sâmbătă, 21 februarie 2009

"Cattani" Sintion a transformat DGA intr-o Directie securista

Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului de Interne a fost transformata intr-o Directie securista. Angajatii structurii speciale a MAI lucrau, printr-o dispozitie a procurorului Marian Sintion Rolf, dupa un tipar binecunoscut inainte de 1989. Ofiterii si subofiterii DGA erau obligati ca, dupa orice discutie avuta cu persoane din cadrul structurilor MAI sau din afara acestora, sa prezinte de urgenta o nota-raport in care sa reproduca continutul convorbirilor avute. Iar nota-raport trebuia predata conducerii DGA!

Dupa scandalul intern din MAI, incep sa apara tot mai multe semne de intrebare legate de sistemul
impus de procurorul Marian Sintion in interiorul unitatii de elita a Ministerului de Interne.
Ziarul Gandul prezinta in exclusivitate dedesubturile cazului care a dus la desemnarea unei comisii speciale care sa ancheteze Directia generala Anticoruptie. Scandalul a inceput la jumatatea lui 2006, atunci cand unul din angajatii DGA a fost scos din sistem. Seful directiei, procurorul Marian Sintion, pusese la punct un sistem special cu care putea "jongla" cu propriii subalterni. Astfel, la majoritatea unitatilor teritoriale ale directiei nu existau sefi numiti, ci imputerniciti. Fata de cei numiti in functie (care sunt demisi doar in urma unor proceduri speciale), imputernicitii pot fi indepartati in urma unui ordin direct. Asa s-a intamplat si in cazul comisarului Nicolai Chiriac, imputernicit la DGA Harghita. Acesta a fost chemat la sediul central al DGA pe 20 iulie 2006. Atunci i s-a comunicat de catre Sintion ca i-a incetat imputernicirea in functia de sef birou
al DGA Harghita.

Apoi, dupa numai o zi, Sintion a constituit o comisie de control care sa-l verifice pe cel deja demis. Interesant este ca Sintion i-a dat dispozitie verbala (!) sefului comisiei ca, in cursul aceleiasi zile, sa finalizeze controlul si sa se intoarca la Bucuresti. Astfel, controlul cerut de Sintion a avut loc noaptea, intre orele 19.00 si 02.00! In urma acestui eveniment, Nicolai Chiriac a facut o plangere la ministrul Blaga. Acesta a cerut Corpului de Control sa verifice cazul, iar concluzia a fost ca ofiterul desemnat de Marian Sintion sa controleze biroul de la Harghita a incalcat o serie de regulamente interne. Din surse DGA, in raportul Corpului de Control se mentioneaza ca dispozitia lui Marian Sintion era "vadit ilegala, avandu-se in vedere complexitatea controlului si intervalul scurt de timp
avut la dispozitie de echipa de control". Raportul a fost semnat de ministrul Blaga, dar
a provocat furia lui Sintion. Acesta a incercat sa-l determine pe chestorul Dumitrescu - cel care intocmise raportul - sa faca un fals. Adica, sa scoata din raport fraza care cataloga drept ilegala dispozitia sefului DGA. "O sa vedeti ca si semnatura mea va avea greutate", le-ar fi spus Sintion celor de la Corpul de Control. Apoi scandalul a luat amploare, cand cei de la Corpul de Control au trebuit sa mearga la DGA - conform regulamentului - pentru a inspecta structura de control din cadrul directiei. Sintion nu a recunoscut semnatura ministrului si i-a dat afara pe cei trei inspectori de la MAI. Inainte de acest lucru, la cabinetul lui Blaga se adunasera 6 plangeri pe numele lui Sintion, din care doua erau semnate de Daniel Morar, seful DNA. Printre acestea, Morar facea cunoscut ca DGA pericliteaza anchetele procurorilor anticoruptie. Atunci, lui Sintion i s-a cerut oficial sa prezinte un punct de vedere vizavi de acuzatii, insa acesta a refuzat. Angajatii DGA au continuat, insa, sa se planga vizavi de abuzurile lui Sintion. Unul - care nu a urmat indicatiile lui Rolf Sintion - s-a trezit cu biroul afara din incapere. Altii spuneau ca sunt chemati din teritoriu si pusi sa astepte la usa sefului DGA ore intregi. Mai mult, cei din structura directiei au fost chemati personal sa scrie, dupa dictare, un "angajament". Acesta presupunea ca ofiterul DGA este de acord cu mai multe clauze impuse de conducere. Printre acestea, si ca trebuie sa stea la DGA timp de 3 ani (ca o coincidenta, mandatul lui Sintion la DGA era tot de trei ani). Dar cea mai ciudata dispozitie a fost semnata de Marian Sintion la aproape 4 luni de la instalarea sa. In acest document se mentioneaza ca toti angajatii din structura DGA sunt obligati sa "toarne". Astfel, discutiile cu reprezentanti ai structurilor MAI sau din afara acestora urmau sa fie concretizate de urgenta intr-o nota-raport care urma sa fie prezentata imediat spre analiza si dispozitie conducerii DGA.

Contactat telefonic, procurorul Marian Sintion ne-a raspuns la toate acuzele care i se aduc. Numai ca a tinut neaparat ca discutia sa nu fie publicata, informatiile pe care ni le-a dat fiind "cu statut special". "Datorita faptului ca am statut de procuror, nu pot face afirmatii publice privind chestiuni ce tin de DGA", a fost singura pozitie oficiala a fostului sef DGA.