sâmbătă, 21 februarie 2009

Elena Baguci s-a plimbat cu vaca pe islaz

Chiar daca are un apartament modern la New York, situat pe Madisson Square, Elena a copilarit intr-o casa de chirpici si chiar daca defileaza acum pe cele mai mari podiumuri din lume, pentru Versace, Valentino, Chanel sau Givenchy, pâna la 14 ani, Lenuta, cum i se spune in sat, a „defilat“ pe islazul din Chirnogi, unde pastea vacile satenilor. Era foarte saraca, destul de retrasa, fara prieteni.

Cei care au copilarit in Chirnogi, in aceeasi perioada cu Elena, isi amintesc de fetita inalta, imbracata foarte saracacios si care nu vorbea cu nimeni. „Era respinsa de ceilalti copii, unii chiar radeau de ea si o faceau «girafa». Nu ne jucam niciodata cu ea pentru ca Elena nu vorbea cu noi, era retrasa si isi vedea de vacile ei“, isi aminteste Alexandra S. . „Nu era buna la invatatura si intre noi era o oarecare competitie in privinta notelor. Stiti cum sunt copiii in clasele mai mici, nu le permit celor mai slabi decat ei sa intre in grupul lor. Eram rautaciosi, dar asa gandeam la varsta aceea. Prin urmare, Elena nu facea parte din gasca noastra“, spune o fosta colega de scoala a Elenei Baguci.

«A trecut prin scoala ca gasca prin apa»
Directorul Scolii nr. 3, Gheorghe Palici nu este tocmai un fan Elena Baguci. A fost profesorul de istorie al fotomodelului si spune ca aceasta nu a excelat niciodata la invatatura, dar ca putea face progrese daca se tinea de scoala. „Aceasta Elena Baguci nu este un element reprezentativ al scolii noastre, cu atat mai putin al comunei Chirnogi. Eu dintotdeauna am sustinut copiii care vor sa invete, care vor sa ajunga undeva citind o carte, nu defiland pe podium. Am copii olimpici, cu rezultate extraordinare la invatatura. Daca vreti, va pot spune cateva cuvinte
despre ei, nu despre aceasta fetita, fortata de imprejurari, mult prea devreme, sa se maturizeze“, declara directorul scolii in care a invatat Elena.
Domnul Palici este destul de revoltat vizavi de tot acest interes fata de subiectul „Elena Baguci“ si nu incurajeaza tinerii care vor sa se afirme prin fizic. Fiecare cu sansa lui, am spune noi, dar nu ar strica sa ai si o carte in geanta, printre fardurile de mii de euro. Nici Elena nu este convinsa ca a facut o alegere buna, plecand de acasa asa devreme, si regreta copilaria pierduta: „Daca as avea o fetita, nu as incuraja-o niciodata sa faca ce am facut eu. Este o meserie foarte grea si foarte periculoasa daca o incepi de foarte tanara“. Chiar daca are tot ce-si doreste, contracte cu cele mai prestigioase case
de moda din lume, Elena se simte singura si regreta ca a lasat Chirnogiul pentru New York: „Plang des, pentru ca ma simt singura si nu am prieteni pentru ca nu sunt compatibila cu oamenii de aici. As vrea sa fiu acasa, cu familia mea. Sunt departe si am pierdut multe lucruri din viata
lor. Sunt momente in care plang in hohote, dar nici nu as putea sa ma intorc la viata de dinainte“.

«Fotomodel te faci la 18 ani, pana atunci inveti carte»
Profesorul de istorie a incurajat-o tot timpul
sa invete si sa nu renunte la scoala, indiferent de cate sanse i s-au oferit in modelling. Cu toate acestea, Elena a renuntat la liceu, dupa numai un semestru, pentru ca avea deja prezentari atat in tara, cat si in strainatate, care nu ii mai permiteau sa vina la scoala. „Sunt copii care au ajuns destul de sus prin multa carte, nu ca ea. Chiar daca a intrat la liceul tehnologic cu medie destul de mica, putea sa faca fata, dar a renuntat si rau a facut“, marturiseste cu parere de rau directorul. „Chiar daca are o viata frumoasa, cel putin asa cum o vedem noi din exterior, sunt convins ca i-a fost foarte greu. Sa iei viata in piept la 14 ani, fara nimeni care sa te sustina, sa-ti fie alaturi, e destul de greu. Imi pare rau de ea, saracuta. Sunt sigur ca i-a fost si ca ii este foarte greu. Numai ea stie prin ce a trecut, in aceasta lume in care totul se vinde si se cumpara, fara nimeni in spate. Fotomodel te faci la 18 ani, pana atunci inveti carte“, concluzioneaza domnul Palici.

