Dan Voiculescu si Rodica Stanoiu au compus o scrisoare plina de tifna la adresa comisarului european Franco Frattini. Motivul: Frattini n-a auzit de Voiculescu.
Scrisoarea catre Frattini a fost conceputa de liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, in colaborare cu Rodica Stanoiu, fostul ministru al Justitiei in guvernarea Nastase, acum membru PC. E scrisa pe un ton ironic si sfidator si ii reproseaza comisarului european partizanatul cu actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, dar
si incapatinarea cu care a sustinut legea ANI. Liderul PC ii transmite lui Frattini ca senatorii isi vor permite sa respinga orice evaluari venite de la Bruxelles pe care ei le considera jignitoare. Voiculescu i-a mai trimis o scrisoare lui Frattini in care ii cerea sa se intilneasca. Nu a primit raspuns, iar comisarul european s-a intrebat la ultima vizita in Romania cine este Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu s-a suparat ca, in timpul
vizitei pe care a facut-o in Romania, vicepresedintele Comisiei Europene Franco Frattini nu a stiut cine este Dan Voicu-lescu. Si a decis sa-i trimita o scrisoare pe care a conceput-o impreuna cu Rodica Stanoiu, fostul ministru al Justitiei din guvernarea Nastase, actual membru PC. Scrisoarea e scrisa pe un ton ironic si sfidator, dovedin-du-se mai mult o razbunare a liderului PC decit un document oficial. „Ati vorbit despre Romania destul de des. Totusi, nu am reusit inca sa va intelegem corect. Poate este vina noastra“, sint primele rinduri ale misivei.
„V-ati permis sa faceti lucruri care nu sint permise nicaieri in Uniunea Europeana. Ar accepta Parlamen-tul italian un astfel de comportament din partea unui comisar european? Indraznim sa va reamintim ca Romania este stat membru UE. Astfel, ca membri ai Parlamentului Romaniei, va spunem ca v-ati depasit atributiile“, ii transmite Felix lui Frattini.
„Va refuzam comentariile“
Lui Frattini i se pune in vedere ca, daca doreste sa discute cu parlamentarii romani, este asteptat in Parlament pentru a dezbate problemele in discutie. „In caz contrar, vom respinge public comentariile dumneavoastra pe care le vom considera incorecte si insultatoare“, ameninta Voiculescu.
Reprosurile enumerate sint patru. Criticile adresate Senatului pentru faptul ca nu a aprobat trecerea fostului Parchet National Anticoruptie in subordinea ministrului Justitiei. Faptul ca a criticat Parlamentul roman pentru „presupuse intirzieri“ ale legii ANI pentru care, potrivit scrisorii, „nu este nici un acquis comuni-tar, nici un model existent in vreuna din tarile membre ale UE“. In plus
, Frattini este tras la raspundere si pentru faptul ca si-a exprimat sustinerea pentru unii membri ai Guvernului, cu referire la ministrul Macovei, dar si ca „a recomandat ignorarea citorva dintre angajamentele Romaniei legate de reforma in justitie“.
Fuga dupa semnaturi
Pentru a da mai multa greutate scrisorii, Dan Voiculescu incearca sa adune semnaturile mai multor senatori pentru a da impresia ca este trimisa in numele Camerei superioare a Parlamentului. Deocamdata, alaturi de Voiculescu au semnat doar 16 senatori. Ieri, in plenul Senatului, senatorul PC Sabin Cutas se chinuia sa convinga mai multi senatori sa sustina demersul sefului sau. A convins deja doi liberali, Radu Cimpeanu si Ioan Basgan, si mai multi pesedisti, in frunte cu Serban Nicolae. Doar pe democrati nu i-a intrebat. Scrisoarea va fi trimisa saptamina viitoare dupa ce va avea mai multe semnaturi.
Anonimul Voiculescu
„Cine-i domnul Voiculescu?“, a intrebat comisarul european Franco Frattini cind a fost intrebat daca a citit scrisoarea pe care i-a trimis-o liderul PC Dan Voiculescu. Era pe 16 martie cind oficialul european se afla in vizita la Bucuresti pentru a sustine reforma in Justitie inceputa de Monica Macovei si in special legea ANI. Cu doua zile inainte de vizita lui Frattini, Voiculescu i-a trimis o scrisoare in care ii cerea o intrevedere in cadrul careia sa fie discutat punctul de vedere al conservatorilor asupra legii ANI, dar si proiectul lor de confiscare a averilor ilicite.