sâmbătă, 21 februarie 2009

Familia Tariceanu, clienta RA-APPS

Prin grija sefilor Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) si a celor care au pastorit, de-a lungul timpului
, Secretariatul General al Guvernului, spatii centrale apartinand statului au fost acordate "pe spranceana" unor fundatii si firme.
» In zone in care pentru a inchiria un spatiu doritorii sunt nevoiti sa scoata din buzunar pana la 20 euro/metru patrat, fundatiile si firmele privilegiate platesc maximum 4 euro/metru patrat. Aceasta, in varianta chiriilor majorate, dat fiind ca ani la rand sumele cerute au fost si mai mici.
Douaapartamente pentru fundatia Mihaelei Geoana
In 2002, pe cand Mircea Geoana era ministru de Externe, sotia acestuia, Mihaela Geoana, primea de la RA-APPS, spre inchiriere, un prim spatiu pentru fundatia sa, "Renasterea pentru Educatie, Sanatate", care derula Programul de preventie si depistare precoce a cancerului de san. La ora aceea, fundatia avea sediul inregistrat in str. Jean Monet nr. 69, ceea ce nu i-a impiedicat pe sefii regiei sa semneze un contract de inchiriere pentru un apartament de 226 metri patrati in str. Mihai Eminescu nr. 44-48.
Doi ani mai tarziu,
Fundatia mai primea de la RA-APPS un apartament, in acelasi imobil, dar si un loc de parcare. Suprafata totala inchiriata? Circa 422 metri patrati. Chiria? Aproximativ 830 dolari, cu tot cu TVA. Adica mai putin de 2 dolari metrul patrat. In aprilie 2005, Consiliul de Administratie al RA-APPS decide majorarea tarifelor si trecerea de la moneda americana la cea europeana, astfel ca fundatia Mihaelei Geoana ajunge sa plateasca, pentru ambele apartamente centrale, de cinci si, respectiv, patru camere, 1.659 euro, inclusiv TVA. Cresterea chiriei pare substantiala, dar ramane tot cu mult sub pretul pietei. Contractul incheiat cu RA-APPS expira la sfarsitul acestui an.

Ioana Tariceanu, la o aruncatura de bat de Mihaela Geoana
Cazul Mihaelei Geoana nu este insa nici pe departe unul singular. De aceeasi reteta a beneficiat si Ioana Popescu Tariceanu, sotia actualului premier, detinatoarea functiei de presedinte al Consiliului director al Fundatiei "Copii
sanatosi – copiii conteaza pe noi". Organizatia, lansata in aprilie 2005, are ca obiective prevenirea si depistarea malformatiilor congenitale in randul nou-nascutilor, precum si oferirea de sprijin copiilor care sufera de astfel de afectiuni. Fundatia Ioanei Tariceanu a primit un spatiu mai mic decat cel dat de RA-APPS Fundatiei "Renasterea" a Mihaelei Geoana. Concret, este vorba de un apartament cu patru camere, de circa 167 metri patrati, intr-un imobil tot de pe strada Mihai Eminescu, dar la numarul 82-88.

APIA, prezidata onorific de premier, secretizeaza chiria
Tot de numele Tariceanu se leaga un alt spatiu din str. Mihai Eminescu, administrat de RA-APPS si inchiriat Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, celebra APIA, al carei presedinte de onoare este premierul Calin Popescu Tariceanu. Desi din asociatie fac parte firme de mare calibru de pe piata auto romaneasca si importatori ai unor marci celebre, APIA a apelat la RA-APPS, inca de la infiintare, pentru a obtine spatiu de birouri
. Intai a primit, spre inchiriere, 107 metri patrati in str. Drobeta, nr. 4-10. Cum apartamentul era revendicat, in 2005 APIA s-a mutat in str. Mihai Eminescu, nr. 124, intr-un apartament mai mare, de 143 metri patrati. Contractul de inchiriere este prelungit, fara probleme, in fiecare an. Cat despre chiria platita, oficialii asociatiei dau dovada de o transparenta care tinde spre zero si ne trimit la regie