Familia din Chirnogi isi face vila din banii Elenei
Elena vine destul de rar in comuna natala, probabil pentru ca are foarte putin timp la dispozitie, nu ca i-ar fi rusine de originile sale. A declarat cu ceva timp in urma ca nu a uitat de unde vine si ca viata la tara i-a facut un bine: a invatat-o ce inseamna bunul simt si respectul pentru cei din jur. Isi ajuta familia ramasa la Chirnogi, le trimite bani de fiecare data si ii sustine atat cat poate. Mai nou, parintii sai, oameni foarte saraci, care au crescut-o cu mare efort, au renuntat la casa de chirpici si isi construiesc o vila de toata frumusetea, cu ajutorul fiicei lor, fotomodelul celebru de care a auzit toata Europa.
Profesorul Palici regreta ca Elena nu i-a facut nici o vizita pe la scoala si da vina pe caracterul schimbator al omului: „Nu am mai vazut-o de cativa ani. Nu a venit niciodata pe la scoala. Ce sa-i faci? Omul cand se ajunge, uita de unde pleaca. Poate ca ii este rusine de mine. Stie ca eu am insistat sa se tina de carte, ca vroiam altceva pentru ea si poate de-asta ma evita. Eu ii doresc succes, daca tot a ales calea asta, dar nu e bine. Are bani acum, masina luxoasa, dar asta nu e totul in viata. Asta e deviza oamenilor prosti care urmaresc partea materiala a vietii si care nu pot mai mult“.

Ieri nu avea bani de o inghetata, azi isi cumpara diamante
Chiar daca regreta alegerea facuta la 14 ani, pentru Elena nu se prefigura nimic mai bun la orizont. Continua sa ramana „fata care plimba vaca“ si se marita probabil cu vreun localnic, mai „bogat“ decat ea cu doua gaini. Nu ajungea singura romanca in topul Vogue’s Models 2006, imaginea casei de bijuterii „Maria Gaspari“, a parfumului „Donna Karan“, contract care i-a adus 700.000 de euro, si o impatimita a diamantelor. A fost descoperita in 2001 de Liviu Ionescu la un casting al agentiei MRA Model’s si s-a lansat in concursul „Supermodel of the World“, unde a ocupat locul al doilea, la numai 14 ani. Un an mai tarziu a semnat primul contract cu o agentie din Milano, si de aici, a pornit pe drumul succesului.
Elena se crede o persoana nematurizata deoarece, copil fiind, cand a plecat de acasa, nu si-a trait copilaria. Se viseaza mergand pe bicicleta, mancand o inghetata intr-un parc... Duce mereu dorul unei familii si a vietii simple de la tara: „Imi doresc copii. Imi dau seama ca mi-a lipsit afectiunea. Cele mai frumoase amintiri le am din Romania, desi sunt intampinata de fiecare data cand merg acolo de un sentiment de instrainare. Ii simt schimbati pe ai mei. Nu stiu cum sa ma port cu ei si nici ei nu cred ca stiu. Simt o reactie de respingere din primul moment“, declara Elena Baguci cu ceva timp in urma.

«Vine in sat la ore tarzii, sa nu atraga atentia»
Primarul din Chirnogi, cel mai mare admirator al Elenei, o apreciaza foarte mult pentru ce a facut, si pe drept cuvant. A plecat de la 14 ani de acasa si a luat viata in piept. A ramas modesta pentru ca a ajutat-o foarte mult educatia primita la tara. „Nu am mai vazut-o de 5 luni. Dar, de cate ori vine in Chirnogi, e destul de discreta, vine pe fuga, la ore tarzii, sa nu atraga atentia. A ramas aceeasi fata modesta si cu bun simt, pe care o stiu de mica“, spune Constantin Stanila, primarul comunei natale a supermodelului. „Ea ne reprezinta comuna, ne-a facut cunoscuti in lume“, continua primarul. Prin sat se aude ca Stanila are biroul
plin cu postere ale Elenei si ca ar mai fi un pas pana la redenumirea comunei in „Elena Baguci“.