sâmbătă, 21 februarie 2009

Casa in care copiii bolnavi uita de cancer

In Tatarasi exista un apartament pe care o fundatie l-a pus la dispozitia copiilor ce lupta cu necrutatoarea boala. Dupa ce isi fac tratamentele de chimioterapie, vin aici si se joaca u sint asistati de patru asistente si un psiholog. “Pe linga faptul ca ma joc pe calculator, mai pot iesi in parculetul din fata blocului sa joc fotbal cu baietii. Inainte de a fi internat, faceam asta aproape in fiecare zi, acum sint multumit daca ies in parc macar o data pe saptamina”. Numarul copiilor diagnosticati cu diferite forme de cancer pare in crestere fata de anul trecutumai in primele doua luni si jumatate s-au inregistrat in judetele Moldovei o treime din citi au fost depistati anul trecut. Cel mai mic pacient avea o luna cind i s-a descoperit necrutatoarea boala.

Copilarie pe un pat de spital. Asa poate fi definita viata fiecarui pacient din Clinica de Oncologie a Spitalului de Copii. Insa, la asemenea virste fragede, socul diagnosticului nu are acelasi impact ca la un adult. Armele cu care lupta micutii pacienti sint buna dispozitie si jocul. In sprijinul acestora a venit si o fundatie din Italia, "El Chico", care a pus la dispozitia pacientilor din clinica in cauza un apartament pentru activitati ludice. Cititi in continuare un reportaj despre cum patru asistente si un psiholog ii fac sa se simta ca intr-o familie.

Ieri dupa-amiaza, intr-un apartament de patru camere din Tatarasi, trei copii diagnosticati cu cancer incercau sa "uite" pentru citeva ore de cosmarul orelor de chimioterapie. Stau intr-o locuinta pusa la dispozitie de "El Chico", o fundatie din Italia. Pe doi dintre acestia ii gasesc cu zimbetul pe buze in fata unui joc de rummy. Lipsa podoabei capilare la unul dintre ei este semn ca nu e la prima sedinta de tratament. "Am fost diagnosticat pe 24 ianuarie, acest an", spune Claudiu, cu o seninatate surprinzatoare in ochi. De atunci, acesta trebuie sa vina de la Suceava cite doua saptamini pe luna pentru a-si urma tratamentul. De curind, baiatul a pasit spre virsta maturitatii trecind pragul celor 18 ani. "Vin singur la spital, dar ai mei ma suna zilnic sa ma intrebe cum ma simt. Nu pot veni sa stea cu mine pentru ca trebuie sa aiba grija de ceilalti frati si de casa", adauga Claudiu. Coechipierul sau de joc, Radu, un pusti de 13 ani, pare mult mai putin comunicativ. Privirea sa trista nu este decit un barometru al faptului ca nu s-a obisnuit inca cu ideea ca va trebui sa isi petreaca copilaria pe patul de spital. "Acum trei saptamini am aflat de ce sufera baiatul. Totul a inceput sub forma unei banale raceli. Din Bacau am fost trimisi la Iasi, unde, in urma investigatiilor, medicii au stabilit ca este vorba despre cancer", povesteste cu jumatate de voce mama baiatului, Maria B. De la jumatatea lunii februarie, baiatul a fost supus tratamentului. "Am ramas in aceasta perioada pentru ca de Paste vreau sa merg acasa", recunoaste Radu cu un inceput firav de zimbet. Fata acestuia se lumineaza complet cind vorbeste despre prietenii pe care si i-a facut de cind vine la apartament. "Pe linga faptul ca ma joc pe calculator, mai pot iesi in parculetul din fata blocului sa joc fotbal cu baietii. Inainte de a fi internat, faceam asta aproape in fiecare zi, acum sint multumit daca ies in parc macar o data pe saptamina", vorbeste Radu despre privatiunile impuse de necrutatoarea boala.

"Atit timp
cit medicii ne dau sperante, trebuie sa credem in sansa noastra"

In timp ce baietii incep sa-si faca planuri pentru urmatoarea saptamina, in celalalt colt al camerei sta ascunsa, dupa bratul mamei, o fetita de numai 6 ani pe nume Ioana. Ochii caprui mari tradeaza o tristete fara margini. In ciuda incurajarilor din partea mamei, fetita venita tocmai din Vrancea a ramas tacuta. "Nu spune mai nimic de cind a fost internata. Inainte era un copil vesel, acum abia daca mai zimbeste", se arata ingrijorata mama fetei, Corina. Si aceasta a fost de curind diagnosticata cu leucemie. "Ma bucur
ca macar de sarbatori putem merge acasa. Poate asa se va mai inveseli", se imbarbateaza mama. Momentul de liniste este brusc intrerupt de cei doi jucatori de rummy, care tocmai terminasera partida si comentau pe marginea scorului. Normalitatea acestor copii uimeste in asemenea situatie. "De ce sa nu luptam? Atit timp cit medicii ne dau sperante, trebuie sa credem in sansa noastra", concluzioneaza "veteranul" salonului de joaca.

Poluarea si dezastrul nuclear de la Cernobil - printre cauzele aparitiei cancerului

Cresterea alarmanta a numarului de astfel de cazuri din ultimii ani ii face pe medici
din ce in ce mai ingrijorati. Daca inainte de revolutie specialistii depistau un caz pe luna, acum aceasta maladie pare de neoprit, potrivit statisticii. "Numai de la inceputul anului pina in prezent, 20 de copii au fost diagnosticati cu diferite forme de cancer. Adica aproape o treime din totalul de 74 de cazuri depistate in cursul anului trecut", a declarat dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvint in cadrul Spitalului de Copii "Sf. Maria". Trist este ca aceasta boala face victime pina si in rindul nou-nascutilor. "Anul trecut, cel mai mic pacient a fost un bebelus de doar o luna. Acesta prezenta o tumora cu origine in creasta neurala", a mai spus dr. Ionescu. Din pacate, medicii mai atrag atentia si asupra faptului ca, in ultimii ani, pe linga cazurile frecvente de leucemii, tumorile cerebrale au inceput sa faca ravagii printre copii. Printre cauzele care duc spre un astfel de diagnostic la aceste virste fragede se numara regimul de alimentatie
, poluarea si dezastrul nuclear de la Cernobil. "Insa, cu precadere parintii trebuie sa acorde o atentie sporita calitatii vietii copilului, in special alimentatiei. Multe din produsele care se gasesc in prezent pe piata nu sint sanatoase pentru un organism
in formare. Fructele se consuma din ce in ce mai putin, iar produsele de tip fast-food cistiga teren. Ca atare, o alimentatie sanatoasa este primul pas spre o sanatate indelungata", a punctat prof.dr. Ingrid Miron, sefa Clinicii de Oncologie din cadrul Spitalului de Copii, unde in prezent sint internati 54 de copii.