Birou
notarial in Polona pentru Manuela Mitrea
Pentru a multumi pe toata lumea, "Regia Avantajelor Ascunse pentru Prieteni
si Parteneri Sus-pusi", adica RA-APPS, nu i-a uitat nici pe cei care vroiau sa desfasoare activitati cu adevarat profitabile, dar care se loveau de obstacolul gasirii unui spatiu adecvat.
Asa se face ca in strada Polona nr. 35, la parter, se gaseste Biroul notarial al Manuelei Mitrea, deputat PSD, sotia fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Cei 162 de metri patrati au fost pusi la dispozitie, prin inchiriere, de RA-APPS.
Faptul ca presa a dezvaluit ca Manuela Mitrea a fost numita notar fara sa fi sustinut examenul legal, prin ordinul fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pare sa nu fi impiedicat prea mult activitatea biroului in cauza. Potrivit ultimei declaratii de avere completate de Manuela Mitrea, in 21 decembrie 2006, biroul notarial i-a adus venituri de 100.166 RON (adica peste 1 miliard lei vechi). Sotia fostului ministru al Transporturilor nu a putut fi contactata pentru eventuale precizari sau comentarii.

Doua apartamente adjudecate de avocatul lui Patriciu
Tot pe strada Polona, la acelasi numar, dar la scara 2, RA-APPS mai administreaza doua apartamente, de 160 si, respectiv, 186 metri patrati. Amandoua au fost inchiriate Societatii Civile de Avocati "Cristian Iordanescu si asociatii". Despre aceasta, presa a scris ca a derulat contracte cu AVAS.
Mai mult, Cristian Iordanescu, decanul Baroului Bucuresti, se numara printre reprezentantii in instanta ai omului de afaceri liberal Dinu Patriciu. Totodata, Iordanescu a fost cel angajat de PNL pentru a contesta in instanta folosirea titulaturii de Partid Liberal Democrat de catre liberalii demisionari.

Cristian Iordanescu: "Platesc 100 milioane lei vechi pentru ambele spatii"
"Am uzat de dreptul de a inchiria un spatiu, cu respectarea normelor legale, in perioada cand sediul era in renovare. Am inchiriat pentru ca nu puteam inceta activitatea. N-am avut nici un fel de beneficiu, n-am avut posibilitatea sa negociez si nici n-am vrut sa fac acest lucru. Chiriile nici vorba sa fie preferentiale. Este vorba de 100 milioane lei vechi pentru ambele spatii", ne-a declarat Iordanescu. z

IOANA TARICEANU
» "Totul e legal"
"Avand in vedere caracterul non-profit al Fundatiei, in data de 11.02.2005, in urma unei cereri scrise formulate de reprezentantii Fundatiei in atentia RA-APPS, a fost incheiat Contractul de Locatiune nr. 1558/2005 intre RA-APPS, in calitate de locator si Fundatie in calitate de locatar, contractul fiind incheiat pe o durata de 5 ani (…)
La momentul incheierii contractului (februarie 2005), chiria lunara initiala aferenta spatiului a fost stabilita de RA-APPS, la 259,75 USD/ luna fara TVA. In prezent, valoarea chiriei aferente spatiului este de 519,50 euro/luna fara TVA (618,20 euro cu TVA), platibili in lei la cursul de schimb leu/euro", ne-a declarat Ioana Popescu Tariceanu.

BRENT VALMAR
» "Asociatia este de 11-12 ani, pe cAnd nici nu era RA-APPS"
Intrebat daca i se pare corect ca o asociatie de marimea Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) sa-si desfasoare activitatea intr-un spatiu inchiriat de la stat, cu tarif preferential, Brent Valmar, presedintele APIA, s-a rezumat la a ne spune: "Asociatia este de 11-12 ani, pe cand nici nu era RA-APPS!" La randul sau, directorul APIA Marius Tudor a evitat sa dezvaluie suma platita drept chirie. S-a multumit sa ne declare: "Este tariful obisnuit. Nu avem, din cate stiu eu, nici un fel de tarif negociat". Dupa care ne-a indrumat cu "amabilitate" spre RA-APPS, stiind cu siguranta "transparenta" regiei, care dintotdeauna a functionat ca stat in stat.