privat de pensii facultative va fi unica formă de economisire purtătoare de TVA. Din această „invenţie“, statul va câştiga circa 12 milioane de euro în primul an. Contribuabilii, în schimb, vor pierde anual 1% din banii investiţi.
Marele avantaj
al pensiilor private facultative trebuia să fie deductibilitatea fiscală a contribuţiilor. Acordată în limita a 200 de euro pe an, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, aceasta marchează o clară diferenţă faţă de asigurările clasice de viaţă cu componentă de rentă viageră, pentru care nu se acceptă astfel de facilităţi.
După ce a dat cu o mână, Ministerul Finanţelor a decis să ia cu alta. „Uitând“ să excepteze contribuţiile la schemele private de pensii de la plata TVA, în noul Cod fiscal, acesta a creat o situaţie aberantă pe piaţă: pensiile private facultative sunt singurele instrumente de economisire purtătoare de TVA, atât în România cât şi în lume. Şi aceasta tocmai în momentul în care trebuie să se dea startul pentru colectarea contribuţiilor. Nici asigurările de viaţă, nici plasamentele în fonduri deschise de investiţii şi nici depozitele bancare nu au fost vreodată purtătoare de TVA. Singura formă de economisire spre care populaţia este descurajată fiscal să se îndrepte este cea a pensiilor facultative.
Ce implică de fapt acest lucru? În primul rând, o majorare cu 1% a comisioanelor de administrare
practicate de administratorii de fonduri, stabilite iniţial la maximum 5%. „Banii pentru TVA vor fi traşi tot din contribuţiile oamenilor“, spune Tudor Moldovan, director general Generali Asigurări.
În primul an, participanţii la fondurile de pensii facultative ar putea fi în jur de 400.000. Cel puţin atât estimează că ar fi potenţialul iniţial al pieţei Eugen Voicu, preşedinte Certinvest. În varianta optimistă, dacă fiecare dintre participanţi ar cotribui cu o medie de 300 de euro pe an, totalul banilor încasaţi de Ministerul Finanţelor din aplicarea TVA ar fi de aproximativ 12 milioane de euro (aplicând majorarea de 1% a comisionului de administrare la valoarea totală a pieţei de circa 20 de milioane de euro).
Cifra este valabilă doar pentru primul an, în viitor urmând să crească atât numărul participanţilor, cât şi rulajul banilor pe această piaţă. Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a spus că nu poate comenta în nici un fel această situaţie, dar
Codul fiscal rămâne legea suverană. Mai conciliant, Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, spune că este în proces de analiză şi că va discuta acest aspect cu Ministerul Finanţelor.