii primăriei şi poliţiştii, care avertizează populaţia şi întorc din drum şoferii aflaţi în tranzit. Pagubele create de furtună nu pot fi estimate până când vântul nu va scădea în intensitate.
PRAHOVA - Cartier din Sinaia inundat
Mai multe zone din judeţul Prahova au fost afectate în urma ploilor care au căzut în ultimele 24 de ore în zonă. În staţiunea Sinaia, cartierul Cumpătu a rămas izolat de restul oraşului, după ce nivelul apei a depăşit podul care face legătura între acest cartier şi restul localităţii. Tot în Sinaia, alimentarea cu apă a fost întreruptă în tot oraşul, din cauza turbulenţelor mari de la staţia de pompare. Autorităţile vor încerca, pe perioada acestui sfârşit de săptămână, să asigure alimentarea cu apă pentru hoteluri.
Localitatea Valea Doftanei a fost, de asemenea, afectată de ploi, 40 de gospodării din această comună fiind inundate.
La Breaza, strada Colinei din cartierul Podul Vadului, a fost distrusă de aluviuni. Autorităţile din Breaza se aşteaptă ca inundaţiile să provoace şi alte probleme în oraş.
CONSTANŢA - Porturile sunt închise
Furtuna puternică abătută vineri dimineaţă pe litoralul românesc a impus sistarea tuturor operaţiunilor şi navigaţiei în porturile de la Marea Neagră, transmite Rompres. Directorul general al Căpităniei Zonale Constanţa, Alexandru Mezei, a declarat pentru Rompres că din cauza vântului puternic, care suflă cu viteza de peste 80 km pe oră, din sector sud-estic şi a valurilor înalte de peste 6 metri, la ţărm, autorităţile au dispus, începând cu ora 13,00, suspendarea tuturor manevrelor, a operaţiunilor de încărcare-descărcare la cheu şi ieşirea sau intrarea navelor în porturile maritime Midia, Constanţa Nord şi Sud şi Mangalia, precum şi tranzitul pe canalele Sulina şi Midia Năvodari.
DN 1 acoperit cu crengi şi moloz
Şi Drumul Naţional 1 a fost afectat de ploile căzute în ultimele ore. Şeful Secţiei Drumuri Naţionale Ploieşti, Valerian Manta, a afirmat că pe tronsonul Posada - Sinaia - Buşteni - Azuga torentele au adus de pe versanţi rădăcini, crengi, moloz şi chiar gunoaie lăsate de turişti pe munte, iar utilajele de la Drumuri Naţionale au acţionat în zonă pentru eliberarea drumului, astfel încât traficul
rutier să nu fie afectat.
AVERTIZĂRI către 21 de judeţe
Meterologii au transmis avertizări către 21 de judeţe. Avertizarea Cod Galben a fost transmisă către prefecturile judeţelor Argeş, Bacău, Braşov, Caraş Severin, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş şi Vâlcea, iar Cod Portocaliu a fost transmis judeţelor Buzău, Covasna, Prahova şi Vrancea. De vineri dimineaţă şi până sâmbătă dimineaţă, ora 8:00, va ploua puternic în multe zone din ţară, iar pe alocuri cantităţile prognozate sunt de 80 de litri pe metru pătrat.