sâmbătă, 21 februarie 2009

Brasovul a fost lovit de o vijelie care a atins si peste 100 km/h

Vijelia iscata in noaptea de marti spre miercuri, care a continuat si in primele ore ale diminetii de ieri, a devastat tot ce a stat in calea vantului, efectele fiind vizibile pe tot cuprinsul municipiului Brasov, strazile fiind pline de tigle si geamuri sparte, gunoaie, iar numeroase panouri publicitare fiind la pamant. Vantul puternic, care a atins si viteze de peste 100 km/h a luat prin surprindere autoritatile, mai ales ca avertizarea meteorologica a ajuns la Prefectura Brasov abia la primele ore ale diminetii de ieri, in timp
ce fenomenul a atins maximum de intensitate cu o noapte inainte.
Brasovenii care s-au aflat ieri prin zona centrului istoric au fost de-a dreptul socati sa vada strazile Republicii, Muresenilor si Nicolae Balcescu pavate cu tiglele smulse de pe case si de cioburi provenite de la geamurile sparte. In alte zone, trotuarele si carosabilul erau pline de crengile rupte ale arborilor.
Cetatenii care au avut masinile parcate langa imobilele de pe strazile din centru s-au trezit cu parbrizele sparte sau caroseria distruse, ori zgariate.
In dreptul trecerii de pietoni de la Modarom, panoul publicitar amplasat recent, a fost rasturnat si rupt in bucati. Un brad a fost smuls din radacini in Parcul N. Titulescu, in timp ce un suport metalic pentru afisaj din zona Aulei Universitatii Transilvania a cazut peste o masina
de lux.
"Peste un numar de 20 de copaci au cazut pe drumul spre Poiana Brasov, carosabilul fiind deblocat in timp util. In oras, firma Purline a intervenit la solicitari, taind si indepartand resturile a 25 de arbori care ar fi putut provoca incidente neplacute, in timp ce Regia Padurilor "Kronstadt" a adunat alte 20 de copaci", ne-a declarat purtatorul de cuvant al municipalitatii, Sorin Toarcea.
Dispeceratul Electrica a fost avertizat ca s-au produs
o serie de caderi de tensiune in zonele de case, in special in cartierul Schei. In aceste situatii, avariile au aparut din cauza atingerii intre ele a firelor de inalta tensiune. O defectiune de mai mare anvergura a fost semnalata ieri la pranz pe strada Transilvania, unde vantul a doborat un copac, care in cadere a indoit stalpul electric din apropiere.

Sase localitati au ramas in bezna
Vantul puternic a daramat mai multi arbori, ceea ce a determinat interventia Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Brasov pentru deblocarea DN1, in zona Cotul Donului si a Drumului Poienii.
Pentru ca era posibil ca asemenea incidente sa se produca si in zona Masivului Tampa, echipajele de Politie au blocat accesul masinilor catre Aleea Tiberiu Bradiceanu cat timp a durat vijelia.
Conditiile meteo nefavorabile au produs si avarii ale sistemului
de livrare a energiei
electrice.
In timpul noptii de marti spre miercuri un numar de 10 posturi de transformare au ramas nealimentate, ceea ce a determinat sistarea curentului electric in localitatile Dragus, Lisa, Viisoara si Sambata de Sus. Au fost invaluite de intuneric si o parte din gospodariile din Sacele si Rasnov. Defectiunile au fost remediate ieri, pana la pranz.