sâmbătă, 21 februarie 2009

Dispensarele baga zâzania intre primari si CJ Dolj

Vânzarea de catre consiliul judetean a cabinetelor medicale din comunele doljene a stârnit mânia mai multor primari din judet, care au acuzat institutia ca face afaceri cu avutul comunitatii pe care o conduc.

Scandalul celor 32 de spatii medicale in care isi desfasoara activitatea medicii de familie, stomatologii sau asistentii din comunele doljene a inceput de la aparitia legii care permitea vânzarea cabinetelor catre cadrele medicale. Prevederile actului normativ au scos din sarite mai multi primari care au declarat ca in dispensare profeseaza medici
aflati la vârsta pensionarii, care nu vor avea ce face cu spatiile cumparate la preturi
modice in câtiva ani, iar medicii tineri care vor veni in comune nu vor mai avea unde sa-si desfasoare activitatea. In plus
, o parte din edili au acuzat ieri autoritatile judetene in cadrul sedintei comisiei consultative ca abuzeaza de lege si vând si dispensare aflate in domeniul public al comunelor. „Nu inteleg cum in 2001 dispensarul era in domeniul public al comunei si apoi l-am vazut in hotarâre de guvern la consiliul judetean“, a precizat primarul comunei Terpezita, Constantin Popa. Alt primar nemultumit de decizia autoritatilor este cel din Bechet, Constantin Oclei, care a amenintat conducerea administratiei judetene cu instanta daca spatiul medical pe care, sustine el, l-au construit oamenii din oras va fi vândut medicilor. „Nu puteti vinde dumneavoastra un spatiu al dispensarului uman facut de oamenii din Bechet. O sa va dam in judecata pentru ca nu se poate asa ceva. Pai, noi vrem sa facem laborator si dumneavoastra le vindeti la medici?!“, a spus primarul Oclei.

Vânzarea leaga medicul de comunitate

Ca Legea nr. 236/2006 permite vânzarea spatiilor catre cadrele medicale care le-au concesionat recunosc si autoritatile care spun insa ca partea buna a actului normativ este aceea ca medicii vor fi in acest fel obligati sa ramâna in spatiul in care au investit, iar satele doljene nu vor mai ramâne fara medici. Constantin Dascalu, vicepresedintele CJ Dolj, a declarat ca medicii care se vor pensiona ar putea revinde spatiul consiliului local, astfel incât dispensarul sa ramâna al comunitatii. „Aceste dispensare trebuia sa ramâna la comunitati, dar exista o lege si trebuie aplicata. Era bine sa le fi dat comunitatii pentru ca ele sa devina niste spatii bine dotate, in care medicii sa poata lucra. In aceasta situatie, medicul care iese la pensie il poate revinde comunitatii la pretul de cumparare plus dotarile sau il poate inchiria medicului care vine in comuna. Pretul este dictat de piata, pentru ca medicul care vrea sa inchirieze nu va accepta un pret prea mare. Este si un lucru bun, pentru ca medicii care cumpara spatiile devin astfel legati de comunitate“, a spus Dascalu.

Primariile au chemat CJ in instanta

Problema dispensarelor medicale din Dolj s-a acutizat in ultimul an. Doua primarii, cea din Bratovoiesti si din Terpezita, au dat in judecata consiliul judetean pentru a recupera bunurile. Potrivit juristilor din consiliu, cele doua litigii au fost câstigate prin hotarâri definitive de institutie, iar al treilea, cu Primaria Tuglui, este pe rolul instantei. Primarul Constantin Oclei a solicitat deocamdata doar pe cale administrativa dispensarul din oras. Gheorghe Barbarasa, secretarul judetului Dolj, a precizat ca, si in situatia in care dispensarele vor ajunge prin hotarâre a instantei in domeniul public al comunelor, acestea vor fi nevoite sa le vânda oricum medicilor care profeseaza in ele, potrivit Legii nr. 236. „Noi nu am facut decât sa respectam hotarârea de guvern prin care aceste dispensare au fost trecut din domeniul public al statului in cel al judetului. Problema este ca unele consilii locale au dat hotarâri prin care au inclus aceste dispensare in domeniul public al comunei, desi nu erau ale lor, dar au incalcat Legea nr. 213/1998. Daca ar fi existat temei legal sa trecem aceste dispensare in proprietatea lor, am fi facut-o, dar nu se poate“, a declarat Gheorghe Barbarasa.